Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přehledně: Parlamentní volby 2017 v Moravskoslezském kraji

Celý MS kraj |

797 kandidátů z celkem 18 politických stran a 8 hnutí se v letošních parlamentních volbách ucházelo o přízeň moravskoslezských voličů. Dění ve všech okresech našeho regionu jsme pečlivě sledovali.

Skončily už sedmé volby do Poslanecké sněmovny v dějinách samostatné České Republiky. 
Volební účast v Moravskoslezském kraji byla 56 procent. Od sobotního večera známe výsledky. Velkým vítězem je hnutí ANO, které získalo v rámci celé republiky téměř 30 procent hlasů, v MS kraji ještě téměř 6 procent více. SPD Tomia Okamury byla v našem regionu hned na druhém místě a jako jediná další strana přesáhla 10 procent.

Moravskoslezský kraj tak bude mít ve sněmovně 22 poslanců. Rozdělení křesel v parlamentu sledoval redaktor Tomáš Kořistka. Reportáž najdete zde.

Stejně jako v celé zemi i obyvatelé MS kraje dali ve volbách nejvíce hlasů hnutí ANO a to dokonce o téměř 6 procent více, než získalo celkově. Překvapivý je i propad Sociálních demokratů, kteří zde pravidelně vítězili ve všech polistopadových volbách.  “Příklon k ANO se dal očekávat, protože se změnila sociální situace a hodnotový systém u řady lidí a u tradičních stran necítili žádný posun,” říká Jiří Siostrzonek, sociolog Slezské univerzity Opava.


REAKCE LÍDRŮ
Ivo Vondrák (ANO)
"V loňských krajských volbách jsme získali pouze 25,7 desetin procenta, proto si myslím, že je to jakýsi signál tomu, že ta politika, kterou se se svými koaličními partnery snažíme nastavit v kraji je skutečně akceptována pozitivně."

Lubomír Volný (SPD)
"Já si myslím, že úspěch v těchto volbách signalizuje, že se lidé probouzejí, volají po změně. Cítí, že parlamentní zastupitelská demokracie je totálně zkorumpovaný systém a hledají alternativu."

Lubomír Zaorálek (ČSSD)
"Jsem zklamaný. Čekal jsem více, takže mě to mrzí, protože jsme makali. Děkuji sociálním demokratům, kteří mi pomohli v celé řadě organizací po celé republice. Pracovali jsme a věřili jsme výsledek, který bude lepší."

Leo Luzar (KSČM)
"Je to prohra KSČM i prohra levice, bez diskuze. Otázka je, že tady nastal určitý fenomén, který tato republika nikdy nezažila, to je fenomén drtivého vítězství jedné politické strany. Teoreticky si tato strana jako absolutní vítěz bude moct vybrat partnera. Teoreticky bude moct tvořit i ústavní většinu. Sám budu zvědav, jak tuto svou roli dominantního vítěze zvládne."

Lukáš Černohorský (Piráti)
"Celorepublikově jsme si dali cíl 10 procent, což už máme, tak předpokládám, že v příštích volbách to bude 20. Čekali jsme, že ANO bude mít výrazný zisk, ale že ho bude pronásledovat ČSSD. Tím, že ČSSD hodně propadlo, tak ANO získalo strašnou spoustu mandátů a tudíž ta povolební vyjednávání evidentně ANO povede z pozice síly. Výsledky SPD jsou hodně děsivé pro tento národ.

Zbyněk Stanjura (ODS)
"My jsme říkali, že bychom chtěli mít více než 10 procent, máme více než 11 procent. Získali jsme  zhruba o 50 procent hlasů více než před 4 lety. To jasně ukazuje, že jsme na dobré cestě a že voliči ocenili naši poctivou práci v opozici."

Pavla Golasowská (KDU-ČSL)
"My jsme tady v Moravskoslezském kraji cílili na tři mandáty, což by byl vynikající výsledek. Pokud by byly dva, tak bychom obhájili mandáty z minulého období. Vzhledem k situaci, jaká je, kdy ANO získalo obrovský počet mandátů, tak jsme rádi i za ten jeden."


Naši redaktoři sledovali i detailní výsledky v jednotlivých městech. Například v Novém Jičíně proběhly volby hladce a bez komplikací. Také v tomto městě jasně vyhrálo hnutí ANO, které získalo něco málo přes 33 procent hlasů. Na druhém místě u zdejších občanů skončila s více než 15 procenty Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a třetí Česká pirátská strana, pro kterou hlasovalo přes 10 procent účastníků voleb. Těsný počet hlasů 8,73 a 8,72 procent získaly ODS a ČSSD. Přes pěti procentní hranici se dostali také KSČM a KDU-ČSL.

Hladký průběh měly uplynulé parlamentní volby v Bruntále i v celém bruntálském okrese. Celková účast se nijak výrazně nelišila od účasti v předchozích parlamentních volbách.


Voliči, kteří v den voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky leželi v nemocnicích, o své právo volit nepřišli. Členové volební komise za nimi totiž vyrazili s přenosnými urnami přímo na jednotlivá oddělení. Ve Frýdku-Místku s nimi byl redaktor Marek Remeta.

S kamerou jsme se zajeli podívat, jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny v nejvýchodnější obci naší republiky - Hrčavě. Každé volby jsou tam vždy příjemnou událostí, a tak i ty letošní probíhaly v poklidu a dobré náladě. Reportáž najdete zde


HISTORIE
V posledních volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 byla v MS kraji volební účast přibližně 55 procent oprávněných voličů. Zvítězila tehdy ČSSD před hnutím ANO a KSČM. Lavice poslanecké sněmovny zaplnilo z našeho kraje 22 poslanců. 


PRŮBĚH VOLEB
Volby probíhají na naprosté většině míst v Moravskoslezském kraji bez problémů. I přesto musela volební komise nebo policie řešit několik incidentů.

V Žermanicích hrozila neplatnost voleb. Značně totiž pochybila volební komise. Jeden z občanů, který nejdříve normálně odvolil, si následně uvědomil, že by si chtěl udělat selfie. Volební komise mu proto vydala druhou prázdnou obálku. Jenomže ta muži spadla do urny. "Okrsková volební komise řešila situaci, kdy volič narušil pečeť hlasovací schránky, ze které vyňal jednu hlasovací obálku, kterou ihned vrátil zpátky. Komise mu zabránila v další manipulaci s hlasovací schránkou a opět ji zapečetila. Coby autonomní orgán rozhodla o pokračování hlasování," uvedla k případu mluvčí krajského úřadu MSK Miroslava Chlebounová.

Drobné potíže nastaly také v Opavě, kde v jedné z volebních místností nešel otevřít zámek. Následně po necelé hodině zkolabovala předsedkyně volební komise. Z důvodu dvojího přerušení hlasování ve volebního okrsku č.40 – volební místnost MŠ 17. listopadu se tak prodlužuje doba hlasování o jednu hodinu, tj. do 15.00 hodin.

Klidný průběh voleb narušil v Havířově na Základní škole 1. Máje opilý muž. Krátce před 15. hodinou začal ve vestibulu budovy demolovat automat na nápoje. Na místo ihned přijely čtyři policejní hlídky. Muži zákona 34letého výtržníka zajistili a odvezli na záchytnou stanici do Karviné. Samotné volby tento incident neovlivnil.


VOLBY V SOUVISLOSTECH
Sledovali jsme i volby v nemocnicích a porodnicích. Maminky, které měly termín porodu v těchto dnech a chtěly jít k volbám, si mohly vyřídit voličský průkaz do 18.října do 16. hodiny. Za těmi, které to stihly, přišli zástupci volební komise s přenosnými urnami. Redaktorka Yvona Fajtová navštívila volby v krnovské porodnici.

Vhodit volební lístek do zapečetěné urny mohou lidé i doma. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jiří Brzóska.

Trochu ztíženou situaci v souvislosti s volbami mají nevidomí a slabozrací lidé. Volební lístky nejsou tištěny v Braillově slepeckém písmu a oni se musí spoléhat na pomoc ostatních. "Pokud volič nemůže osobně hlasovat kvůli nějaké tělesné vadě, nemůže psát nebo číst, tak ho může za zástěnu do prostoru pro úpravu hlasovacího lístku doprovodit jiný volič, nesmí to však být člen okrskové volební komise," říká Renáta Šmídová, vedoucí oddělení vnitřních služeb odboru organizačního Magistrátu města Karviné. O téma se zajímala redaktorka Monika Danková.

Zorientovat se ve volebních programech jednotlivých stran a hnutí může být oříškem i pro zkušené voliče. Na jedné střední škole v Havířově jsme zjišťovali, jak se k volbám staví studenti - potencionální prvovoliči. “Ano půjdu k volbám a rozhodovala jsem se podle toho, se kterou stranou se nejvíce ztotožňuji v názorech," říká jedna ze studentek. Více v reportáži Barbory Kelnerové.

PRO ODLEHČENÍ
Zajímalo nás také, jaké šance mají ve volbách do Poslanecké sněmovny strany a hnutí podle vylosovaných volebních čísel. Jestli jim přinesou štěstí, na to jsme se zeptali numeroložky a léčitelky Evy. Redaktorka Yvona Fajtová s ní nahlédla i do karet.

PŘÍPRAVY VOLEB
Naši redaktoři se věnovali i přípravám voleb, ve městech a obcích začíná zhruba 3 týdny před termínem konání. Posledním krokem je chystání volebních místností.  V Novém Jičíně na to měl přípravný tým čtyři dny. V souvislosti s aktuálními volbami se museli na změnu připravit všichni voliči v novojičínské místní části Loučka. Poprvé přicházejí odevzdat svůj hlas na jiné místo. Volební místnost se z původního prostoru ve sportovní hale na stolní tenis přesunula do Základní školy Dlouhá. “Ten kousek dojdeme, to je o půl kilometru dále,” pousmál se jeden z voličů. “Sice s tou hůlkou, ale protože je pěkné počasí, tak jsem to zvládla,” přidala se starší žena. “Je to dále, ale nám to nevadí,” podotkl muž, který právě odvolil. Téma sledovala redaktorka Petra Dorazilová.

K řádnému odvolení postačí každému pouze platný doklad totožnosti. “Pokud člověk přijde k volbám, musí si vzít svůj občanský průkaz a pokud má, tak hlasovací lístky. Pokud by náhodou lístky nedostal, nevadí. Může o ně požádat ve volební místnosti,” říká Jan Čumpelík, předseda volební komise. Start voleb v Ostravě-Mariánských Horách sledoval redaktor Tomáš Kořistka.

Nahlásit chybu


K tématu

Kraj nabízí zdarma poradenství firmám, které jsou v potížích kvůli Liberty Ostrava

17. února 2024 13:39 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj ve spolupráci s příspěvkovou organizací Moravskoslezský pakt zaměstnanosti rozjel cyklus seminářů pro firmy, které jsou postiženy složitou situací v hutní společnosti Liberty Ostrava. Odborníci jim tu zdarma poskytují důležité informace z oblastí daní, financí a práva.

Den na lyžích s MS krajem přilákal do Jeseníků stovky návštěvníků, dětí i dospělých

22. ledna 2024 16:16 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V Malé Morávce v areálu Kopřivná se konal Den na lyžích, již tradiční každoroční akce, kterou pro veřejnost pořádá MS kraj. Za slunečného počasí zavítaly do areálu stovky návštěvníků a užily si celodenní zimní zábavu jak pro děti, tak pro dospělé.

MS kraj dá na kulturní akce 54 milionů korun. Podpořeno bude 84 projektů

18. března 2024 12:21 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka

I letos přispěje Moravskoslezský kraj na nejrůznější akce, které obohatí kulturní dění v celém regionu. Na 84 vybraných projektů půjde z krajského rozpočtu 54 milionů korun. Kraj také podpoří obnovu kulturních památek.


Ostrava bude mít nové divadlo ve Vítkovicích. Město už pro budovu schválilo prodej pozemků

Ostrava bude mít nové divadlo. Unikátní projekt herce Alberta Čuby navazuje na jeho úspěšné Divadlo Mír a bude to v podstatě další scéna v těsné blízkosti současného divadla ve Vítkovicích. Město už schválilo prodej pozemku, kde je dnes parkoviště.

Kanonáda Baníku v Konferenční lize nadchla přes 13 tisíc fanoušků

Fotbalisté Baníku Ostrava se po 14 letech představili v evropském poháru. Ve druhém předkole Konferenční ligy smetli doma arménské Urartu 5:1 a udělali tak rázný krok k postupu do další fáze soutěže.

Studénka plánuje přidat desítky nových parkovacích míst

Studénka pracuje na tvorbě studie parkování ve městě. V ideálním případě by tu mohlo přibýt 180 odstavných míst. Na realizaci všech by byla potřeba částka zhruba 20 milionů korun.

Dopravní policista z Karviné se ve volném čase stává známým saxofonistou

25. července 2024 20:26 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Teď vás seznámíme s karvinským dopravním policistou, který svůj život nedávno obohatil novým koníčkem a to hře na saxofon. Ve volném čase hraje známé skladby na různých místech v naší zemi i za hranicemi a naplňuje tak svůj život nevšední zážitky.

Orlovský Gulášfest přilákal stovky návštěvníků

V letošním ročníku se jednalo o rekordní počet přihlášených kuchařů, a to nejen z Orlové. Pětičlenná porota měla nelehký úkol, ale nakonec zvítězil fazolový guláš s uzeným masem.

Letošní sezona na letním koupališti v Porubě je zatím slabší. Může za to nestálé počasí

25. července 2024 17:50 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Tropické teploty lákají k vodě. V Porubě si lidé mohou bezpečně zaplavat na letním koupališti, které nabízí i jiné sportovní vyžití jako plážový volejbal, ping pong nebo badminton.

Zastávka Jana Šoupala má novou image. Pro velký úspěch projdou opravou i další zděné zastávky v Porubě

25. července 2024 15:44 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Původní zděné autobusové zastávky v Porubě jsou po letech v neutěšeném stavu. Postupně proto projdou revitalizací. První z nich, která se změnila v umělecké dílo, je zastávka Jana Šoupala.

Při shodě hlasů určili vítěze letošních občanských projektů radní

Participativní rozpočet na letošní rok zná své vítěze. Rozhodovala o nich až druhá veřejná anketa. Respektive, vzhledem k naprosté shodě hlasů, nakonec musela vyřknout definitivní verdikt rada města.

Ostravskou městskou policii posílili nováčci. Bezpečnost ve městě se stále zlepšuje

25. července 2024 10:48 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Magazín 112

V Ostravě bude zase o trochu bezpečněji. Do rukou primátora Jana Dohnala složilo slib 13 nových městských policistů, kteří okamžitě nastupují na služebny po celém městě. Své úkoly ale samozřejmě budou plnit především přímo v ulicích.

Lidé opět obdivují květinovou louku před havířovskou nemocnicí

25. července 2024 12:00 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Nemocnice v Havířově i v letošním roce nechala před hlavním vstupem vysadit květinovou louku. Ta hraje doslova všemi barvami a nečekaně na ní vykvetly i slunečnice.

Cyklistická Czech Tour zahájila hromadným dojezdem na Masarykově náměstí

Největší etapový závod cyklistů na českém území Czech Tour zahájila čtvrteční etapa mezi Prostějovem a Ostravou. Ta po hromadném spurtu na kostkách Masarykova náměstí skončila triumfem Američana Luka Lampertiho. Neztratili se ale ani čeští jezdci.

Bezmála 100 metrů vysoká věž Dolu Lazy je připravena k odstřelu

25. července 2024 11:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V sobotu v 10 hodin by se podle všech předpokladů měla poroučet k zemi betonová skipová věž bývalého Dolu Lazy v Orlové. V okolí už jsou připravené plochy, ze kterých bude moci odstřel sledovat i veřejnost.

Na opevnění Velká Šance připomněli historii ochrany hranic Slezska a pokřtili knihu

24. července 2024 17:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

Velká sláva se konala na hraničním opevnění Velká šance v Mostech u Jablunkova. Se svými vojsky se tam setkali těšínský kníže Adam Václav a uherský velmož Juraj Thurzo.

Hosté ve studiu: Alexandra Alvarová, novinářka a fotografka

24. července 2024 14:06 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková | Host dne

A. Alvarová: Dezinformace jsou miliardový byznys

Muže v Beskydech pobodal sršeň, s těžkou alergickou reakcí byl letecky přepraven do nemocnice

24. července 2024 10:12 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V úterý 23. července dopoledne zasahovaly týmy zdravotnické záchranné služby v Beskydech u vážně ohroženého pacienta. Před devátou hodinou přijali operátoři informaci o muži pobodaném sršněm pod vrcholem Ondřejníku nedaleko obce Pstruží na Frýdecko-Místecku.

Návštěvníky hradu Sovinec děsily strašidelné bestie vylézající ze sklepení

22. července 2024 12:36 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová | Kulturní okénko

Doslova děsivý víkend čekal na návštěvníky hradu Sovinec. Ze sklepení a dalších zákoutí totiž vylézaly všelijaké strašidelné bestie.

Přehledně: Parlamentní volby 2017 v Moravskoslezském kraji
Vydáno 21. října 2017 18:35, Celý MS kraj, Redakce
797 kandidátů z celkem 18 politických stran a 8 hnutí se v letošních parlamentních volbách ucházelo o přízeň moravskoslezských voličů. Dění ve všech okresech našeho regionu jsme pečlivě sledovali.

Skončily už sedmé volby do Poslanecké sněmovny v dějinách samostatné České Republiky. 
Volební účast v Moravskoslezském kraji byla 56 procent. Od sobotního večera známe výsledky. Velkým vítězem je hnutí ANO, které získalo v rámci celé republiky téměř 30 procent hlasů, v MS kraji ještě téměř 6 procent více. SPD Tomia Okamury byla v našem regionu hned na druhém místě a jako jediná další strana přesáhla 10 procent.

Moravskoslezský kraj tak bude mít ve sněmovně 22 poslanců. Rozdělení křesel v parlamentu sledoval redaktor Tomáš Kořistka. Reportáž najdete zde.

Stejně jako v celé zemi i obyvatelé MS kraje dali ve volbách nejvíce hlasů hnutí ANO a to dokonce o téměř 6 procent více, než získalo celkově. Překvapivý je i propad Sociálních demokratů, kteří zde pravidelně vítězili ve všech polistopadových volbách.  “Příklon k ANO se dal očekávat, protože se změnila sociální situace a hodnotový systém u řady lidí a u tradičních stran necítili žádný posun,” říká Jiří Siostrzonek, sociolog Slezské univerzity Opava.


REAKCE LÍDRŮ
Ivo Vondrák (ANO)
"V loňských krajských volbách jsme získali pouze 25,7 desetin procenta, proto si myslím, že je to jakýsi signál tomu, že ta politika, kterou se se svými koaličními partnery snažíme nastavit v kraji je skutečně akceptována pozitivně."

Lubomír Volný (SPD)
"Já si myslím, že úspěch v těchto volbách signalizuje, že se lidé probouzejí, volají po změně. Cítí, že parlamentní zastupitelská demokracie je totálně zkorumpovaný systém a hledají alternativu."

Lubomír Zaorálek (ČSSD)
"Jsem zklamaný. Čekal jsem více, takže mě to mrzí, protože jsme makali. Děkuji sociálním demokratům, kteří mi pomohli v celé řadě organizací po celé republice. Pracovali jsme a věřili jsme výsledek, který bude lepší."

Leo Luzar (KSČM)
"Je to prohra KSČM i prohra levice, bez diskuze. Otázka je, že tady nastal určitý fenomén, který tato republika nikdy nezažila, to je fenomén drtivého vítězství jedné politické strany. Teoreticky si tato strana jako absolutní vítěz bude moct vybrat partnera. Teoreticky bude moct tvořit i ústavní většinu. Sám budu zvědav, jak tuto svou roli dominantního vítěze zvládne."

Lukáš Černohorský (Piráti)
"Celorepublikově jsme si dali cíl 10 procent, což už máme, tak předpokládám, že v příštích volbách to bude 20. Čekali jsme, že ANO bude mít výrazný zisk, ale že ho bude pronásledovat ČSSD. Tím, že ČSSD hodně propadlo, tak ANO získalo strašnou spoustu mandátů a tudíž ta povolební vyjednávání evidentně ANO povede z pozice síly. Výsledky SPD jsou hodně děsivé pro tento národ.

Zbyněk Stanjura (ODS)
"My jsme říkali, že bychom chtěli mít více než 10 procent, máme více než 11 procent. Získali jsme  zhruba o 50 procent hlasů více než před 4 lety. To jasně ukazuje, že jsme na dobré cestě a že voliči ocenili naši poctivou práci v opozici."

Pavla Golasowská (KDU-ČSL)
"My jsme tady v Moravskoslezském kraji cílili na tři mandáty, což by byl vynikající výsledek. Pokud by byly dva, tak bychom obhájili mandáty z minulého období. Vzhledem k situaci, jaká je, kdy ANO získalo obrovský počet mandátů, tak jsme rádi i za ten jeden."


Naši redaktoři sledovali i detailní výsledky v jednotlivých městech. Například v Novém Jičíně proběhly volby hladce a bez komplikací. Také v tomto městě jasně vyhrálo hnutí ANO, které získalo něco málo přes 33 procent hlasů. Na druhém místě u zdejších občanů skončila s více než 15 procenty Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury a třetí Česká pirátská strana, pro kterou hlasovalo přes 10 procent účastníků voleb. Těsný počet hlasů 8,73 a 8,72 procent získaly ODS a ČSSD. Přes pěti procentní hranici se dostali také KSČM a KDU-ČSL.

Hladký průběh měly uplynulé parlamentní volby v Bruntále i v celém bruntálském okrese. Celková účast se nijak výrazně nelišila od účasti v předchozích parlamentních volbách.


Voliči, kteří v den voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky leželi v nemocnicích, o své právo volit nepřišli. Členové volební komise za nimi totiž vyrazili s přenosnými urnami přímo na jednotlivá oddělení. Ve Frýdku-Místku s nimi byl redaktor Marek Remeta.

S kamerou jsme se zajeli podívat, jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny v nejvýchodnější obci naší republiky - Hrčavě. Každé volby jsou tam vždy příjemnou událostí, a tak i ty letošní probíhaly v poklidu a dobré náladě. Reportáž najdete zde


HISTORIE
V posledních volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 byla v MS kraji volební účast přibližně 55 procent oprávněných voličů. Zvítězila tehdy ČSSD před hnutím ANO a KSČM. Lavice poslanecké sněmovny zaplnilo z našeho kraje 22 poslanců. 


PRŮBĚH VOLEB
Volby probíhají na naprosté většině míst v Moravskoslezském kraji bez problémů. I přesto musela volební komise nebo policie řešit několik incidentů.

V Žermanicích hrozila neplatnost voleb. Značně totiž pochybila volební komise. Jeden z občanů, který nejdříve normálně odvolil, si následně uvědomil, že by si chtěl udělat selfie. Volební komise mu proto vydala druhou prázdnou obálku. Jenomže ta muži spadla do urny. "Okrsková volební komise řešila situaci, kdy volič narušil pečeť hlasovací schránky, ze které vyňal jednu hlasovací obálku, kterou ihned vrátil zpátky. Komise mu zabránila v další manipulaci s hlasovací schránkou a opět ji zapečetila. Coby autonomní orgán rozhodla o pokračování hlasování," uvedla k případu mluvčí krajského úřadu MSK Miroslava Chlebounová.

Drobné potíže nastaly také v Opavě, kde v jedné z volebních místností nešel otevřít zámek. Následně po necelé hodině zkolabovala předsedkyně volební komise. Z důvodu dvojího přerušení hlasování ve volebního okrsku č.40 – volební místnost MŠ 17. listopadu se tak prodlužuje doba hlasování o jednu hodinu, tj. do 15.00 hodin.

Klidný průběh voleb narušil v Havířově na Základní škole 1. Máje opilý muž. Krátce před 15. hodinou začal ve vestibulu budovy demolovat automat na nápoje. Na místo ihned přijely čtyři policejní hlídky. Muži zákona 34letého výtržníka zajistili a odvezli na záchytnou stanici do Karviné. Samotné volby tento incident neovlivnil.


VOLBY V SOUVISLOSTECH
Sledovali jsme i volby v nemocnicích a porodnicích. Maminky, které měly termín porodu v těchto dnech a chtěly jít k volbám, si mohly vyřídit voličský průkaz do 18.října do 16. hodiny. Za těmi, které to stihly, přišli zástupci volební komise s přenosnými urnami. Redaktorka Yvona Fajtová navštívila volby v krnovské porodnici.

Vhodit volební lístek do zapečetěné urny mohou lidé i doma. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jiří Brzóska.

Trochu ztíženou situaci v souvislosti s volbami mají nevidomí a slabozrací lidé. Volební lístky nejsou tištěny v Braillově slepeckém písmu a oni se musí spoléhat na pomoc ostatních. "Pokud volič nemůže osobně hlasovat kvůli nějaké tělesné vadě, nemůže psát nebo číst, tak ho může za zástěnu do prostoru pro úpravu hlasovacího lístku doprovodit jiný volič, nesmí to však být člen okrskové volební komise," říká Renáta Šmídová, vedoucí oddělení vnitřních služeb odboru organizačního Magistrátu města Karviné. O téma se zajímala redaktorka Monika Danková.

Zorientovat se ve volebních programech jednotlivých stran a hnutí může být oříškem i pro zkušené voliče. Na jedné střední škole v Havířově jsme zjišťovali, jak se k volbám staví studenti - potencionální prvovoliči. “Ano půjdu k volbám a rozhodovala jsem se podle toho, se kterou stranou se nejvíce ztotožňuji v názorech," říká jedna ze studentek. Více v reportáži Barbory Kelnerové.

PRO ODLEHČENÍ
Zajímalo nás také, jaké šance mají ve volbách do Poslanecké sněmovny strany a hnutí podle vylosovaných volebních čísel. Jestli jim přinesou štěstí, na to jsme se zeptali numeroložky a léčitelky Evy. Redaktorka Yvona Fajtová s ní nahlédla i do karet.

PŘÍPRAVY VOLEB
Naši redaktoři se věnovali i přípravám voleb, ve městech a obcích začíná zhruba 3 týdny před termínem konání. Posledním krokem je chystání volebních místností.  V Novém Jičíně na to měl přípravný tým čtyři dny. V souvislosti s aktuálními volbami se museli na změnu připravit všichni voliči v novojičínské místní části Loučka. Poprvé přicházejí odevzdat svůj hlas na jiné místo. Volební místnost se z původního prostoru ve sportovní hale na stolní tenis přesunula do Základní školy Dlouhá. “Ten kousek dojdeme, to je o půl kilometru dále,” pousmál se jeden z voličů. “Sice s tou hůlkou, ale protože je pěkné počasí, tak jsem to zvládla,” přidala se starší žena. “Je to dále, ale nám to nevadí,” podotkl muž, který právě odvolil. Téma sledovala redaktorka Petra Dorazilová.

K řádnému odvolení postačí každému pouze platný doklad totožnosti. “Pokud člověk přijde k volbám, musí si vzít svůj občanský průkaz a pokud má, tak hlasovací lístky. Pokud by náhodou lístky nedostal, nevadí. Může o ně požádat ve volební místnosti,” říká Jan Čumpelík, předseda volební komise. Start voleb v Ostravě-Mariánských Horách sledoval redaktor Tomáš Kořistka.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000010328/prehledne-parlamentni-volby-2017-v-moravskoslezskem-kraji