Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Sportovní kluby ve Frýdku-Místku budou moci peníze z dotací pro děti a mládež využívat po celý rok

Frýdek-Místek |

Sportovní kluby ve Frýdku-Místku vítají změnu dotačního systému. Peníze od města nyní budou moci nově využívat po celý rok a vyúčtovávat až v novém roce. Zároveň město vyšlo klubům vstříc a nabídlo jim 80 procent peněz z nevyužitých dotací, které původně vrátily kvůli nečinnosti během covidu.

Frýdek-Místek dává ročně dvanácti největším sportovním klubům ve městě formou dotací zhruba 30 milionů korun. Tyto peníze jsou určeny pouze na podporu sportů dětí a mládeže. Donedávna je kluby nemohly využívat po celý rok, a to se nyní změnilo.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "My jsme se nyní pokusili napravit některé nepříjemné situace. Nastavili jsme nové, myslím přívětivější podmínky pro spolky. A to ty, že mohou dotace používat po dobu celého roku. Čili až do 31. 12. a zároveň jsme k tomu velkému množství dokladů, které předkládají a tak dále, posunuli i vyúčtování, které bude probíhat během celého ledna až do posledního dne. Tohle překvapivě nebyla standardní situace ve Frýdku-Místku, i když takovým způsobem se to řeší ve většině obcí v České republice."

Sportovní kluby tuto změnu rozhodně uvítaly.

Radim Mamula, předseda FK Frýdek-Místek: "Co se týká dotací a posunutí vyúčtování, tak je to mimořádně vstřícný a konstruktivní krok, protože jsme se dostávali do určitých kolizí, kdy jsme museli prosincové náklady hradit víceméně ze zdrojů, které jsme si museli obstarat sami. Takže v tomto ohledu je to velký posun."

Dalším důležitým krokem bylo srovnání podmínek v rámci čerpání dotací pro všechny sportovní kluby. Některé totiž v loňském roce fungovaly jen částečně, jiné vůbec.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Víme, že dnešní doba je velmi složitá a v roce 2020 byla podpora různá, ale hlavně byla různá možnost čerpání těch prostředků, které jsme klubům poskytli. Ty smlouvy nebyly úplně precizní. Čili existoval rozdíl mezi tím, které kluby spotřebovaly dotace, opravdu celé a potom byly kluby, které se zachovaly zodpovědně a část dotací vracely a my jsme chtěli nějakým způsobem srovnat tu laťku. Takže jsme nabídli klubům, které vracely tu dotaci, možnost podat si individuální dotaci a navýšit ten příjem v roce 2021."

Nabídku dostaly čtyři kluby, všechny ji přivítaly a tři ji přijaly, pouze jeden ji nebyl schopen vyúčtovat.

Jiří Zaoral, starosta TJ Sokol Frýdek-Místek/ČSSD/: "Statutární město Frýdek-Místek učinilo vstřícný krok a vrácené dotace v hodnotě osmdesáti procent nám nabídlo na využití v roce 2021. Ale protože v roce 2021 i covid dál pokračoval a naše mládežnické extraligy nebyly na jaře a rozbíhají se až v srpnu letošního roku, tak proto jsme tento další příspěvek odmítli."
Radim Mamula, předseda FK Frýdek-Místek: "Co se týká nové nabídky ve věci poskytnutí zpětně vrácené dotace, tak to jsme samozřejmě uvítali, protože my jsme té úspory v tom loňském roce dosáhli bohužel díky covidu. Letošní rok je zase díky té obnově infrastruktury sportovní a tak dále. Větší frekvence tréninku, tak je to v podstatě na pokrytí těch souvisejících nákladů."

Všeobecně město podporuje formou různých dotačních programů zhruba čtyři desítky malých i velkých sportovních klubů.

Nahlásit chybu


K tématu

Házenkáři Frýdku-Místku chtějí vylepšit výsledek z minulé sezóny, cílem je opět play off

18. září 2023 15:51 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Házenkáři Frýdku-Místku jsou na letošní sezónu dobře připraveni. Tým sice opustilo několik špičkových hráčů, ale přišly další významné posily. Cílem je opět zaútočit na nejvyšší příčky a dostat se do vyřazovacích bojů v play off. Podobně jako tomu bylo v loňské sezóně.

Projekt Corrency dál přispívá dětem ze Slezské Ostravy na kroužky

8. srpna 2023 10:58 | Ostrava-Slezská Ostrava | Jiří Cileček

Rodiče ze Slezské Ostravy mohou opět žádat o příspěvek na mimoškolní aktivity svých dětí. Projekt Corrency vstoupil od začátku měsíce do druhé etapy. V každé z nich je možné získat 500 korun. Stačí se zaregistrovat přes internet a vybrat si, do jakého kroužku bude dítě chodit.

Moravskoslezský kraj dá 35 milionů na opravy významných památek

18. června 2023 18:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj opět přispěje na opravy významných kulturních památek. Letos rozdělí 35 milionů korun na celkem 15 projektů, mezi kterými jsou i opravy dvou národních kulturních památek. Jsou to Společenský dům v Opavě a Dolní oblast Vítkovice, která chystá opravu Malého světa techniky U6.


Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

14. června 2024 11:43 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

14. června 2024 12:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

14. června 2024 16:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Mezinárodní gymnastický trojboj v Bruntále otestoval novou podlahu zdejšího sálu

14. června 2024 7:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Výtvarný obor ZUŠ Frýdek-Místek pořádá v Galerii F-M výstavu Tkanina vjemů

Výtvarný obor Základní umělecké školy Frýdek-Místek připravil výstavu s názvem Tkanina vjemů. V prostorách bývalé záložny mohou návštěvníci vidět obrazy, keramiku i látky, které mají připomenout historii a slávu textilu ve městě.

Studenti Střední školy v Jablunkově předvedli své roboty na výstavě

13. června 2024 13:30 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Také v podhůří Beskyd žijí mladí lidé, kteří se v budoucnu chtějí věnovat práci s roboty. Studenti Střední školy v Jablunkově nedávno prezentovali své úspěchy na výstavě Invent arena v Třinci.

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou náročné 9. zasedání. Trvalo 7,5 hodiny

Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou další náročné zasedání. Probírala se na něm celá řada důležitých bodů. Od schválení výsledku hospodaření, přes dotace až po návrh na koupi Českého domu.

Oblastní kolo Wolframu opět pořádala i partyzánská obec Čeladná

12. června 2024 12:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Sportovní areál u Základní školy Čeladná byl dějištěm oblastního kola 7. ročníku branně vědomostní soutěže Wolfram. O postup do krajského kola tu soupeřilo 13 družstev, dvě domácí a další ze škol přilehlého regionu.

Frýdek-Místek se připravuje na 20. ročník festivalu Sweetsen fest

Největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. To je Sweetsen fest, který letos slaví 20 let od svého založení. I letos opět nabídne více než 100 programových bodů na sedmi scénách.

Sportovní kluby ve Frýdku-Místku budou moci peníze z dotací pro děti a mládež využívat po celý rok
Vydáno 6. září 2021 12:12, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Sportovní kluby ve Frýdku-Místku vítají změnu dotačního systému. Peníze od města nyní budou moci nově využívat po celý rok a vyúčtovávat až v novém roce. Zároveň město vyšlo klubům vstříc a nabídlo jim 80 procent peněz z nevyužitých dotací, které původně vrátily kvůli nečinnosti během covidu.

Frýdek-Místek dává ročně dvanácti největším sportovním klubům ve městě formou dotací zhruba 30 milionů korun. Tyto peníze jsou určeny pouze na podporu sportů dětí a mládeže. Donedávna je kluby nemohly využívat po celý rok, a to se nyní změnilo.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "My jsme se nyní pokusili napravit některé nepříjemné situace. Nastavili jsme nové, myslím přívětivější podmínky pro spolky. A to ty, že mohou dotace používat po dobu celého roku. Čili až do 31. 12. a zároveň jsme k tomu velkému množství dokladů, které předkládají a tak dále, posunuli i vyúčtování, které bude probíhat během celého ledna až do posledního dne. Tohle překvapivě nebyla standardní situace ve Frýdku-Místku, i když takovým způsobem se to řeší ve většině obcí v České republice."

Sportovní kluby tuto změnu rozhodně uvítaly.

Radim Mamula, předseda FK Frýdek-Místek: "Co se týká dotací a posunutí vyúčtování, tak je to mimořádně vstřícný a konstruktivní krok, protože jsme se dostávali do určitých kolizí, kdy jsme museli prosincové náklady hradit víceméně ze zdrojů, které jsme si museli obstarat sami. Takže v tomto ohledu je to velký posun."

Dalším důležitým krokem bylo srovnání podmínek v rámci čerpání dotací pro všechny sportovní kluby. Některé totiž v loňském roce fungovaly jen částečně, jiné vůbec.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Víme, že dnešní doba je velmi složitá a v roce 2020 byla podpora různá, ale hlavně byla různá možnost čerpání těch prostředků, které jsme klubům poskytli. Ty smlouvy nebyly úplně precizní. Čili existoval rozdíl mezi tím, které kluby spotřebovaly dotace, opravdu celé a potom byly kluby, které se zachovaly zodpovědně a část dotací vracely a my jsme chtěli nějakým způsobem srovnat tu laťku. Takže jsme nabídli klubům, které vracely tu dotaci, možnost podat si individuální dotaci a navýšit ten příjem v roce 2021."

Nabídku dostaly čtyři kluby, všechny ji přivítaly a tři ji přijaly, pouze jeden ji nebyl schopen vyúčtovat.

Jiří Zaoral, starosta TJ Sokol Frýdek-Místek/ČSSD/: "Statutární město Frýdek-Místek učinilo vstřícný krok a vrácené dotace v hodnotě osmdesáti procent nám nabídlo na využití v roce 2021. Ale protože v roce 2021 i covid dál pokračoval a naše mládežnické extraligy nebyly na jaře a rozbíhají se až v srpnu letošního roku, tak proto jsme tento další příspěvek odmítli."
Radim Mamula, předseda FK Frýdek-Místek: "Co se týká nové nabídky ve věci poskytnutí zpětně vrácené dotace, tak to jsme samozřejmě uvítali, protože my jsme té úspory v tom loňském roce dosáhli bohužel díky covidu. Letošní rok je zase díky té obnově infrastruktury sportovní a tak dále. Větší frekvence tréninku, tak je to v podstatě na pokrytí těch souvisejících nákladů."

Všeobecně město podporuje formou různých dotačních programů zhruba čtyři desítky malých i velkých sportovních klubů.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000027328/sportovni-kluby-ve-frydku-mistku-budou-moci-penize-z-dotaci-pro-deti-a-mladez-vyuzivat-po-cely-rok