Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Bruntálské zámecké zahrady hostily Slavnosti vína i s řízenou degustací známých vinařů

Vítejte u nového Kulturního okénka, které nás v první reportáži zavede na stylové Slavnosti vína na zámku v Bruntále.

Na bruntálské Slavnosti vína se představila malá i velká vinařství a byl k ochutnání také první letošní burčák.

Pavel Konečný, vinař: „Máme kvalitní burčák z Moravy, při sběru 22 stupňů, Solaris.“

Petr Krůza, vinař: „Víno z Podpálavy, z Mikulovska, z Mikulovské podoblasti, z Bavor. Máme Pálavu, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Tramín červený, Sauvignon, Müller Thurgau, Muškát Ottonel, Svatovavřinecké, Frankovka rosé.“

Jan Pavlica, vinař ze Zaječí: „Máme tady moravská vína z malého rodinného vinařství, naše rozloha je 5 hektarů, dělám něco kolem 30 tisíc lahví a najdete tu jak od suchách vín, tak polosladší, máme jedno červené víno.“

Kolik lidí, tolik chutí. Návštěvníci si mohli vybrat a ochutnat celou škálu vín.

Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: „Tak nejradši mám bílé víno, ale suché, poněvadž z toho nebolí hlava.“

Ladislav Václavec (ANO), senátor: „Moje nejoblíbenější odrůda je Rýnský ryzlink, suchý.“

Anketa, návštěvníci akce: „Pro mě suché, aromatické, silný květový buquet.“

„Mám ráda z červených Dorfender,z bílých Sylvánské zelené.“

„Já to, které je dobré. Buďto mi chutná nebo nechutná.“

„Já mám ráda nejvíc bílé víno, suché víno, odrůda, tak mám nejraději Rulandu šedou.“

„My máme rádi suchá vína, zcela jednoznačně.“

„Před chvilkou jsem si dala Pálavu, ta byla výborná, a teď mám Muškátek, taky je výborný.“

Zpestřením akce byly také stánky s dobrotami, které s k vínu hodí.

Alena Fischerová, prodejce: „Jsou to výhonky mikrozeleniny, které vlastně jsou vhodné do kuchyně, prodáváme to do restaurací, školních jídelen, do restaurací, zpestří to každé jídlo a hlavně je to moc zdravé.“

Markéta Komínková, prodejce: „Nabízíme kozí a kravské sýry, na grilu i čerstvé. Jsme z Jeseníku, přímo z České Vsi.“

Jaroslav Urbášek, prodejce: „Je to k vínu, nabízíme všechno za zvěřiny, jsou to zvěřinové výrobky firmy Menison, je to divočák, jelen, srnčí, daňčí.“

V Sala terreně probíhala také řízená degustace, kde zájemci mohli vína také hodnotit.

Milan Dalajka, degustátor: „Prvně vjem, takže vůni, následně chuť, celkový vzhled a vlastně takovou dochuť, takže celkový dojem toho vína.“

Anketa, návštěvníci u degustace: „Bílá suchá vína, lehká.“

„Já mám nejradši suchá a bílá.“

Všichni návštěvníci už se velmi těší na první letošní vína a jejich ochutnávku na svátek sv. Martina 11. listopadu.

Nahlásit chybu

K tématu


Nejčtenější zprávy