Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

O expozici mapující osudy malých řeckých a makedonských utečenců má zájem i muzeum v Berlíně

Celý MS kraj |

Od čtvrtku 8. února bude v městské knihově ve Vítkově možné navštívit výstavu Interitus Macedonum – Svědectví, která připomíná osudy řeckých a makedonských dětí, jež v důsledku občanské války v Řecku musely opustit svou vlast. Jedním z nich byl také Dimitri Kirjakovský, autor výstavy, o kterou aktuálně projevila zájem muzea v Gdaňsku a Berlíně.

Občanská válka, která v Řecku probíhala v letech 1946 až 1949, vedla k exodu řeckých obyvatel do Československa, Polska a jiných zemích tehdejšího východního bloku. Největší uprchlická vlna nastala v závěru válečného konfliktu, kdy od dubna 1948 do června 1950 přijelo do ČSR více než 12 tisíc řeckých občanů, z toho přes 4 500 dětí. 

Jakub Cihlář (BEZPP/Správná volba), starosta Vítkova: "V našem regionu našlo nejvíc řeckých a makedonských dětí zázemí v objektu současné léčebny pro dlouhodobě nemocné v Klokočově, který je dnes místní částí Vítkova. Je dobře, že výstava toto poměrně neznámé téma, jež je však nedílnou součástí historie Vítkova, Moravskoslezského kraje i celé republiky, mapuje. Přestože je všeobecně známo, že na severní Moravě žije poměrně dost potomků řeckých uprchlíků, málokdo si uvědomuje, proč tomu tak je. Neznáme dějinné souvislosti. Proto jsem rád, že se zmíněná etapa historie, o které se nikdy moc nemluvilo, otevírá, a to právě teď, kdy je toto téma vzhledem k dění na Ukrajině opravdu aktuální. Díky výstavě Interitus Macedonum – Svědectví máme šanci si uvědomit, že útěk před válkou není ničím, s čím bychom se už v minulosti nesetkali, a že znovu zažíváme situace, které se už kdysi dávno děly. Je přínosné moci si dát současné dění do historického kontextu. Proto tuto výstavu považuji za smysluplnou a vážím si toho, že ji ve Vítkově můžeme představit,. Opravdu symbolické je z mého pohledu to, že výstavu 23. února navštíví účastníci slavnostního udílení Ceny Jana Zajíce. Toto ocenění je uctěním památky vítkovského rodáka, studenta Jana Zajíce, jenž se nesmířil s totalitou, normalizací, okupací. Od jeho tragického úmrtí, jímž následoval Jana Palacha, letos 25. února uplyne 55 let.“ 

Když autor výstavy Dimitri Kirjakovský musel svůj domov v 50. letech opustit, bylo mu necelých šest. Zatímco on a jeho dva sourozenci doputovali přes Rumunsko do Polska, další tři sourozenci našli zázemí u nás a maminka se ocitla v Maďarsku. 

Dimitri Kirjakovský, autor výstavy: "Přes sedm let jsme o sobě nevěděli, potkali jsme se až díky Červenému kříži. Byl jsem nejmladší ze sourozenců, maminka mě měla ve čtyřiceti. Byla pro mě nejkrásnější na světě. Když jsem se s ní po letech setkal, stála přede mnou ztrhaná žena, na které se podepsalo vše, čím si prošla. Ale když mě objala, běžel mi mráz po zádech. Opět jsme k sobě našli cestu, rád jsem poslouchal její vyprávění. Právě díky mamince, jež se jmenovala Despa, jsem mohl svým dětem, vnoučatům i pravnoučatům předat spoustu informací."

Své prožitky i výpovědi a osudy dalších řeckých a makedonských dětí vtělil do výstavy Interitus Macedonum – Svědectví. Tento emocemi a příběhy nabitý projekt vytvořil společně s Gocem Georgim Durtanoskim, designerem makedonsko-německo-holandského původu, jako připomínku 75. výročí exodu občanů z Řecka. 

Dimitri Kirjakovský, autor výstavy: "Poprvé byla naše výstava, která je také poděkováním českým, slovenským a polským lidem za nezištnou pomoc, představena v červnu 2023 v souvislosti se Světovým dnem uprchlíků. Není o občanské válce v Řecku, ale o důsledcích tohoto nesmyslného konfliktu, který vyhnal z domovů více než 25 tisíc dětí a na dlouhá léta je odloučil od rodičů a sourozenců. Vypráví o nuceném útěku z domova, o vysilujících pochodech k hranicím, o bombardování, o zraněních těla i duše, o nekonečném přemísťování i začleňování se do společností v zemích, které se mnohým z nás staly novou vlastí. Dokumentuje tragédii dětství prchajícího před hrůzami občanské války. Víte, věřili jsme, že z 20. století, které bylo obdobím dvou světových válek a útěků před válečnými zvěrstvy, vstoupíme do století jednadvacátého, jež bude ve znamení klidu a míru. Ale znepokojeně sledujeme, že my, lidé, se nedokážeme poučit. I proto vznikla tato výstava. Jako výstraha, upozornění na nebezpečí opakování chyb." 

OP výstavu projevilo zájem muzeum v Gdaňsku i vyhnanecké muzeum v Berlíně. Právě do těchto dvou měst výstava poputuje poté, co bude 1. března ve Vítkově ukončena. 

V roce 2021 bylo v Berlíně otevřeno středisko nazvané Útěk, vyhnání, usmíření. Jde o tzv. vyhnanecké muzeum připomínající osudy lidí nucených opustit své domovy, a to jak za druhé světové války a po jejím ukončení, tak během masových odchodů obyvatelstva z bývalé Jugoslávie, migračních vln z roku 2015 a 2016 atp.

Nahlásit chybu


K tématu

Tísnivé téma v tísnivém patře zámku Nová Horka

10. července 2023 13:10 | Studénka | Petra Dorazilová

Návštěvníci zámku v Nové Horce mají jedinečnou příležitost vidět i druhé ještě nezrekonstruované patro tohoto barokního objektu. Do konce září je zde instalována výstava fotografií dokumentaristy Lukáše Houdka.

Jazzový koncert a venkovní výstava. Janáčkova konzervatoř Ostrava slaví 70 let

16. června 2023 13:37 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Janáčkova konzervatoř v Ostravě letos slaví 70 let od svého založení. U této příležitosti se rozhodla vyjít ven za lidmi a připravila pro ně výstavu u radnice Moravské Ostravy a Přívozu a koncert na schodech.

Jan Wojnar. GVUO vystavuje díla našeho nejvýznamnějšího konceptualisty

3. července 2023 18:10 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Hezký den, v kulturním okénku vás dnes nejdříve zavedeme do Galerie výtvarného umění v Ostravě na výstavu Jan Wojnar. Jde o jednu z mimořádných osobností našeho regionu, která svou kreativitou významným způsobem ovlivnila nejen české, ale i světové umění. Jan Wojnar byl pravděpodobně nejvýznamnější konceptualista v Československu a Česku.


Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

14. června 2024 11:43 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

14. června 2024 12:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

14. června 2024 16:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Mezinárodní gymnastický trojboj v Bruntále otestoval novou podlahu zdejšího sálu

14. června 2024 7:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Hosté ve studiu: Ondřej Haničák, kurátor a historik, Slezské zemské muzeum

Ondřej Haničák: Opava měla za Habsburků exkluzivní postavení

Matice slezská pořádala v Dolní Lomné 55. ročník Slezských dnů

14. června 2024 13:24 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Beskydský expres

V dřevěném městečku v Dolní Lomné se konal 55. ročník Slezských dnů. Své tance předvedlo 11 souborů.

Na D48 jel o 13 tun přetížený kamion, řidič dostal maximální možnou pokutu

13. června 2024 14:21 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Policisté z dálničního oddělení Frýdek-Místek zastavili a zkontrolovali nákladní tahač s návěsem, který převážel pracovní stroj. Vozidlo mířilo po D48 směrem na Český Těšín a bylo zastaveno v katastru obce Dobrá. Výsledkům se nestačili divit.

Krnovská nemocnice uvádí do praxe felinoterapii, podpůrnou léčebnou metodu pro nejtěžší pacienty

13. června 2024 12:13 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Animoterapie jsou v posledních letech stále oblíbenější podpůrné léčebné metody, spočívající v kontaktu nemocného se zvířetem. Patří sem například canisterapie, hippoterapie, či felinoterapie. Pomáhají v léčebnách nebo domovech seniorů a v poslední době pronikají do klasických nemocnic.

Mošnov se konečně dočkal silničního obchvatu, odvede tranzitní dopravu

12. června 2024 19:50 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Nákladem zhruba 400 milionů korun byl vybudován silniční obchvat Mošnova. Místní obyvatelé od toho očekávají především snížení počtu kamionů v centru obce.

O expozici mapující osudy malých řeckých a makedonských utečenců má zájem i muzeum v Berlíně
Vydáno 4. února 2024 17:33, Celý MS kraj, Libor Běčák
Od čtvrtku 8. února bude v městské knihově ve Vítkově možné navštívit výstavu Interitus Macedonum – Svědectví, která připomíná osudy řeckých a makedonských dětí, jež v důsledku občanské války v Řecku musely opustit svou vlast. Jedním z nich byl také Dimitri Kirjakovský, autor výstavy, o kterou aktuálně projevila zájem muzea v Gdaňsku a Berlíně.

Zdroj: Archiv Dimitri Kirjakovského

Občanská válka, která v Řecku probíhala v letech 1946 až 1949, vedla k exodu řeckých obyvatel do Československa, Polska a jiných zemích tehdejšího východního bloku. Největší uprchlická vlna nastala v závěru válečného konfliktu, kdy od dubna 1948 do června 1950 přijelo do ČSR více než 12 tisíc řeckých občanů, z toho přes 4 500 dětí. 

Jakub Cihlář (BEZPP/Správná volba), starosta Vítkova: "V našem regionu našlo nejvíc řeckých a makedonských dětí zázemí v objektu současné léčebny pro dlouhodobě nemocné v Klokočově, který je dnes místní částí Vítkova. Je dobře, že výstava toto poměrně neznámé téma, jež je však nedílnou součástí historie Vítkova, Moravskoslezského kraje i celé republiky, mapuje. Přestože je všeobecně známo, že na severní Moravě žije poměrně dost potomků řeckých uprchlíků, málokdo si uvědomuje, proč tomu tak je. Neznáme dějinné souvislosti. Proto jsem rád, že se zmíněná etapa historie, o které se nikdy moc nemluvilo, otevírá, a to právě teď, kdy je toto téma vzhledem k dění na Ukrajině opravdu aktuální. Díky výstavě Interitus Macedonum – Svědectví máme šanci si uvědomit, že útěk před válkou není ničím, s čím bychom se už v minulosti nesetkali, a že znovu zažíváme situace, které se už kdysi dávno děly. Je přínosné moci si dát současné dění do historického kontextu. Proto tuto výstavu považuji za smysluplnou a vážím si toho, že ji ve Vítkově můžeme představit,. Opravdu symbolické je z mého pohledu to, že výstavu 23. února navštíví účastníci slavnostního udílení Ceny Jana Zajíce. Toto ocenění je uctěním památky vítkovského rodáka, studenta Jana Zajíce, jenž se nesmířil s totalitou, normalizací, okupací. Od jeho tragického úmrtí, jímž následoval Jana Palacha, letos 25. února uplyne 55 let.“ 

Když autor výstavy Dimitri Kirjakovský musel svůj domov v 50. letech opustit, bylo mu necelých šest. Zatímco on a jeho dva sourozenci doputovali přes Rumunsko do Polska, další tři sourozenci našli zázemí u nás a maminka se ocitla v Maďarsku. 

Dimitri Kirjakovský, autor výstavy: "Přes sedm let jsme o sobě nevěděli, potkali jsme se až díky Červenému kříži. Byl jsem nejmladší ze sourozenců, maminka mě měla ve čtyřiceti. Byla pro mě nejkrásnější na světě. Když jsem se s ní po letech setkal, stála přede mnou ztrhaná žena, na které se podepsalo vše, čím si prošla. Ale když mě objala, běžel mi mráz po zádech. Opět jsme k sobě našli cestu, rád jsem poslouchal její vyprávění. Právě díky mamince, jež se jmenovala Despa, jsem mohl svým dětem, vnoučatům i pravnoučatům předat spoustu informací."

Své prožitky i výpovědi a osudy dalších řeckých a makedonských dětí vtělil do výstavy Interitus Macedonum – Svědectví. Tento emocemi a příběhy nabitý projekt vytvořil společně s Gocem Georgim Durtanoskim, designerem makedonsko-německo-holandského původu, jako připomínku 75. výročí exodu občanů z Řecka. 

Dimitri Kirjakovský, autor výstavy: "Poprvé byla naše výstava, která je také poděkováním českým, slovenským a polským lidem za nezištnou pomoc, představena v červnu 2023 v souvislosti se Světovým dnem uprchlíků. Není o občanské válce v Řecku, ale o důsledcích tohoto nesmyslného konfliktu, který vyhnal z domovů více než 25 tisíc dětí a na dlouhá léta je odloučil od rodičů a sourozenců. Vypráví o nuceném útěku z domova, o vysilujících pochodech k hranicím, o bombardování, o zraněních těla i duše, o nekonečném přemísťování i začleňování se do společností v zemích, které se mnohým z nás staly novou vlastí. Dokumentuje tragédii dětství prchajícího před hrůzami občanské války. Víte, věřili jsme, že z 20. století, které bylo obdobím dvou světových válek a útěků před válečnými zvěrstvy, vstoupíme do století jednadvacátého, jež bude ve znamení klidu a míru. Ale znepokojeně sledujeme, že my, lidé, se nedokážeme poučit. I proto vznikla tato výstava. Jako výstraha, upozornění na nebezpečí opakování chyb." 

OP výstavu projevilo zájem muzeum v Gdaňsku i vyhnanecké muzeum v Berlíně. Právě do těchto dvou měst výstava poputuje poté, co bude 1. března ve Vítkově ukončena. 

V roce 2021 bylo v Berlíně otevřeno středisko nazvané Útěk, vyhnání, usmíření. Jde o tzv. vyhnanecké muzeum připomínající osudy lidí nucených opustit své domovy, a to jak za druhé světové války a po jejím ukončení, tak během masových odchodů obyvatelstva z bývalé Jugoslávie, migračních vln z roku 2015 a 2016 atp.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000041372/o-expozici-mapujici-osudy-malych-reckych-a-makedonskych-utecencu-ma-zajem-i-muzeum-v-berline