Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opavský Městský útulek pro psy postavený v roce 1997 se po letech dočká rekonstrukce

Opava |

Městský útulek pro psy funguje v Opavě už od roku 1997. Bohužel je v povodňové oblasti a ještě téhož roku byl zaplaven, což se na něm podepsalo. Navíc je tady téměř vše původní. Připravuje se proto jeho rekonstrukce.

Nevhodné vytápění, střecha, do které zatéká, opadávající omítka. Městský útulek pro psy potřebuje větší rekonstrukci než se čekalo.

Petr Popadinec (ANO), radní Opavy: “Je tam bohužel řešeno vytápění pomocí přímotopů, což je nákladově velice drahé a bohužel dochází tam i k tomu, že ošetřovna psů, defacto jak se říká karanténa, tak ty místnosti začínají plesnivět a začínají nám tam odpadat kachličky, stropy a střechou nám tam zatéká. V současné době připravujeme projektovou dokumentaci na kompletní opravu útulku.”

Kompletně se bude měnit topení, kdy se počítá s použitím tepelných čerpadel. Fotovoltaika není možná kvůli vzrostlým stromům v okolí. Útulek totiž sídlí u městských sadů.

Petr Popadinec (ANO), radní Opavy: “Využití fotovoltaiky, která by se tam určitě hodila, je velice nízké, protože je to hodně zastíněné, to znamená, ten sluneční svit tam dopadá velice málo. Kromě uvedeného budeme samozřejmě dělat kompletní opravy kotců, které opravdu už pamatují poměrně hodně.”

V městském útulku je momentálně 16 pejsků. Mezi nimi například pražský krysařík, louisianský leopardí pes, nebo labrador. Naplněn je tak z více než 60 procent. K dispozici tady mají hned 7 výběhů.

Markéta Drešlová, referentka odboru životního prostředí: “Ošetřovatelky mají harmonogram, který jim umožňuje střídání psů, a to v jednotlivých výbězích. V některých případech mohou být v jednom výběhu dva nebo tři pejsci, a to podle toho, jakým způsobem se mezi sebou snášejí. Většinou zde bývají po dobu hodiny, hodiny a půl.”

O pejsky v útulku je velký zájem, takže se v něm dlouho nezdrží. Není to ale o tom, že člověk přijde a vždycky si pejska odvede. V útulku se jim snaží vybírat nejvhodnějšího majitele.

Markéta Drešlová, referentka odboru životního prostředí: “Zjišťujeme povahové vlastnosti daného pejska, a to třeba od původního majitele, ale také ošetřovatelky se snaží samy i zjistit, jakým způsobem se chová. Poté tedy vybíŕáme majitele, který je pro něj nejlépe vhodný. To znamená, že klidnější plemena, které jsou třeba zvyklí na starší lidi, například důchodce, se také umísťují ke starším lidem, abychom zachovali i jeho životní cyklus."

Noví majitelé musí počítat s tím, že pejsci z útulku mají speciální potřeby a potřebují čas, aby si na nové prostředí zvykli.

Daniela Müllerová, ošetřovatelka, Městský útulek pro psy: “Některý pejsek je spíš takový nervózní spíše z toho, že je tady, nové prostředí, noví lidi, všechno a trvá to třeba déle, u některých je to třeba okamžitě, že se skamarádíte i první den. Pokud je to zatoulaný pes, tak jim dáváme jména podle toho, ve kterém měsíci přišli. Třeba když přišel v lednu, tak je to všechno od L, v únoru od U a podobně. Jsou pejsci, kteří tady přijdou mimořádně a ti třeba svoje jména mají, tak těm jména necháváme.”

Provoz útulku je finančně náročný a každý, kdo by chtěl udělat dobrý skutek, může ho podpořit.

Markéta Drešlová, referentka odboru životního prostředí: “Občané nás mohou v městském útulku podpořit několika způsoby. Mohou například finančně, a to pomocí, vlastně na webové aplikaci městský útulek máme QR kód, kde nám mohou poslat nějakou částku, nebo se mohou dostavit osobně a máme tady kasičku.”

Kromě finančních darů jsou v útulku rádi za jakékoliv granule, konzervy, pamlsky, ale také hračky, nebo pelíšky.

Nahlásit chybu


K tématu

Havířovské nádraží uspělo v soutěži Stavba Moravskoslezského kraje

22. září 2023 17:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Cenu GRAND PRIX v letošním už 17. ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2022 získal soubor staveb Využití výpravní haly železniční stanice Havířov a Rekonstrukce výpravní budovy v železniční stanici Havířov. Tyto projekty zazářily mezi 57 přihlášenými stavbami. Také letos byly v několika dalších kategoriích oceněny výjimečné stavby na území regionu, jedna cena putovala i za jeho hranice.

Nemocnice ve Frýdku-Místku uvedla do provozu novou potrubní poštu

21. září 2023 13:24 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nemocnice ve Frýdku-Místku má nově vybudovanou potrubní poštu. Ta umožní rychlejší transport vzorků a materiálu mezi jednotlivými odděleními. Kromě toho přibyl v nemocnici nový diagnostický komplet a rozšířila se i parkovací místa.

Třinecká nemocnice využívá mobilní CT přístroj, původní se vyměňuje

21. září 2023 19:17 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Třinecká nemocnice je první zdravotnické v České republice, které spustilo mobilní pracoviště výpočetní tomografie. Důvodem tohoto jedinečného činu je ukončení provozu původního přístroje, používaného od roku 2014, který již neodpovídal dnešním trendům moderního zdravotnictví. Nové stacionární zařízení CT uvede nemocnice do provozu v listopadu letošního roku.


ON-LINE: Povodně v Moravskoslezském kraji ustoupily, obnova postižených oblastí ale bude trvat dlouho

Včera 18:34, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj se potýká s následky ničivých povodní. Situace se sice uklidňuje, ale mnoho lidí stále řeší problémy s bydlením a zničeným majetkem, stejně jako firmy, samosprávy a instituce v regionu. V tomto infoservisu přinášíme na jednom místě aktuální informace, fotografie, reakce politiků i osobností Moravskoslezského kraje.

Dálnice D1 je v Bohumíně stále neprůjezdná, přitéká na ni stále voda z přilehlé lokality

Dopravní situace se po celém kraji stále zlepšuje a postupně se daří zprůjezdňovat další komunikace. Dálnice D1 je ale bohužel stále uzavřená od Ostravy směrem na Polsko. V Bohumíně na komunikaci totiž stále přitéká voda ze zaplavených lokalit.

Úklid začal i ve vodou odříznutých Držkovicích, Vávrovicích, Palhanci a Karlovci. Škody jsou obrovské

Držkovice, Vávrovice, Palhanec, Karlovec, Kateřinky. V těchto opavských městských částech extrémní povodeň napáchala největší spoušť a škody. Lidé měli v domech i dva metry vody a zbyly jim jen oči pro pláč.

Moravská Ostrava a Přívoz musela kvůli povodním přesunout volební místnosti ze dvou škol

Moravská Ostrava a Přívoz musela přesunout tři volební okrsky ve dvou základních školách na jiná místa. Důvodem je likvidace následků škod po záplavách.

Přehrady Slezská Harta a Kružberk začaly odpouštět nahromaděnou vodu

Dnes 6:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vodohospodáři společnosti Povodí Odry začali v pátek ráno odpouštět vodu z vodních nádrží Slezská Harta a Kružberk. Odtok je regulovaný tak, aby se toky pod přehradami nedostaly ani do 1. povodňového stupně.

Lidi ze zatopených oblastí volby moc nezajímají. Nejvíce starostí mají s úklidem svých domovů

Ochotu jít k volbám lidé v zatopených oblastech moc nemají. V Opavě extrémní povodeň nejvíce odnesly městské části Kateřinky, Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Karlovec. Držkovice voda dokonce odřízla od okolního světa.

Při zátahu na prodejce nezdaněných cigaret celníci našli i zlaté šperky a detektor odposlechů

Dnes 10:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na obchodníky s nezdaněnými cigaretami udeřila zásahová jednotka českých celníků, přičemž na slovenském území s nimi spolupracovali tamní kolegové.

Hasiči stěhují výkonná čerpadla do dosud zaplavených míst

Dnes 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Situace v zaplavených lokalitách Moravskoslezského kraje se postupně zlepšuje. Velkokapacitní čerpadla odčerpávají vodu z nejvíce postižených míst a hasiči je poté přesunují do dalších míst. Lidé v celém regionu také mohou využít psychosociální pomoc specialistů.

MSK poskytne finanční dar osmnácti postiženým obcím, peníze by měly mít na účtech do pátku

Moravskoslezský kraj daruje nejvíce povodněmi postiženým obcím jako bezprostřední pomoc devět milionů korun. Hejtman kraje Josef Bělica to oznámil na čtvrteční tiskové konferenci.

Mariánskohorská radnice také letos uspořádala adaptační pobyty pro prvňáčky a jejich rodiče

Mariánskohorská radnice už více než 10 let pořádá adaptační pobyty pro prvňáčky. Jejich cílem je, aby se děti poznaly dříve než nastoupí do prvních tříd. Zároveň se mezi sebou poznají i jejich rodiče a vytvoří si tak vztah na celých 9 let.

Extrémní povodeň v Opavě poškodila mnohá sportoviště. Zcela zničila náhradní hokejovou halu

Velká voda v Opavě vážně poškodila i mnohá sportoviště. Zcela zničila mimo jiné náhradní ledovou plochu v Městských sadech, vytopila tělocvičny základních škol, fotbalový stadion i basketbalovou halu.

Extrémní povodeň se nevyhla ani Malým Hošticím. Voda zaplavila přes 50 domů

Do koryta už se vrátila i řeka Opava v Malých Hošticích. A také v této opavské městské části zanechala velkou spoušť. Lidem zatopila domy až do výšky dva metry.

V Malých Hošticích voda zatopila přes 50 domů. Někteří lidé odmítli evakuaci, aby zachránili, co se dá

18. září 2024 20:20 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Teď se podíváme do Malých Hoštic, kde voda zaplavila více než 50 rodinných domů.

Most přes řeku Opavu v Ratibořské ulici půjde dolů. Extrémní povodeň ho nenávratně poškodila

18. září 2024 15:27 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Ředitelství silnic a dálnic spolu s vedením města Opavy tři dny vyhodnocovali stav mostů přes řeku Opavu, které jsou stále mimo provoz. Nejhůře dopadl strategický most v Ratibořské ulici, který spojuje centrum Opavy s městskou částí Kateřinky.

Voda mizí z ulic a lidé v Opavě tak začali s velkým úklidem. Všude jsou hromady zničených věcí

18. září 2024 14:31 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Voda z ulic Opavy ustupuje a lidé začali s velkým úklidem. Nejsou v tom sami. Ve městě se strhla velká solidarita a pomáhá, kdo může. Zřízena byla také centra s materiálovou pomocí. Jedno z nich funguje přímo v Kateřinkách, kde voda zatopila celé sídliště a stále tam nefunguje elektřina.

V Opavě mapují škody způsobené extrémní povodní. S odklízením následků by měli pomoct i vojáci

16. září 2024 20:32 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Extrémní povodeň, která se prohnala Opavou, za sebou zanechá obrovské škody. Ty se budou mapovat postupně s tím, jak bude voda opadat. S odklízením následků by pak měla pomoci i armáda.

Opavský Městský útulek pro psy postavený v roce 1997 se po letech dočká rekonstrukce
Vydáno 18. ledna 2024 16:47, Opava, Yvona Fajtová
Městský útulek pro psy funguje v Opavě už od roku 1997. Bohužel je v povodňové oblasti a ještě téhož roku byl zaplaven, což se na něm podepsalo. Navíc je tady téměř vše původní. Připravuje se proto jeho rekonstrukce.

Nevhodné vytápění, střecha, do které zatéká, opadávající omítka. Městský útulek pro psy potřebuje větší rekonstrukci než se čekalo.

Petr Popadinec (ANO), radní Opavy: “Je tam bohužel řešeno vytápění pomocí přímotopů, což je nákladově velice drahé a bohužel dochází tam i k tomu, že ošetřovna psů, defacto jak se říká karanténa, tak ty místnosti začínají plesnivět a začínají nám tam odpadat kachličky, stropy a střechou nám tam zatéká. V současné době připravujeme projektovou dokumentaci na kompletní opravu útulku.”

Kompletně se bude měnit topení, kdy se počítá s použitím tepelných čerpadel. Fotovoltaika není možná kvůli vzrostlým stromům v okolí. Útulek totiž sídlí u městských sadů.

Petr Popadinec (ANO), radní Opavy: “Využití fotovoltaiky, která by se tam určitě hodila, je velice nízké, protože je to hodně zastíněné, to znamená, ten sluneční svit tam dopadá velice málo. Kromě uvedeného budeme samozřejmě dělat kompletní opravy kotců, které opravdu už pamatují poměrně hodně.”

V městském útulku je momentálně 16 pejsků. Mezi nimi například pražský krysařík, louisianský leopardí pes, nebo labrador. Naplněn je tak z více než 60 procent. K dispozici tady mají hned 7 výběhů.

Markéta Drešlová, referentka odboru životního prostředí: “Ošetřovatelky mají harmonogram, který jim umožňuje střídání psů, a to v jednotlivých výbězích. V některých případech mohou být v jednom výběhu dva nebo tři pejsci, a to podle toho, jakým způsobem se mezi sebou snášejí. Většinou zde bývají po dobu hodiny, hodiny a půl.”

O pejsky v útulku je velký zájem, takže se v něm dlouho nezdrží. Není to ale o tom, že člověk přijde a vždycky si pejska odvede. V útulku se jim snaží vybírat nejvhodnějšího majitele.

Markéta Drešlová, referentka odboru životního prostředí: “Zjišťujeme povahové vlastnosti daného pejska, a to třeba od původního majitele, ale také ošetřovatelky se snaží samy i zjistit, jakým způsobem se chová. Poté tedy vybíŕáme majitele, který je pro něj nejlépe vhodný. To znamená, že klidnější plemena, které jsou třeba zvyklí na starší lidi, například důchodce, se také umísťují ke starším lidem, abychom zachovali i jeho životní cyklus."

Noví majitelé musí počítat s tím, že pejsci z útulku mají speciální potřeby a potřebují čas, aby si na nové prostředí zvykli.

Daniela Müllerová, ošetřovatelka, Městský útulek pro psy: “Některý pejsek je spíš takový nervózní spíše z toho, že je tady, nové prostředí, noví lidi, všechno a trvá to třeba déle, u některých je to třeba okamžitě, že se skamarádíte i první den. Pokud je to zatoulaný pes, tak jim dáváme jména podle toho, ve kterém měsíci přišli. Třeba když přišel v lednu, tak je to všechno od L, v únoru od U a podobně. Jsou pejsci, kteří tady přijdou mimořádně a ti třeba svoje jména mají, tak těm jména necháváme.”

Provoz útulku je finančně náročný a každý, kdo by chtěl udělat dobrý skutek, může ho podpořit.

Markéta Drešlová, referentka odboru životního prostředí: “Občané nás mohou v městském útulku podpořit několika způsoby. Mohou například finančně, a to pomocí, vlastně na webové aplikaci městský útulek máme QR kód, kde nám mohou poslat nějakou částku, nebo se mohou dostavit osobně a máme tady kasičku.”

Kromě finančních darů jsou v útulku rádi za jakékoliv granule, konzervy, pamlsky, ale také hračky, nebo pelíšky.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000041098/opavsky-mestsky-utulek-pro-psy-postaveny-v-roce-1997-se-po-letech-docka-rekonstrukce