Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Černý den pro Ostravu. Vraždu nevinných lidí ve FNO nikdo nechápe

Celý MS kraj |

10. prosinec zůstane černým dnem v historii nejen Ostravy, ale celé země. Po střelbě ve fakultní nemocnici zůstalo 6 mrtvých. Střelcem byl Ctirad Vitásek z Jilešovic, který nebyl spokojen s lékařskou péčí, a tak to vyřešil masovou vraždou. Po činu spáchal sebevraždu.

Krátce po otevření ambulancí po sedmé hodině se na poliklinice Fakultní nemocnice Ostrava na chodbě ve třetím patře u traumatologie ozval první výstřel. Pak ještě mnoho dalších. V tu dobu tam bylo doslova narváno. Lidé utíkali, další se krčili pod sedačkami, zavírali se na záchody nebo do ordinací. Střelec pak vešel do čekárny traumatologie a začal pacienty popravovat. "Přišel přitmavlý borec a začal střílet. Nejdříve zabil někoho na chodbě, pak přišel do té čekárny a začal střílet lidi. My jsme šli pod lavičku a on tam stál a popravoval jednoho po druhém, jako ovce," popisuje střelbu svědek.

Vznikla velká panika. Po chodbách nemocnice prchaly desítky lidí. Všichni chtěli ven, co nejdále od střelby. "Byla tady velká panika. Lidi vybíhali z nemocnice ven a řvali, že se ve třetím patře střílí," říká další svědek.

Do tří minut byli na místě první policisté i záchranáři. Začal boj o životy zraněných. 4 lidé byli mrtví na místě. Zranění lidí byla velmi vážná. Pachatel mířil na hlavu nebo na krk. "Čtyři byli mrtví na místě. Dva zemřeli postupně, protože se dostali na urgentní příjem ještě před tím koordinovaným zásahem. Tři jsou zraněni. jeden v kritickém stavu," doplňuje ředitel ZZS MS kraje Roman Gřegoř

Policisté vyrazili po stopě pachatele. Zjistili, že jde o Ctirada Vitáska z Jilešovic. Brzy byla zveřejněna jeho fotografie a registrační značka stříbrného Renaultu, ve kterém prchal. "Víme, kdo je podezřelý a pracujeme na jeho zadržení," potvrdil v tu chvíli ředitel PČR MS kraje Tomáš Kužel.

Před desátou hodinou se ozvala policii matka střelce. Prý se stavil domů do Jilešovic a všechno ji řekl. Pak odjel. Do určené lokality se okamžitě vydaly dva vrtulníky, které pátraly po stříbrném Renaultu. Našli ho v Děhylově u loděnice. Tam spáchal sebevraždu. Zásahová jednotka, dorazila po zemi a postřelený vrah prý ještě žil. Ležel nedaleko auta. Po asi 30 minutách oživovacích pokusů ale zemřel. "Chtěl bych vyjádřit soustrast pozůstalým po těch mrtvých," uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Policisté se snaží zjistit proč Vitásek vraždil. Jeho čin nikdo nechápe. Překvapil všechny, kdo ho znali. "Byl normální člověk, vyrovnaný, pohodář," divil se soused.

Podle šéfa stavební firmy, ve které vrah pracoval, mohla být motivem nespokojenost s lékařskou péčí. Prý se domníval, že má rakovinu slinivky a lékaři mu to nebyli schopni potvrdit. 

Sledujte vše o tragédii ve FN v Ostravě z 10. 12. 2019

Záchranáře kryla zásahová jednotka, na místo střelby ve FNO šli dobrovolně
"V čekárně ležela 4 těla. Všichni byli mrtví," popisuje záchranář, který byl na místě tragické střelby
Lékaři propustili posledního zraněného po útoku ve FNO
Střelba ve FNO si vyžádala sedmou oběť. Žena, kterou útočník postřelil, zemřela
Smutek, tíseň. To jsou pocity, které zažívají pacienti po střelbě v opět otevřené traumatologické ambulanci 
Ostrava schválila finanční pomoc obětem. Prý se přidá kraj i stát
FN Ostrava zřídila sbírkový účet na podporu pozůstalých a obětí útoku
Krevní centrum zaplavili dárci krve. Všichni chtějí pomoci  
Ostrava uctí památku obětí střelby, do ČR dorazily kondolence
Svědkům střelby pomáhají psychologové, hrůzný zážitek je poznamenal
Svědci hromadné vraždy, kteří o vlásek unikli smrti. Matka se synem byli přímo v čekárně
Ve FNO vraždil 42letý muž, tvrdil o sobě, že je nemocný. Útočil nelegálně drženou zbraní

Černý den pro Ostravu. Vraždu nevinných lidí ve FNO nikdo nechápe

Nahlásit chybu


K tématu

Po střelbě v Hrčavě jeden muž v kritickém stavu. Další obviněn z pokusu vraždy

21. července 2023 15:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V Hrčavě na Frýdecko-Místecku se ve středu večer střílelo. Jeden muž následně skončil v kritickém stavu v nemocnici a po střelci se rozběhlo rozsáhlé pátrání. Toho následně zadrželi a později obvinili z pokusu o vraždu. Nyní mu hrozí až 18 let vězení.

Vyráběl a distribuoval drogy v Havířově, zásahovka ho vytáhla z taxíku

2. června 2023 14:38 | Havířov | Jiří Cileček

Kriminalisté obvinili z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy jedenačtyřicetiletého muže, který podle nich nejméně rok a půl distribuoval v Havířově na Karvinsku a jeho okolí pervitin. Také sám vyrobil téměř kilogram marihuany. Nyní mu hrozí až pět let vězení.

Kriminalisté v Novém Jičíně dopadli skupinu výrobců pervitinu

23. července 2023 10:48 | Nový Jičín | Jiří Cileček

Kriminalisté z TOXI týmu v Novém Jičíně pracovali několik měsíců na případu spojeném s výrobou a následnou distribucí drog. Muž vyráběl pervitin ve sklepě rodinného domu a dál ho prodával. Pomáhali mu další dva muži a jedna žena. Pro všechny si nakonec přišli policisté.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Včera 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

25. dubna 2024 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

25. dubna 2024 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

25. dubna 2024 8:41 | Ostrava-Jih | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Transport laboratorních vzorků z vyšetřoven do laboratoře je v krnovské nemocnici unikátní a první u nás

25. dubna 2024 13:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Jamajský sprinter Usain Bolt uběhne 250 metrů za cca 23 sekund. Stejnou rychlostí nyní běhají po areálu krnovské nemocnice laboratorní vzorky v novém přepravním systému. Rychlostí 8 až 10 metrů za sekundu jsou transportovány z vyšetřoven do laboratoří nemocnice.

V Bruntále proběhlo Mistrovství ČR ve fitness dětí a mládeže

25. dubna 2024 13:21 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Po březnovém Mistrovství ČR v boxu přivítal Bruntál další prestižní podnik. Česká asociace naturální kulturistiky a fitness uspořádala pro kategorie dětí a mládeže do 18 let Mistrovství ČR ve fitness sportu. Fitness v poslední době pochází velkým rozvojem a stává se stále oblíbenějším.

Na hrad Sovinec se sjeli milovníci dravých ptáků a sokolnictví

25. dubna 2024 13:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Hrad Sovinec patřil o víkendu dravým ptákům a Sokolnickým slavnostem. V hlavní roli už tedy nebyly historické skupiny, šermíři a žongléři. Ti byli jen doplňkem hlavního programu slavností.

Do Ostravy přijedou největší beachvolejbalové hvězdy. Mají poslední možnost vybojovat olympiádu

25. dubna 2024 12:35 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravu čeká velký sportovní svátek. Letošní beachvolejbalový turnaj v Dolních Vítkovicích je totiž poslední možností ke kvalifikaci na olympijské hry do Paříže, takže přijedou největší hvězdy tohoto sportu. Víkendové finálové duely jsou už vyprodány.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

25. dubna 2024 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Přípravy na MS v hokeji vrcholí. Pozor na falešné vstupenky a na halu přijeďte tramvají

24. dubna 2024 13:02 | Celý MS kraj | Tomáš Kořistka | Magazín 112

Hokejové MS se rychle blíží a pořadatelé hlásí, že je téměř vše připraveno. Velký důraz se klade na bezpečnost, na které budou s pořadateli spolupracovat i složky IZS. Ostravu čekají i dopravní omezení a například dopravní podnik chystá speciální tramvajovou linku X.

Černý den pro Ostravu. Vraždu nevinných lidí ve FNO nikdo nechápe
Vydáno 10. prosince 2019 13:33, Celý MS kraj, Tomáš Kořistka
10. prosinec zůstane černým dnem v historii nejen Ostravy, ale celé země. Po střelbě ve fakultní nemocnici zůstalo 6 mrtvých. Střelcem byl Ctirad Vitásek z Jilešovic, který nebyl spokojen s lékařskou péčí, a tak to vyřešil masovou vraždou. Po činu spáchal sebevraždu.

Krátce po otevření ambulancí po sedmé hodině se na poliklinice Fakultní nemocnice Ostrava na chodbě ve třetím patře u traumatologie ozval první výstřel. Pak ještě mnoho dalších. V tu dobu tam bylo doslova narváno. Lidé utíkali, další se krčili pod sedačkami, zavírali se na záchody nebo do ordinací. Střelec pak vešel do čekárny traumatologie a začal pacienty popravovat. "Přišel přitmavlý borec a začal střílet. Nejdříve zabil někoho na chodbě, pak přišel do té čekárny a začal střílet lidi. My jsme šli pod lavičku a on tam stál a popravoval jednoho po druhém, jako ovce," popisuje střelbu svědek.

Vznikla velká panika. Po chodbách nemocnice prchaly desítky lidí. Všichni chtěli ven, co nejdále od střelby. "Byla tady velká panika. Lidi vybíhali z nemocnice ven a řvali, že se ve třetím patře střílí," říká další svědek.

Do tří minut byli na místě první policisté i záchranáři. Začal boj o životy zraněných. 4 lidé byli mrtví na místě. Zranění lidí byla velmi vážná. Pachatel mířil na hlavu nebo na krk. "Čtyři byli mrtví na místě. Dva zemřeli postupně, protože se dostali na urgentní příjem ještě před tím koordinovaným zásahem. Tři jsou zraněni. jeden v kritickém stavu," doplňuje ředitel ZZS MS kraje Roman Gřegoř

Policisté vyrazili po stopě pachatele. Zjistili, že jde o Ctirada Vitáska z Jilešovic. Brzy byla zveřejněna jeho fotografie a registrační značka stříbrného Renaultu, ve kterém prchal. "Víme, kdo je podezřelý a pracujeme na jeho zadržení," potvrdil v tu chvíli ředitel PČR MS kraje Tomáš Kužel.

Před desátou hodinou se ozvala policii matka střelce. Prý se stavil domů do Jilešovic a všechno ji řekl. Pak odjel. Do určené lokality se okamžitě vydaly dva vrtulníky, které pátraly po stříbrném Renaultu. Našli ho v Děhylově u loděnice. Tam spáchal sebevraždu. Zásahová jednotka, dorazila po zemi a postřelený vrah prý ještě žil. Ležel nedaleko auta. Po asi 30 minutách oživovacích pokusů ale zemřel. "Chtěl bych vyjádřit soustrast pozůstalým po těch mrtvých," uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Policisté se snaží zjistit proč Vitásek vraždil. Jeho čin nikdo nechápe. Překvapil všechny, kdo ho znali. "Byl normální člověk, vyrovnaný, pohodář," divil se soused.

Podle šéfa stavební firmy, ve které vrah pracoval, mohla být motivem nespokojenost s lékařskou péčí. Prý se domníval, že má rakovinu slinivky a lékaři mu to nebyli schopni potvrdit. 

Sledujte vše o tragédii ve FN v Ostravě z 10. 12. 2019

Záchranáře kryla zásahová jednotka, na místo střelby ve FNO šli dobrovolně
"V čekárně ležela 4 těla. Všichni byli mrtví," popisuje záchranář, který byl na místě tragické střelby
Lékaři propustili posledního zraněného po útoku ve FNO
Střelba ve FNO si vyžádala sedmou oběť. Žena, kterou útočník postřelil, zemřela
Smutek, tíseň. To jsou pocity, které zažívají pacienti po střelbě v opět otevřené traumatologické ambulanci 
Ostrava schválila finanční pomoc obětem. Prý se přidá kraj i stát
FN Ostrava zřídila sbírkový účet na podporu pozůstalých a obětí útoku
Krevní centrum zaplavili dárci krve. Všichni chtějí pomoci  
Ostrava uctí památku obětí střelby, do ČR dorazily kondolence
Svědkům střelby pomáhají psychologové, hrůzný zážitek je poznamenal
Svědci hromadné vraždy, kteří o vlásek unikli smrti. Matka se synem byli přímo v čekárně
Ve FNO vraždil 42letý muž, tvrdil o sobě, že je nemocný. Útočil nelegálně drženou zbraní

Černý den pro Ostravu. Vraždu nevinných lidí ve FNO nikdo nechápe

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000018442/cerny-den-pro-ostravu-vrazdu-nevinnych-lidi-ve-fno-nikdo-nechape