Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Památku zesnulých neboli Dušičky si připomínáme 2. listopadu, což se odvíjí od svátku všech svatých, který je o den dříve. Zatímco pro drtivou většinu lidí jde o svátek, kdy navštěvují hřbitovy a vzpomínají na své zesnulé blízké, existuje také skupina osob, která toho zneužívá. Právě kvůli nim proto policisté zesilují hlídky.

Miroslav Plaček, ředitel MP Ostrava: "Konec měsíce října a začátek měsíce listopadu je období, kdy občané ve větší míře navštěvují hřbitovy, aby uctili památku zesnulých a pro nás je to období, kdy navyšujeme pěší výkon služby a strážníci působí na hřbitovech, v jejich okolí a na parkovištích."

S velkým pohybem osob na hřbitovech je samozřejmě spojena také zvýšená automobilová doprava v jejich okolí a strážníci se tak zaměří i na bezpečnost silničního provozu.

Helena Baďurová, preventistka MP Ostrava: "Strážníci budou návštěvníky hřbitovů upozorňovat, aby dbali na opatrnost při zdobení hrobů a měli své věci neustále na očích. Budou pomáhat i při dohledu nad bezpečností silničního provozu, protože předpokládáme vyšší pohyb chodců i vozidel."

Policisté také připomínají známé heslo z kampaně proti krádežím " Vaše auto není trezor", takže nenechávejte ve svých vozech nic cenného anebo věci alespoň zavřete do kufru, ať nejsou viditelné přes okno. V Ostravě se nachází celkem 22 hřbitovů na území 16 městských obvodů. Nejstarší hřbitov byl založen v centru města u kostela sv. Václava v 16. století.

Hana Šústková, ředitelka Archivu města Ostravy: "Nejstarší moravskoostravský hřbitov byl založen v bezprostřední blízkosti kostela sv. Václava a k pohřbívání nejváženějších obyvatel města bylo využíváno i vnitřních částí tohoto chrámu. Kolem roku 1585 v souvislosti s morovou epidemií, která pustošila město i jeho okolí, byl založen nový hřbitov určený obětem nákazy v oblasti zvaném Na Zámčisku (v západní části městských hradeb). Později zde vznikla kaple sv. Lukáše, proto se tomuto hřbitovu říkalo také svatolukášský. Mimo doby nákaz doprovázených zvýšenou úmrtností, na něm byli pohřbíváni spíše chudší a méně významní obyvatelé města případně cizinci."

Po epidemii cholery v 19. století, která přeplnila stávající hřbitov, byl vybudován nový hřbitov v dnešním sadu Milady Horákové v Mariánských Horách. Tam se pohřbívalo až do roku 1960, kdy bylo rozhodnuto o vybudování centrálního hřbitova ve Slezské Ostravě.

Hana Šústková, ředitelka Archivu města Ostravy: "V jeho bezprostřední blízkosti také vznikl první židovský hřbitov v Moravské Ostravě. Již na počátku 20. století se začalo jednat o zřízení krematoria, ke kterému však došlo až v roce 1925. V 50. letech 20. století se hřbitov ocitl v blízkosti rozšiřující se občanské zástavby a od roku 1953 se začalo uvažovat o vybudování nového centrálního hřbitova ve Slezské Ostravě. V souvislosti se zahájením této akce, byl v roce 1960 vydán zákaz dalšího pohřbívání na stávajícím městském hřbitově a od roku 1965 byl postupně rušen. Jeho likvidace, bohužel i včetně náhrobků významných ostravských rodin a budovy krematoria se protáhla až do počátku 80. let, kdy bylo místo proměněno v park."

Hřbitov ve Slezské Ostravě je největší a naopak nejmenší j veřejné pohřebiště v Hošťálkovicích.

Nahlásit chybu


K tématu

Na hrobu ve Vítkovicích si ustlal bezdomovec. Návštěvníci hřbitova na něj zavolali strážníky

Tak to tady ještě nebylo. Ostravští strážníci museli řešit velmi neobvyklou situaci, kdy je vyděšená seniorka přivolal na hřbitov, že jí na hrobě spí nějaký muž. Ukázalo se, že jde bezdomovce, kterého zmohl alkohol.

Blíží se dušičky. Na hřbitovech si hlídejte své věci

17. října 2024 11:06 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci.

Ostrava se 30. ledna naposledy rozloučí s hercem Norbertem Lichým

23. ledna 2024 13:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dne 16. ledna 2024 zemřel ve věku 59 let Norbert Lichý. Poslední rozloučení s tímto mimořádným divadelním, filmovým a rozhlasovým hercem, dabérem, hudebníkem a legendární osobností ostravského Divadla Petra Bezruče proběhne 30. ledna ve 13:00 hodin ve smuteční síni krematoria ve Slezské Ostravě.


Zdravotnice z havířovské nemocnice prošly kurzem sebeobrany, nakládačku od nich dostal i ředitel

Hned dva kurzy sebeobrany zaplnily zdravotnice z havířovské nemocnice. Strážníci je učili, jak reagovat na nejrůznější krizové situace. A že to ženy pochopily správně, pocítil na vlastní kůži i ředitel nemocnice.

Slezskoostravské ZŠ se zapojily do projektu proti menstruační chudobě, Škrobálkova je v první řadě

Základní škola Škrobálkova ve Slezské Ostravě je jednou ze čtyř pilotních škol v rámci projektu zaměřeného na menstruační chudobu. Jako jedna z prvních ostravských škol vstoupila do jeho druhé části, která žákyním zprostředkuje volný odběr menstruačních pomůcek.

Nemocnice v Havířově uspořádala již 11. ročník Dne zdraví

Havířovská nemocnice se dlouhodobě věnuje prevenci. Během roku pořádá mnoho různě zaměřených akcí. Tou největší a nejkomplexnější je Den zdraví.

DPO modernizuje zastávky v Ostravě. Nejvíc jich je v obvodu Ostrava-jih

V těchto dnech se dokončuje první fáze modernizace devíti tramvajových zastávek v obvodu. Cílem je jednotný vzhled podle nového městského standardu. DPO navíc aktuálně vypisuje výběrové řízení na zhotovitele modernizace dalších zastávek.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos zaznamenalo historicky nejúspěšnější sezónu

Dnes 13:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

450 tisíc odbavených cestujících za prvních 9 měsíců roku 2024. Pro ostravské letiště jde o rekord. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se jedná o 45% nárůst. V letošní sezóně nabídlo letiště 31 destinací, z nichž 13 bylo nových, a už od začátku sezóny o ně byl velký zájem. Mezi nejpopulárnější novinky patřila Malaga ve Španělsku, egyptská Marsa Matrouh, tuniská Enfidha, Chania na řeckém ostrově Kréta, Dalamán v Tureku a albánská Tirana.

Obnova infrastruktury na Vrbensku po povodni pokračuje, některé cesty a mosty neexistují

Ve Vrbně pod Pradědem a okolí pokračují práce na postupném obnovování infrastruktury, kterou poškodila nedávná povodeň. Některá místa jsou však stále neprůjezdná, protože voda strhla mosty i celé úseky silnic.

Prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce je po rekonstrukci

Veřejný prostor před poliklinikou v Ostravě-Hrabůvce má novou tvář. První rekonstrukce od 70. let minulého století, která byla zahájena loni v srpnu, skončila. Souběžně byla dokončena oprava přilehlých parkovišť.

Městský obvod Ostrava-Vítkovice letos investuje 13 milionů Kč do opravy hřbitova

Na hřbitově v Ostravě-Vítkovicích probíhá oprava chodníků a kanalizace. Některým lidem se tak zkomplikuje cesta ke hrobům za což se radnice omlouvá a prosí občany o shovívavost.

Děti společně s rodiči a hasiči pouštěly draky

Včera 13:39 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Děti z mateřské školy na Hořanech zažily nezapomenutelné podzimní odpoledne. Společně se svými staršími sourozenci, rodiči a stonavskými dobrovolnými hasiči se sešly u hasičárny na Novém Světě, aby si užily odpoledne plné zábavy.

Zloděj využíval nepozornosti prodavaček i lidí na ulici. Ostravská policie už ho dopadla

Dnes 15:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Tak dlouho chodil z obchodů bez zaplacení, až se mu to stalo osudným. 27letý recidvista většinou zabavil prodavačku a pak ukradl na co přišel. Stejně tak řádil i na ulici, kde ženě sebral mobilní telefon nebo ze stojanu kolo. Způsobil škodu přes 230 tisíc korun. Policie už ho dopadla a teď mu hrozí až 5 let vězení.

Předposlední komorní koncert patřil na Slezskoostravské radnici violoncellu a klavíru

Letošní předposlední komorní koncert na Slezskoostravské radnici nabídl tentokrát posluchačům spojení klavíru a violoncella. Návštěvníci na něm mohli po více než půl století slyšet taky skladby z archivu významného violoncellisty Ivana Měrky.

Důl Trojice si letos připomíná tři výročí, mezi nimi i krvavě potlačenou hornickou stávku

Slezskoostravský Důl svaté Trojice si v letošním roce připomíná hned tři důležité události své historie. Významná výročí souvisejí s jeho založením, uzavřením i s krvavě potlačenou hornickou stávkou, která si vyžádala celkem dvanáct životů.

Projekt třídění odpadu u domu se osvědčil. Ostrava ho proto rozšiřuje

Jak už z našeho zpravodajství víte, Ostrava je v naší zemi lídrem v nakládání s odpadem a poté, co dokončila separační linku na odpad, nyní rozšiřuje úspěšný projekt třídění přímo u rodinných domů. Princip je jednoduchý - jedna nádoba je určena pro společný sběr papíru, plastu i kovových obalů.

Japonské dny patří mezi podzimní multikulturní festivaly, ty jsou v Ostravě hned čtyři

Kulturní dům Akord hostil další ročník už tradičního festivalu asijské kultury Japonské dny. Obliba dvoudenní akce, věnované japonské kultuře, historii i gastronomii, stále roste a pořadatelé nabízejí každým rokem taky bohatší program.

Ostravské hřbitovy prodlužují provozní dobu. Nezapomeňte si pohlídat své věci
Vydáno 24. října 2024 13:23, Ostrava-město, Tomáš Kořistka
Blíží se památka zesnulých, kdy většina z nás směřuje na hřbitovy, abychom vzpomenuli na své předky. Na toto období se připravují také strážníci, kteří v okolí hřbitovů zesilují hlídky, aby dohlédli na bezpečnost návštěvníků, ale i na dopravu. Lidem pak vzkazují, aby byli opatrní na sebe i své věci. Na území města se nachází celkem 22 veřejných hřbitovů.

Památku zesnulých neboli Dušičky si připomínáme 2. listopadu, což se odvíjí od svátku všech svatých, který je o den dříve. Zatímco pro drtivou většinu lidí jde o svátek, kdy navštěvují hřbitovy a vzpomínají na své zesnulé blízké, existuje také skupina osob, která toho zneužívá. Právě kvůli nim proto policisté zesilují hlídky.

Miroslav Plaček, ředitel MP Ostrava: "Konec měsíce října a začátek měsíce listopadu je období, kdy občané ve větší míře navštěvují hřbitovy, aby uctili památku zesnulých a pro nás je to období, kdy navyšujeme pěší výkon služby a strážníci působí na hřbitovech, v jejich okolí a na parkovištích."

S velkým pohybem osob na hřbitovech je samozřejmě spojena také zvýšená automobilová doprava v jejich okolí a strážníci se tak zaměří i na bezpečnost silničního provozu.

Helena Baďurová, preventistka MP Ostrava: "Strážníci budou návštěvníky hřbitovů upozorňovat, aby dbali na opatrnost při zdobení hrobů a měli své věci neustále na očích. Budou pomáhat i při dohledu nad bezpečností silničního provozu, protože předpokládáme vyšší pohyb chodců i vozidel."

Policisté také připomínají známé heslo z kampaně proti krádežím " Vaše auto není trezor", takže nenechávejte ve svých vozech nic cenného anebo věci alespoň zavřete do kufru, ať nejsou viditelné přes okno. V Ostravě se nachází celkem 22 hřbitovů na území 16 městských obvodů. Nejstarší hřbitov byl založen v centru města u kostela sv. Václava v 16. století.

Hana Šústková, ředitelka Archivu města Ostravy: "Nejstarší moravskoostravský hřbitov byl založen v bezprostřední blízkosti kostela sv. Václava a k pohřbívání nejváženějších obyvatel města bylo využíváno i vnitřních částí tohoto chrámu. Kolem roku 1585 v souvislosti s morovou epidemií, která pustošila město i jeho okolí, byl založen nový hřbitov určený obětem nákazy v oblasti zvaném Na Zámčisku (v západní části městských hradeb). Později zde vznikla kaple sv. Lukáše, proto se tomuto hřbitovu říkalo také svatolukášský. Mimo doby nákaz doprovázených zvýšenou úmrtností, na něm byli pohřbíváni spíše chudší a méně významní obyvatelé města případně cizinci."

Po epidemii cholery v 19. století, která přeplnila stávající hřbitov, byl vybudován nový hřbitov v dnešním sadu Milady Horákové v Mariánských Horách. Tam se pohřbívalo až do roku 1960, kdy bylo rozhodnuto o vybudování centrálního hřbitova ve Slezské Ostravě.

Hana Šústková, ředitelka Archivu města Ostravy: "V jeho bezprostřední blízkosti také vznikl první židovský hřbitov v Moravské Ostravě. Již na počátku 20. století se začalo jednat o zřízení krematoria, ke kterému však došlo až v roce 1925. V 50. letech 20. století se hřbitov ocitl v blízkosti rozšiřující se občanské zástavby a od roku 1953 se začalo uvažovat o vybudování nového centrálního hřbitova ve Slezské Ostravě. V souvislosti se zahájením této akce, byl v roce 1960 vydán zákaz dalšího pohřbívání na stávajícím městském hřbitově a od roku 1965 byl postupně rušen. Jeho likvidace, bohužel i včetně náhrobků významných ostravských rodin a budovy krematoria se protáhla až do počátku 80. let, kdy bylo místo proměněno v park."

Hřbitov ve Slezské Ostravě je největší a naopak nejmenší j veřejné pohřebiště v Hošťálkovicích.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000045586/ostravske-hrbitovy-prodluzuji-provozni-dobu-nezapomente-si-pohlidat-sve-veci