Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

COVID-19 V MSK: Podle hygieniků se situace v regionu uklidňuje

Celý MS kraj |

Aktualizované informace o vývoji nákazy na Karvinsku a Frýdecko-Místecku

ČLÁNEK POSTUPNĚ AKTUALIZUJEME OD NEJNOVĚJŠÍCH ZPRÁV K NEJSTARŠÍM

AKTUÁLNÍ POČTY NEMOCNÝCH A STATISTIKY KORONAVIRU NAJDETE NA WEBU MZ ČR


Statistika Krajské hygienické stanice Ostrava:


Zpráva Krajské hygienické stanice Ostrava ze dne 16. 7. 2020:

K dnešnímu dni evidujeme v Moravskoslezském kraji 3547 pozitivních osob. Za posledních 24 hodin hlásíme 57 nových případů. Nejvíce pozitivních je opět v okrese Karviná, kde jsme zjistili 21 nově pozitivních. V okrese Frýdek-Místek vykazujeme 11 nových případů onemocnění. V Ostravě jsme zaznamenali 12 nových případů, v okrese Opava hlásíme nově 6 pozitivních. Okres Nový Jičín dnes vykazuje 7 nových případů. V okrese Bruntál není hlášen žádný nový případ onemocnění.

V ohnisku ve firmě Varroc Lighting Systems s.r.o. z Šenova u Nového Jičína dnes hlásíme 6 nových pozitivních pacientů. Celkový počet pozitivních tak stoupl na 28, z toho 14 občanů Polska.

V clusteru Důl ČSM Sever evidujeme k dnešnímu celkem 748 pozitivních osob (od včerejška nárůst o 5 osob), v clusteru Důl ČSM Jih 344 osob (od včerejška nárůst o 3 osoby).

KHS připravuje provedení plošných odběrů v OKD. Pro odebírané osoby bude na místě k dispozici informace o postupu při odběru, jakým způsobem a kdo je bude kontaktovat a sdělí jim výsledek vyšetření a jak mají dále postupovat. K tomuto kroku nás vede snaha o předcházení problémům, které se vyskytly při minulých plošných odběrech.

Starostové Svazku měst a obcí okresu Karviná se v úterý sešli s hejtmanem MSK a zástupci krajské hygieny

Do Moravskoslezského kraje zamíří 5 armádních odběrových týmů

Na základě rozhodnutí vlády České republiky bylo vyčleněno na pomoc v boji s koronavirem 68 příslušníků Armády České republiky. Z toho 30 mediků Univerzity obrany Brno bude zastávat roli operátorů pro chytrou karanténu. Pro každý kraj byl určen také jeden odběrový tým, který bude plnit úkoly dle potřeby v rámci celé ČR. Deset vojáků bylo vyčleněno pro řídící tým.

Martin Ogořálek, KVV Ostrava: "Pět vojenských odběrových tymů bude od 18.7. do 22.7.2020 plnit úkoly v rámci hromadných odběrů v Karviné - dole ČSM. Situaci v Moravskoslezském kraji koordinuje Krajská hygienická stanice Ostrava.

Odběrových týmů v kraji bude celkem 13. Hasiči v pondělí obnovili odběrové místo u nemocnice v Karviné, během úterý postaví třinácté
odběrové místo u nemocnice v Bílovci. Jsou určena hlavně pro osoby, které se přijedou otestovat osobními auty. 


Nákaza ve společnosti Varroc Lighting Systems

Nemoc Covid-19 se objevila mezi zaměstnanci společnosti Varroc Lighting Systems v Šenově u Nového Jičína. Nakažených je zatím 23 lidí. Mezi pozitivními je 14 osob z Polska. Hygienici nařídili plošné testování celkem 1500 osob. Začne v úterý. Informoval o tom hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Lokální ohnisko nákazy ve společnosti Varroc se projevilo v důsledku nařízení hygieniků, podle nějž jsou pendleři povinni se jednou za dva týdny nechat testovat. 

Pavla Svrčinová, krajská hygienička: "Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery. Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale spíš je to Ostravsko, Novojičínsko, kde jsou velké průmyslové zóny."

Plošné testování by u výrobce světelné techniky pro automobilový průmysl mělo začít v úterý.

Ministerstvo vnitra poslalo do Karviné ochranné pomůcky


Nakažení fotbalisté MFK Karviná

Karvinský fotbalový klub ve čtvrtek 9. července potvrdil čtvrtého nakaženého.

Adam Januszek, mluvčí MFK Karviná: "Mohu potvrdit dalšího pozitivně testovaného hráče, ve čtvrtek jsme dostali zprávu od Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje."

Hráči i realizační tým aktuálně čtrnáctého týmu FORTUNA:LIGY jsou ve čtrnáctidenní karanténě. Po uplynutí této doby se podrobí druhému testu. 7. července klub uvedl, že stále nebyl dopátrán "pacient 0", který mohl být původcem nákazy v klubu.

Petr Hort, člen představenstva MFK Karviná: "Důrazně odmítáme, že by kdokoliv, kdo neměl oprávnění, přišel do kontaktu s hráči a případně i s realizačním týmem přímo uvnitř klubu – ať už v tréninkovém nebo zápasovém procesu. Členové realizačního týmu, hráči, zaměstnanci klubu a jejich rodiny převážně bydlí a žijí ve městě Karviná, potkávají s dalšími obyvateli našeho města a do 2. července žili normálním osobním životem bez jakékoliv izolace."

Ve středu obsadili stadion hasiči, kteří provedli kompletní dezinfekci zázemí.

Poslanci jednali o situaci na Karvinsku

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: "To, že tady máme jedno lokální ohnisko nákazy, tak není důvod z toho dělat závěry o fatálním selhání. To, že to vedlo k nárůstu nakažených, je dobře, protože se tím ta nákaza zachytila. Stále platí to, že epidemiologická situace v celé zemi je klidná. Zhruba 60 až 70 procent případů je koncentrováno v Moravskoslezském kraji. Jen podle včerejších dat bylo 68 nových případů zachyceno v Moravskoslezském kraji a 61 v jiných částech. V tomto směru systém zafungoval."
Pavla Svrčinová, ředitelka KHS Ostrava: "V OKD sami přiznali, že v krizovém plánu měli oddělení směn, ale v okamžiku kdy to zrušili, tak jim vylétla nakaženost."

Vláda celou dobu řeší, kdo může za rozšíření nákazy především na Karvinsku a jak funguje Chytrá karanténa, kdy si starostové okolních obcí stěžují, že data nejsou přesná a zároveň se nestíhají dohledávat kontakty nakažených.

Pavla Svrčinová, ředitelka KHS Ostrava: "Já mám k dispozici pro náš 1,3 milionový kraj 40 epidemiologů, vzhledem k tomu, že těch případů přibylo, tak jsme posílili o dalších 50 lidí z jiných krajů. Trasování nemůže dělat osoba bez zdravotnického vzdělání."

V rámci dolů na Karvinsku bylo na 704 záchytů. V minulých dnech řešila KHS možnost vyhlášení plošných karanténních opatření v okrese Karviná. Na základě vyhodnocení současné situace bylo rozhodnuto, že Karvinsko do karantény nepůjde. Důvody pro nevyhlášení karanténních opatření publikovala KHS MSK na webové stránce dne 5.7.2020.

Situace na Frýdecko-Místecku

Pravidelně každý týden informuje o základních číslech primátor Frýdku-Místku.

Výběr aktuálních článků a reportáží

Minimálně 20 nakažených a na 3 týdny úplně zastavený provoz. Takový je současný scénář ve firmě DEVA z Frýdku-Místku. Už od úterý procházejí testováním všichni zaměstnanci a postupně se čeká na další výsledky.

Zdravotní ústav v Ostravě bude testovat pozitivní zdravotníky na “živé a mrtvé” viry. Nemusela by se zavírat celá oddělení. Nemocnice už byly o nové metodě informovány a chtějí ji využívat.

Starostové Svazku měst a obcí okresu Karviná vydali společné prohlášení, ve kterém vyjadřují nespokojenost s řešením situace s covidem-19. Krajská hygienická stanice se brání, že pochybení není na jejich straně.

Velké pozdvižení vyvolalo v minulých dnech sdělení jednoho z vedoucích pracovníků o tom, jak se mají chovat v době, kdy jim vedení OKD nařídilo volno kvůli koronavirové krizi.

Zástupci obcí a měst okresu Karviná se v úterý domlouvali na dalším společném postupu v řešení koronavirové nákazy na Karvinsku.

.

Nahlásit chybu


Sdílená kola už jezdí, první půlhodina je zdarma

Nový Jičín nabízí lidem nový způsob dopravy. Začal tu fungovat bikesharing, neboli sdílená kola. Současně tento projekt zavádí i Kopřivnice a lidé tak mohou mezi těmito dvěma městy na vypůjčených kolech přejíždět.

Krnovská nemocnice má jako první v Česku unikátní transportní systém vzorků

Včera 18:41 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

Domovníci preventisté se mariánskohorské radnici osvědčili. Problémy řeší rychle a zodpovědně

Obvod Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky postupně zlepšuje technický stav bytových domů, jejich okolí a také bezpečnost. Za vším stojí domovníci preventisté, kteří se momentálně starají o 15 lokalit v obvodu.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Památník životické tragédie čeká rekonstrukce, lidé to vítají

Muzeum Těšínska se chystá zahájit práce na rekonstrukci životického památníku v Havířově. Práce by měly být dokončeny do srpna, aby se zde mohl uskutečnit pietní akt k uctění památky zavražděných mužů gestapem.

Marica ožívá. Strašák Poruby se po letech mění na bytový dům

Marica. Ruina, která několik let strašila obyvatele porubského 5. obvodu, se konečně mění k lepšímu. Poté, co získala nového majitele, vzniká tady moderní bytový dům.

Studenti slezskoostravského gymnázia se chystají do Tanzánie, jejich projekt podporuje místní školu

Studenti hladnovského gymnázia možná vycestují ze Slezské Ostravy až do Tanzánie, a to díky projektu Hakuna Matata. Projekt sami vypracovali od píky s cílem zlepšit výuku na partnerské škole, podpořit výstavbu internátu, a zároveň si rozšířit vlastní obzory. Africkou expedici plánují už na leden.

Cyklistická doprava se stává v Ostravě fenoménem. Důležité ale je dbát na bezpečnost

Cyklistická doprava se v Ostravě stává fenoménem. Mnozí obyvatelé města i okolí využívají kolo denně a díky husté síti cyklostezek je to stále bezpečnější způsob dopravy. Na oblibě získává také sdílení jízdních kol. Strážníci proto často pořádají nejrůznější preventivní akce a vzdělávají cyklisty.

Kamerami jsou už vybaveny všechny vozy MHD v Ostravě. Velmi to zvyšuje bezpečnost

Jedním z důležitých faktorů při snaze o přilákání pasažérů do městské hromadné dopravy je její bezpečnost. Ostravský dopravní podnik na to velmi dbá a proto byla všechna vozidla vybavena kamerovým systémem. Nejen že to působí preventivně na zloděje a výtržníky, ale pomáhá to také policistům při odhalování pachatelů trestných činů.

Spolek aktivních Novojičíňáků hraje divadlo a baví se tancem

Skupina Novojičíňáků, kteří, byť už mají svou pracovní kariéru za sebou, se rozhodla iniciativně zapojit do místního dění. Založila spolek s názvem “Být spolu aktivní”. Pořádá taneční odpoledne a hraje divadlo pro děti.

Podíl obnovitelných zdrojů v Německu prudce roste

Před rokem, v polovině dubna 2023, skončil v Německu provoz tří posledních jaderných reaktorů. V jaderných elektrárnách Německo v té době vyrábělo již jen zhruba pět procent elektřiny.

Odboráři z Liberty: přicházejí jen špatné signály

Situace v ostravské huti Liberty je stále složitá. Výroba byla utlumena, už zhruba 1000 zaměstnanců společnost opustilo, ostatní nepracují a dostávají 70 procent platu. MS kraj velmi stojí o to, aby se kritická situace, která vznikla mimo jiné i neschopností Liberty platit za energie, co nejdříve vyřešila.

Koloběžkář bez přilby skončil po nehodě u Třince v ohrožení života v nemocnici

17. dubna 2024 20:29 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zdravotnická záchranná služba zasahovala ve středu ráno u vážně zraněného koloběžkáře v třinecké místní části Oldřichovice. Lékař ho musel kvůli vážným zraněním uvést do umělého spánku a v ohrožení života ho vrtulník přepravil do nemocnice.

Hasiče zaměstnal velký požár haly s dřívím na Novojičínsku. Uchránili majetek za 32 milionů

17. dubna 2024 15:23 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Devět jednotek hasičů zasahovalo v noci na středu u náročného požáru haly s dřívím v Bartošovicích na Novojičínsku. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu. Oheň způsobil škodu za 5,3 milionu korun. Hasiči svým zásahem uchránili majetek za 32 milionů.

Valenta a Blašková si v Havířově olympiádu nevybojovali

16. dubna 2024 21:23 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Unikátní turnaj se podařilo získat Havířovu do svého Národního tréninkového centra stolních tenistů. Smíšené páry z celého světa tam bojovaly o přímý postup na olympijské hry v Paříži. Své želízko v ohni měla i České republika.

V Bruntále otevřeli nové prostory pro pečovatelskou službu v adaptované vile

16. dubna 2024 17:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Bruntál adaptoval nové prostory pro pečovatelskou službu ve vilovém objektu v Domově pro seniory. Bývalá lékařská vila na zahradě domu po odchodu odborného lékaře zůstala bez využití. Plánované propojení s domovem pro seniory by bylo velmi nákladné. Domov proto nabídl prostory městu.

COVID-19 V MSK: Podle hygieniků se situace v regionu uklidňuje
Vydáno 16. července 2020 17:00, Celý MS kraj, Redakce
Aktualizované informace o vývoji nákazy na Karvinsku a Frýdecko-Místecku

ČLÁNEK POSTUPNĚ AKTUALIZUJEME OD NEJNOVĚJŠÍCH ZPRÁV K NEJSTARŠÍM

AKTUÁLNÍ POČTY NEMOCNÝCH A STATISTIKY KORONAVIRU NAJDETE NA WEBU MZ ČR


Statistika Krajské hygienické stanice Ostrava:


Zpráva Krajské hygienické stanice Ostrava ze dne 16. 7. 2020:

K dnešnímu dni evidujeme v Moravskoslezském kraji 3547 pozitivních osob. Za posledních 24 hodin hlásíme 57 nových případů. Nejvíce pozitivních je opět v okrese Karviná, kde jsme zjistili 21 nově pozitivních. V okrese Frýdek-Místek vykazujeme 11 nových případů onemocnění. V Ostravě jsme zaznamenali 12 nových případů, v okrese Opava hlásíme nově 6 pozitivních. Okres Nový Jičín dnes vykazuje 7 nových případů. V okrese Bruntál není hlášen žádný nový případ onemocnění.

V ohnisku ve firmě Varroc Lighting Systems s.r.o. z Šenova u Nového Jičína dnes hlásíme 6 nových pozitivních pacientů. Celkový počet pozitivních tak stoupl na 28, z toho 14 občanů Polska.

V clusteru Důl ČSM Sever evidujeme k dnešnímu celkem 748 pozitivních osob (od včerejška nárůst o 5 osob), v clusteru Důl ČSM Jih 344 osob (od včerejška nárůst o 3 osoby).

KHS připravuje provedení plošných odběrů v OKD. Pro odebírané osoby bude na místě k dispozici informace o postupu při odběru, jakým způsobem a kdo je bude kontaktovat a sdělí jim výsledek vyšetření a jak mají dále postupovat. K tomuto kroku nás vede snaha o předcházení problémům, které se vyskytly při minulých plošných odběrech.

Starostové Svazku měst a obcí okresu Karviná se v úterý sešli s hejtmanem MSK a zástupci krajské hygieny

Do Moravskoslezského kraje zamíří 5 armádních odběrových týmů

Na základě rozhodnutí vlády České republiky bylo vyčleněno na pomoc v boji s koronavirem 68 příslušníků Armády České republiky. Z toho 30 mediků Univerzity obrany Brno bude zastávat roli operátorů pro chytrou karanténu. Pro každý kraj byl určen také jeden odběrový tým, který bude plnit úkoly dle potřeby v rámci celé ČR. Deset vojáků bylo vyčleněno pro řídící tým.

Martin Ogořálek, KVV Ostrava: "Pět vojenských odběrových tymů bude od 18.7. do 22.7.2020 plnit úkoly v rámci hromadných odběrů v Karviné - dole ČSM. Situaci v Moravskoslezském kraji koordinuje Krajská hygienická stanice Ostrava.

Odběrových týmů v kraji bude celkem 13. Hasiči v pondělí obnovili odběrové místo u nemocnice v Karviné, během úterý postaví třinácté
odběrové místo u nemocnice v Bílovci. Jsou určena hlavně pro osoby, které se přijedou otestovat osobními auty. 


Nákaza ve společnosti Varroc Lighting Systems

Nemoc Covid-19 se objevila mezi zaměstnanci společnosti Varroc Lighting Systems v Šenově u Nového Jičína. Nakažených je zatím 23 lidí. Mezi pozitivními je 14 osob z Polska. Hygienici nařídili plošné testování celkem 1500 osob. Začne v úterý. Informoval o tom hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Lokální ohnisko nákazy ve společnosti Varroc se projevilo v důsledku nařízení hygieniků, podle nějž jsou pendleři povinni se jednou za dva týdny nechat testovat. 

Pavla Svrčinová, krajská hygienička: "Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery. Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale spíš je to Ostravsko, Novojičínsko, kde jsou velké průmyslové zóny."

Plošné testování by u výrobce světelné techniky pro automobilový průmysl mělo začít v úterý.

Ministerstvo vnitra poslalo do Karviné ochranné pomůcky


Nakažení fotbalisté MFK Karviná

Karvinský fotbalový klub ve čtvrtek 9. července potvrdil čtvrtého nakaženého.

Adam Januszek, mluvčí MFK Karviná: "Mohu potvrdit dalšího pozitivně testovaného hráče, ve čtvrtek jsme dostali zprávu od Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje."

Hráči i realizační tým aktuálně čtrnáctého týmu FORTUNA:LIGY jsou ve čtrnáctidenní karanténě. Po uplynutí této doby se podrobí druhému testu. 7. července klub uvedl, že stále nebyl dopátrán "pacient 0", který mohl být původcem nákazy v klubu.

Petr Hort, člen představenstva MFK Karviná: "Důrazně odmítáme, že by kdokoliv, kdo neměl oprávnění, přišel do kontaktu s hráči a případně i s realizačním týmem přímo uvnitř klubu – ať už v tréninkovém nebo zápasovém procesu. Členové realizačního týmu, hráči, zaměstnanci klubu a jejich rodiny převážně bydlí a žijí ve městě Karviná, potkávají s dalšími obyvateli našeho města a do 2. července žili normálním osobním životem bez jakékoliv izolace."

Ve středu obsadili stadion hasiči, kteří provedli kompletní dezinfekci zázemí.

Poslanci jednali o situaci na Karvinsku

Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví: "To, že tady máme jedno lokální ohnisko nákazy, tak není důvod z toho dělat závěry o fatálním selhání. To, že to vedlo k nárůstu nakažených, je dobře, protože se tím ta nákaza zachytila. Stále platí to, že epidemiologická situace v celé zemi je klidná. Zhruba 60 až 70 procent případů je koncentrováno v Moravskoslezském kraji. Jen podle včerejších dat bylo 68 nových případů zachyceno v Moravskoslezském kraji a 61 v jiných částech. V tomto směru systém zafungoval."
Pavla Svrčinová, ředitelka KHS Ostrava: "V OKD sami přiznali, že v krizovém plánu měli oddělení směn, ale v okamžiku kdy to zrušili, tak jim vylétla nakaženost."

Vláda celou dobu řeší, kdo může za rozšíření nákazy především na Karvinsku a jak funguje Chytrá karanténa, kdy si starostové okolních obcí stěžují, že data nejsou přesná a zároveň se nestíhají dohledávat kontakty nakažených.

Pavla Svrčinová, ředitelka KHS Ostrava: "Já mám k dispozici pro náš 1,3 milionový kraj 40 epidemiologů, vzhledem k tomu, že těch případů přibylo, tak jsme posílili o dalších 50 lidí z jiných krajů. Trasování nemůže dělat osoba bez zdravotnického vzdělání."

V rámci dolů na Karvinsku bylo na 704 záchytů. V minulých dnech řešila KHS možnost vyhlášení plošných karanténních opatření v okrese Karviná. Na základě vyhodnocení současné situace bylo rozhodnuto, že Karvinsko do karantény nepůjde. Důvody pro nevyhlášení karanténních opatření publikovala KHS MSK na webové stránce dne 5.7.2020.

Situace na Frýdecko-Místecku

Pravidelně každý týden informuje o základních číslech primátor Frýdku-Místku.

Výběr aktuálních článků a reportáží

Minimálně 20 nakažených a na 3 týdny úplně zastavený provoz. Takový je současný scénář ve firmě DEVA z Frýdku-Místku. Už od úterý procházejí testováním všichni zaměstnanci a postupně se čeká na další výsledky.

Zdravotní ústav v Ostravě bude testovat pozitivní zdravotníky na “živé a mrtvé” viry. Nemusela by se zavírat celá oddělení. Nemocnice už byly o nové metodě informovány a chtějí ji využívat.

Starostové Svazku měst a obcí okresu Karviná vydali společné prohlášení, ve kterém vyjadřují nespokojenost s řešením situace s covidem-19. Krajská hygienická stanice se brání, že pochybení není na jejich straně.

Velké pozdvižení vyvolalo v minulých dnech sdělení jednoho z vedoucích pracovníků o tom, jak se mají chovat v době, kdy jim vedení OKD nařídilo volno kvůli koronavirové krizi.

Zástupci obcí a měst okresu Karviná se v úterý domlouvali na dalším společném postupu v řešení koronavirové nákazy na Karvinsku.

.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021077/online-covid19-na-karvinsku-a-frydeckomistecku--o-situaci-jedna-od-9-hodin-vlada