Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Rytířský sál frýdeckého zámku se stal opět místem udílení Cen města Frýdek-Místek za rok 2023. Zdeněk Matuszek získal cenu za odpor proti socialistickému režimu. V sedmnácti letech ho dostal doživotní zákaz studia a musel do vězení.

Zdeněk Matuszek, oceněný odpůrce režimu:  "Moc si toho vážím. Nikdy by mě nenapadlo, zvláště v té době, o které jsme tady mluvili, rok 1977, kdy jsem byl za to stíhaný trestně, že po 47 letech za to samé budu oceněn. To jsou takové ty paradoxy. Ale moc si toho vážím." – Měl byste nějaký vzkaz pro dnešní generaci? – "Boj za svobodu je každodenním bojem."

Dnes desetiletý Vojtěch Polášek si při jízdě v autě všiml bezvládně ležící seniorky na zemi, řekl to mamince, která otočila auto a poskytla jí pomoc.

Vojtěch Polášek, oceněný za záchranu života: "Jsem rád, že jsem zachránil seniorku, co ležela na chodníku. A chtěl bych to udělat zase."

Radka Kulichová 26 let spolupracovala se souborem Ostravička. Je spjata s Mezinárodním folklorním festivalem a s MUSICOU TEMPLI. A 15 let zpívala v Pěveckém sboru Smetana.

Radka Kulichová, oceněná za přínos v kultuře: "Jsem vděčná, protože co jiného člověk v té kultuře má, než potlesk a nějaké to ocenění. V podstatě za tu svoji práci. Potlesk diváků, kterým se to líbí. A samozřejmě toto ocenění to asi je to nejvíc, co člověk v té kultuře může získat. Myslím si, že každý by měl znát své kořeny, ze kterých vyrůstal, protože žádná rostlina bez kořenů neroste. A tak i ten folklor jsou takové naše kořeny, ze kterých rosteme my jako národ, jako společnost. Takže myslím, že mi bylo ctí mezi těmi dětmi zasévat ta semínka a ty znalosti těch svých kořenů."

In memoriam získal cenu architekt Jaroslav Čermák, který v letech 1921 až 1941 vyprojektoval mnoho budov a staveb ve Frýdku-Místku a okolí. Po válce byl bohužel nařčen z kolaborace s Němci a v roce 1945 zavražděn.

Vladimír Šlapeta, příbuzný architekta Čermáka: "Velmi nás to dojalo, protože to byl tragický osud člověka, který měl velkou energii, ohromný talent na podnikavost v obchodu i realizaci staveb, i v projekční činnosti. Což jak jsem už zmínil, ovlivnilo i o něco mladší bratry mého otce a strýce, kteří se potom vydali na stavební průmyslovku do Brna a posléze do Německa a do Ameriky. A na začátku kariéry tady také postavili několik domů."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Bylo mi velkou ctí předat čtyřem osobnostem, jedné in memoriam, Cenu města. My, když jsme se rozhodovali, komu tu cenu dáme, tak jsme se snažili opět vytvořit takový čtyřlístek osobností, která každá svým způsobem přispěla k dobrému jménu města. Stavitel Jaro Čermák přetvořil podobu města, kterou známe dodnes. A samozřejmě jsou tady osobnosti z kulturního života, které stály u zrodu Folklorního festivalu. Je tady osobní hrdinný postoj. A samozřejmě nesmíme zapomenout na malého hrdinu, který přispěl k záchraně lidského života."

Laureáty na cenu města každoročně navrhují občané a o udělení rozhoduje zastupitelstvo.

Nahlásit chybu


K tématu

Primátor i záchranáři ocenili policisty za záchranu tonoucího ve Frýdku-Místku

Svědek a dva policisté byli jako první u tonoucího muže v řece Ostravici ve Frýdku-Místku. Jeden z policistů se dokonce vrhl do vody, aby se dostal na ostrůvek na druhou stranu. Společně pak prováděli resuscitaci. Profesionální zásah a spolupráci nyní ocenil primátor města a také členové záchranné služby.

Šest osobností získalo Cenu města Ostravy, in memoriam i herec Norbert Lichý

27. března 2024 15:03 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Cenu města Ostravy a odměnu 150 tisíc korun dnes získalo šest osobností. Město letos ocenilo herečku Štěpánku Ranošovou, violoncellistu Jiřího Hanouska a mezinárodně uznávaného dokumentárního fotografa Viktora Koláře. In memoriam byli oceněni spisovatel Ota Filip, operní pěvkyně Patricia Burda Janečková a herec Norbert Lichý.

Historické slavnosti ve Frýdku-Místku lákají na setkání českého krále s polským knížetem

10. srpna 2023 14:37 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

I letos zažije Frýdek-Místek Historické slavnosti, které představí důležitou událost našich dějin. Návštěvníci si opět vychutnají prázdninovou romantiku rytířů, králů i kejklířů. Tématem letošních slavností je Setkání českého krále Přemysla Otakara II. A opolského knížete Vladislava.


Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Žáci ZŠ Gen. Janka poprvé tvořili rozpočet. Mariánskohorská radnice se chce od dětí inspirovat

Mariánskohorskou radnici zajímá, jak vidí obvod děti. Žáci ZŠ Gen. Janka tak dostali za úkol vytvořit rozpočet a vyplnit pocitové mapy. Do akce se zapojili všichni žáci druhého stupně.

Město prodává bývalou hasičárnu v Kojetíně, místní nesouhlasí

Město prodá bývalou požární zbrojnici v Kojetíně. Tento záměr přijalo potřebnou většinou zastupitelstvo. Nesouhlas s prodejem přišli do auly radnice vyslovit členové osadního výboru a občané této místní části.

Studénka po pěti letech vyhlásila svou osobnost a úspěšné občany

Součástí oslav vzniku města Studénka bývá v pětiletých intervalech také vyhlašování úspěšných občanů a výjimečné osobnosti. Také letos, v roce 65. výročí, byli oceněni lidé, kteří vytváří pozitivní obraz města ve sportu, kultuře a v oblasti veřejného života.

V Karviné se poprvé konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Při nehodě na Místecké v Ostravě se zranilo několik lidí

Včera 17:14 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V pátek odpoledne se na Místecké ulici v Ostravě stala dopravní nehoda mezi 5 vozidly. Několik lidí muselo být ošetřeno z různě závažnými zraněními.

30 let po konci těžby se místo uhlí z podzemí Ostravy odčerpává mořská voda

27. června 2024 18:01 | Ostrava-město | Libor Běčák

Ostrava si v těchto dnech připomíná 30 let od definitivního ukončení těžby černého uhlí. To se v tamních dolech těžilo 200 let.

Někteří deváťáci ZŠ s polským vyučovacím jazykem Dr. Olszaka už polštinu ve výuce neuslyší

Školákům a studentům skončil letošní školní rok. Navštívili jsme žáky devátého ročníku Základní školy s polským vyučujícím jazykem Dr. Olszaka, kteří dostali své poslední vysvědčení. Někteří z nich už polštinu ve výuce na střední škole neuslyší.

Dětem začínají prázdniny. Řidiči by měli ubrat nohu z plynu

Začínají prázdniny, což každoročně znamená větší pohyb dětí po ulicích i v dopoledních hodinách. Řidiči by si to měli uvědomit a být pozornější. Policisté a zástupci BESIPU také poslední den školy dětem připomínali důležité zásady pro bezpečný pohyb v silničním provozu.

Na Pustevnách mohou lidé opět obdivovat sochy z písku, tentokrát zobrazují mořský svět

27. června 2024 13:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Návštěvníci oblíbených Pusteven v Beskydech mají zase o jednu atrakci více. Sochaři tam právě dokončili několik soch z písku. Vydržet by měly až do podzimu.

Požár zničil stodolu a roubenku v Lubně, škoda pět milionů korun

V pátek 28. června 2024 v podvečer zasahovali hasiči z osmi jednotek požární ochrany u rozsáhlého požáru stodoly a nedalekého domu - roubenky v místní části Frýdlantu nad Ostravicí, Lubně. Požár byl ohlášen na tísňovou linku v půl šesté odpoledne. Celkem bylo nasazeno třináct hasičských vozidel.

Nošovice zažily radovánky a loučení se žáky pátých tříd, zároveň přivítaly prvňáčky

Základní škola a Mateřská škola Nošovice uspořádala pro své žáky i jejich rodiče oslavu Radovánek a dětského dne. Na nošovickém hřišti nechyběly soutěže, atrakce, ani občerstvení. Společně se svými učiteli navíc žáci připravili dokonce několik gymnastických a tanečních vystoupení.

Strážníci si pro školáky připravili zajímavé ukázky

Zajímavé ukázky si připravili pro školáky z Frýdlantu nad Ostravicí tamní strážníci. Vysvětlili jim, jak se v různých situacích chovat bezpečně a velký úspěch měla ukázka zákroků služebního psa.

V Chlebovicích se po letech dočkali. Frýdek-Místek zahájil stavbu očekáváné tělocvičny

Začala výstavba tělocvičny v Chlebovicích. Půjde o náročnou stavbu, která potrvá rok. Tělocvična bude totiž stát nad školkou na sloupech zapuštěných do země na pilotách.

Seniorská akademie ve Frýdku-Místku se těší velké oblibě

I senioři mají zájem o vzdělávání. Dokazuje to další úspěšný ročník na seniorské akademii GOODWILL ve Frýdku-Místku. Pravidelně ho absolvuje přes 120 studentů a někteří do školy chodí už řadu let.

Děti se o prázdninách ve Frýdku-Místku nudit nebudou. SVČ chystá plno aktivit

Středisko volného času Klíč je opět připraveno na prázdniny. Děti měly možnost vybrat si z bohaté nabídky letních příměstských i pobytových táborů. Ale hlavně bude po celé léto opět v plném proudu akce Prázdniny ve městě, která nabídne velké množství jednodenních aktivit.

Frýdek-Místek udělil čtyři Ceny města za rok 2023
Vydáno 20. června 2024 12:01, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Frýdek-Místek uděloval ceny města za rok 2023. Ocenění se udělovalo za oblast záchrany životů, přínos v kultuře a výtvarné umění a architektura. Cenu získali čtyři lidé, jeden z nich in memoriam.

Rytířský sál frýdeckého zámku se stal opět místem udílení Cen města Frýdek-Místek za rok 2023. Zdeněk Matuszek získal cenu za odpor proti socialistickému režimu. V sedmnácti letech ho dostal doživotní zákaz studia a musel do vězení.

Zdeněk Matuszek, oceněný odpůrce režimu:  "Moc si toho vážím. Nikdy by mě nenapadlo, zvláště v té době, o které jsme tady mluvili, rok 1977, kdy jsem byl za to stíhaný trestně, že po 47 letech za to samé budu oceněn. To jsou takové ty paradoxy. Ale moc si toho vážím." – Měl byste nějaký vzkaz pro dnešní generaci? – "Boj za svobodu je každodenním bojem."

Dnes desetiletý Vojtěch Polášek si při jízdě v autě všiml bezvládně ležící seniorky na zemi, řekl to mamince, která otočila auto a poskytla jí pomoc.

Vojtěch Polášek, oceněný za záchranu života: "Jsem rád, že jsem zachránil seniorku, co ležela na chodníku. A chtěl bych to udělat zase."

Radka Kulichová 26 let spolupracovala se souborem Ostravička. Je spjata s Mezinárodním folklorním festivalem a s MUSICOU TEMPLI. A 15 let zpívala v Pěveckém sboru Smetana.

Radka Kulichová, oceněná za přínos v kultuře: "Jsem vděčná, protože co jiného člověk v té kultuře má, než potlesk a nějaké to ocenění. V podstatě za tu svoji práci. Potlesk diváků, kterým se to líbí. A samozřejmě toto ocenění to asi je to nejvíc, co člověk v té kultuře může získat. Myslím si, že každý by měl znát své kořeny, ze kterých vyrůstal, protože žádná rostlina bez kořenů neroste. A tak i ten folklor jsou takové naše kořeny, ze kterých rosteme my jako národ, jako společnost. Takže myslím, že mi bylo ctí mezi těmi dětmi zasévat ta semínka a ty znalosti těch svých kořenů."

In memoriam získal cenu architekt Jaroslav Čermák, který v letech 1921 až 1941 vyprojektoval mnoho budov a staveb ve Frýdku-Místku a okolí. Po válce byl bohužel nařčen z kolaborace s Němci a v roce 1945 zavražděn.

Vladimír Šlapeta, příbuzný architekta Čermáka: "Velmi nás to dojalo, protože to byl tragický osud člověka, který měl velkou energii, ohromný talent na podnikavost v obchodu i realizaci staveb, i v projekční činnosti. Což jak jsem už zmínil, ovlivnilo i o něco mladší bratry mého otce a strýce, kteří se potom vydali na stavební průmyslovku do Brna a posléze do Německa a do Ameriky. A na začátku kariéry tady také postavili několik domů."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Bylo mi velkou ctí předat čtyřem osobnostem, jedné in memoriam, Cenu města. My, když jsme se rozhodovali, komu tu cenu dáme, tak jsme se snažili opět vytvořit takový čtyřlístek osobností, která každá svým způsobem přispěla k dobrému jménu města. Stavitel Jaro Čermák přetvořil podobu města, kterou známe dodnes. A samozřejmě jsou tady osobnosti z kulturního života, které stály u zrodu Folklorního festivalu. Je tady osobní hrdinný postoj. A samozřejmě nesmíme zapomenout na malého hrdinu, který přispěl k záchraně lidského života."

Laureáty na cenu města každoročně navrhují občané a o udělení rozhoduje zastupitelstvo.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043641/frydekmistek-udelil-ctyri-ceny-mesta-za-rok-2023