Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Vedení Frýdku-Místku už nechce další chátrání Českého domu. Město historickou budovu z roku 1899 koupí. Na jednání zastupitelstva o tom po bouřlivé diskuzi rozhodlo 23 zastupitelů z 41 přítomných.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem rád, že po mnohahodinové diskuzi, ve které zazněly všechny argumenty pro i proti, byly předloženy všechny podklady, které měly být předloženy. Byly zodpovězeny všechny otázky, na které se opozice ptala. Nakonec došlo k samotnému hlasování. A nastal ten okamžik, kdy zastupitelstvo města většinou hlasů schválilo nabytí Českého domu. Pro mě osobně a myslím si, že i pro vedení města a část opozice, která se připojila k tomuto návrhu, je to velmi dobrá zpráva. Protože nejenom, že získáme historicky významnou budovu, zcelíme pozemky města, ale zároveň máme jednoznačný plán, jak tu budovu využít pro středisko volného času."

Město chce budovu zrekonstruovat a nabídnout ji pro aktivity s dětmi Středisku volného času Klíč, které se aktivně stará o zhruba 2 tisíce dětí. Veřejnými akcemi má pak dosah až na 10 tisíc.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Nyní ve spolupráci s vedením střediska volného času začneme pracovat na tom konkrétním využití, zadáme studii a budeme směřovat k tomu, aby Český dům byl zachráněn a stal se znovu symbolem a klenotem města."
Marcel Sikora (SPOLU/KDU-ČSL), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Klub KDU-ČSL a koalice SPOLU dlouhodobě podporuje nákup Českého domu, i na minulém zastupitelstvu, i když jsme byli opoziční stranou, tak jsme tento návrh také podpořili. Co mě mrzí, tak je to, že ani jeden hlas z řady ANO a ČSSD pro tento nákup nebyl na zastupitelstvu dnes."

Bod koupi Českého domu byl na programu čtyři hodiny. Do času se ale promítlo i několik přestávek, které si vybrala opozice.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "My jsme v žádném případě nechtěli zabránit, aby město nabylo dům pro děti, rodiny s dětmi, či pro jakékoli další veřejné účely, které tomu městu svědčí. Ale tady absolutně není pochopeno, že ta procedura má nějaké náležitosti. Ta procedura musí být vykonána a provedena tak, aby bylo zcela jasné, že se nemrhá veřejnými prostředky."
Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Klub Přátelé FM na jednání zastupitelstva nepodpořil nákup Českého domu. Podle nás kolem toho panuje spousta nejasností. Nedostali jsme podklady, které jsme chtěli. Ať to byla kupní smlouva, či nějaký ekonomický výhled."

Město si nechalo zpracovat odborný odhad, který ocenil dům na 18,3 milionu korun. A po dohodě s vlastníkem ho následně koupí za téměř 20 milionů. Podle předběžných odhadů bude ale třeba minimálně dalších 80 milionů na rekonstrukci.

Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Máme také obavu z čeho vlastně bude ta rekonstrukce financována. Aby opravdu se nepotvrdilo to, co jsme zaslechli, že by například měla být zvýšena daň z nemovitosti a podobné akce by se financovaly tady z tohoto navýšení, které by zatížilo naše občany."

Opozice ve věci zvažuje i případné právní kroky.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "Jak jsem řekl na zastupitelstvu, já jsem všechny zastupitele poučil. Od okamžiku, kdy jsem je poučil, co je to péče řádného hospodáře, nikdo nemůže tvrdit, že se to ode mě nedozvěděl. A já, i kdybych je měl podávat sám za svou osobu, tak ty právní návrhy podám."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já se asi nechci vyjadřovat k některým výrokům opozice. Materiály byly předloženy zcela v souladu se zákonem. Znalecké posudky byly použity i ty, které vypracoval například kolega Hořínek, ještě v době, kdy měl na starost správu obecního majetku. Byl vypracován dodatečný odborný odhad. A myslím, že zastupitelé měli dostatečné množství informací. A ten veřejný zájem, v rámci kterého se dnes rozhodovalo, byl zcela zřejmý."

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál už roky silně zanedbaný a zdevastovaný.

Nahlásit chybu


K tématu

Dům na Kostikově náměstí chce Frýdek-Místek kvůli nevýnosnosti prodat

14. září 2023 13:58 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Frýdek-Místek rozhodl o prodeji domu na Kostikově náměstí. Nemovitost s osmi byty a komerčními prostory by se měla prodat ve veřejné dražbě. Důvodem má být špatný stav a nerentabilita výnosů z nájmů. Obavy z prodeje mají nyní současní nájemníci městských bytů.

Frýdek-Místek usiluje o přímý nákup Českého domu za téměř 20 milionů korun

Frýdek-Místek stále usiluje o koupi Českého domu. S vlastníkem se podařilo vyjednat nižní cenu a město už přišlo s plánem, jak budovu využít. Chce tam vybudovat zázemí pro Středisko volného času Klíč.

Prázdniny ve Frýdku-Místku a tábory pod taktovkou SVČ si užilo na 3 200 dětí

5. října 2023 11:43 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Střediskem volného času Klíč ve Frýdku-Místku prošlo letos o prázdninách na 3 200 dětí. Dvě třetiny z nich absolvovaly zdarma aktivity z programu oblíbené akce Prázdniny ve městě – Vraťme dětem pohyb. Zhruba tisícovka pak trávila čas na příměstských i městských táborech.


Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

Studénka po pěti letech vyhlásila svou osobnost a úspěšné občany

Součástí oslav vzniku města Studénka bývá v pětiletých intervalech také vyhlašování úspěšných občanů a výjimečné osobnosti. Také letos, v roce 65. výročí, byli oceněni lidé, kteří vytváří pozitivní obraz města ve sportu, kultuře a v oblasti veřejného života.

V Karviné se poprvé konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Při nehodě na Místecké v Ostravě se zranilo několik lidí

Včera 17:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pátek odpoledne se na Místecké ulici v Ostravě stala dopravní nehoda mezi 5 vozidly. Několik lidí muselo být ošetřeno z různě závažnými zraněními.

30 let po konci těžby se místo uhlí z podzemí Ostravy odčerpává mořská voda

27. června 2024 18:01 | Ostrava-město | Libor Běčák

Ostrava si v těchto dnech připomíná 30 let od definitivního ukončení těžby černého uhlí. To se v tamních dolech těžilo 200 let.

Někteří deváťáci ZŠ s polským vyučovacím jazykem Dr. Olszaka už polštinu ve výuce neuslyší

Školákům a studentům skončil letošní školní rok. Navštívili jsme žáky devátého ročníku Základní školy s polským vyučujícím jazykem Dr. Olszaka, kteří dostali své poslední vysvědčení. Někteří z nich už polštinu ve výuce na střední škole neuslyší.

Dětem začínají prázdniny. Řidiči by měli ubrat nohu z plynu

Začínají prázdniny, což každoročně znamená větší pohyb dětí po ulicích i v dopoledních hodinách. Řidiči by si to měli uvědomit a být pozornější. Policisté a zástupci BESIPU také poslední den školy dětem připomínali důležité zásady pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Na Pustevnách mohou lidé opět obdivovat sochy z písku, tentokrát zobrazují mořský svět

27. června 2024 13:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Návštěvníci oblíbených Pusteven v Beskydech mají zase o jednu atrakci více. Sochaři tam právě dokončili několik soch z písku. Vydržet by měly až do podzimu.

Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Nošovice zažily radovánky a loučení se žáky pátých tříd, zároveň přivítaly prvňáčky

Základní škola a Mateřská škola Nošovice uspořádala pro své žáky i jejich rodiče oslavu Radovánek a dětského dne. Na nošovickém hřišti nechyběly soutěže, atrakce, ani občerstvení. Společně se svými učiteli navíc žáci připravili dokonce několik gymnastických a tanečních vystoupení.

Strážníci si pro školáky připravili zajímavé ukázky

Zajímavé ukázky si připravili pro školáky z Frýdlantu nad Ostravicí tamní strážníci. Vysvětlili jim, jak se v různých situacích chovat bezpečně a velký úspěch měla ukázka zákroků služebního psa.

V Chlebovicích se po letech dočkali. Frýdek-Místek zahájil stavbu očekáváné tělocvičny

Začala výstavba tělocvičny v Chlebovicích. Půjde o náročnou stavbu, která potrvá rok. Tělocvična bude totiž stát nad školkou na sloupech zapuštěných do země na pilotách.

Seniorská akademie ve Frýdku-Místku se těší velké oblibě

I senioři mají zájem o vzdělávání. Dokazuje to další úspěšný ročník na seniorské akademii GOODWILL ve Frýdku-Místku. Pravidelně ho absolvuje přes 120 studentů a někteří do školy chodí už řadu let.

Děti se o prázdninách ve Frýdku-Místku nudit nebudou. SVČ chystá plno aktivit

Středisko volného času Klíč je opět připraveno na prázdniny. Děti měly možnost vybrat si z bohaté nabídky letních příměstských i pobytových táborů. Ale hlavně bude po celé léto opět v plném proudu akce Prázdniny ve městě, která nabídne velké množství jednodenních aktivit.

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež
Vydáno 13. června 2024 13:13, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Vedení Frýdku-Místku už nechce další chátrání Českého domu. Město historickou budovu z roku 1899 koupí. Na jednání zastupitelstva o tom po bouřlivé diskuzi rozhodlo 23 zastupitelů z 41 přítomných.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já jsem rád, že po mnohahodinové diskuzi, ve které zazněly všechny argumenty pro i proti, byly předloženy všechny podklady, které měly být předloženy. Byly zodpovězeny všechny otázky, na které se opozice ptala. Nakonec došlo k samotnému hlasování. A nastal ten okamžik, kdy zastupitelstvo města většinou hlasů schválilo nabytí Českého domu. Pro mě osobně a myslím si, že i pro vedení města a část opozice, která se připojila k tomuto návrhu, je to velmi dobrá zpráva. Protože nejenom, že získáme historicky významnou budovu, zcelíme pozemky města, ale zároveň máme jednoznačný plán, jak tu budovu využít pro středisko volného času."

Město chce budovu zrekonstruovat a nabídnout ji pro aktivity s dětmi Středisku volného času Klíč, které se aktivně stará o zhruba 2 tisíce dětí. Veřejnými akcemi má pak dosah až na 10 tisíc.

Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Nyní ve spolupráci s vedením střediska volného času začneme pracovat na tom konkrétním využití, zadáme studii a budeme směřovat k tomu, aby Český dům byl zachráněn a stal se znovu symbolem a klenotem města."
Marcel Sikora (SPOLU/KDU-ČSL), náměstek primátora Frýdku-Místku: "Klub KDU-ČSL a koalice SPOLU dlouhodobě podporuje nákup Českého domu, i na minulém zastupitelstvu, i když jsme byli opoziční stranou, tak jsme tento návrh také podpořili. Co mě mrzí, tak je to, že ani jeden hlas z řady ANO a ČSSD pro tento nákup nebyl na zastupitelstvu dnes."

Bod koupi Českého domu byl na programu čtyři hodiny. Do času se ale promítlo i několik přestávek, které si vybrala opozice.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "My jsme v žádném případě nechtěli zabránit, aby město nabylo dům pro děti, rodiny s dětmi, či pro jakékoli další veřejné účely, které tomu městu svědčí. Ale tady absolutně není pochopeno, že ta procedura má nějaké náležitosti. Ta procedura musí být vykonána a provedena tak, aby bylo zcela jasné, že se nemrhá veřejnými prostředky."
Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Klub Přátelé FM na jednání zastupitelstva nepodpořil nákup Českého domu. Podle nás kolem toho panuje spousta nejasností. Nedostali jsme podklady, které jsme chtěli. Ať to byla kupní smlouva, či nějaký ekonomický výhled."

Město si nechalo zpracovat odborný odhad, který ocenil dům na 18,3 milionu korun. A po dohodě s vlastníkem ho následně koupí za téměř 20 milionů. Podle předběžných odhadů bude ale třeba minimálně dalších 80 milionů na rekonstrukci.

Pavel Machala (Přátelé FM), opoziční zastupitel: "Máme také obavu z čeho vlastně bude ta rekonstrukce financována. Aby opravdu se nepotvrdilo to, co jsme zaslechli, že by například měla být zvýšena daň z nemovitosti a podobné akce by se financovaly tady z tohoto navýšení, které by zatížilo naše občany."

Opozice ve věci zvažuje i případné právní kroky.

Radovan Hořínek (ANO), opoziční zastupitel: "Jak jsem řekl na zastupitelstvu, já jsem všechny zastupitele poučil. Od okamžiku, kdy jsem je poučil, co je to péče řádného hospodáře, nikdo nemůže tvrdit, že se to ode mě nedozvěděl. A já, i kdybych je měl podávat sám za svou osobu, tak ty právní návrhy podám."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já se asi nechci vyjadřovat k některým výrokům opozice. Materiály byly předloženy zcela v souladu se zákonem. Znalecké posudky byly použity i ty, které vypracoval například kolega Hořínek, ještě v době, kdy měl na starost správu obecního majetku. Byl vypracován dodatečný odborný odhad. A myslím, že zastupitelé měli dostatečné množství informací. A ten veřejný zájem, v rámci kterého se dnes rozhodovalo, byl zcela zřejmý."

Původně Německý dům sloužil jako nové středisko místeckých Němců. Po 2. světové válce byl přejmenován na Český dům. V současné době je areál už roky silně zanedbaný a zdevastovaný.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043537/frydek-mistek-koupi-cesky-dum-chce-tam-vybudovat-centrum-pro-deti-a-mladez