Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Aktuálně z Nového Jičína

20. ledna 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V parku pod gymnáziem vzniklo nové workoutové hřiště. Město za veřejné sportoviště pod širým nebem zaplatilo 450 tisíc korun. V jarních měsících radnice ve spolupráci se sportovními nadšenci workout představí veřejnosti, a to ukázkou aktivit, které lze na konstrukcích provozovat. * Město připravuje Kalendář kulturních akcí na rok 2017. Spolky, organizace a sdružení, které mají zájem o zařazení své události do tohoto kalendáře, mohou zaslat informaci do 27. ledna na níže uvedenou e-mailovou adresu odboru školství, kultury a sportu. ipollakova@novy-jicin-town.cz * Středisko volného času Fokus připravilo na jarní prázdniny dva příměstské tábory. Od 13. do 15. února je termín rezervován pro příznivce florbalu. Druhá polovina týdne bude zaměřena na taneční workshopy. Podrobné informace a přihlášky najdete na fokusáckém webu. * Jazz klub Galerka má na konci ledna na programu koncert ve swingovém stylu. Poslední pátek v měsíce se zde od 20 hodin představí Jakub Zomer Quartet. * Nováček první ligy, basketbalisté Nového Jičína, mají za sebou drama se šťastným koncem, když v posledním utkání na domácí palubovce porazili Ostravu 75:70. Přitom v průběhu třetí čtvrtiny prohrávali už o 21 bodů, aby díky neskutečné poslední části, ve které přidali 31 bodů, slavili nakonec pátou výhru v sezoně.

Cwrkot zahájil novou sezónu Galerky

20. ledna 2017 22:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Prvním koncertem letošního roku v hudebním klubu Galerka bylo vystoupení bluegrassové kapely Cwrkot. Skupina působí na hudební scéně už 26 let. Jejími zakladateli jsou bratři Petr a Pavel Brandejsovi z Nového Jičína.

Tříkrálová sbírka v Novém Jičíně je sečtena

20. ledna 2017 12:31 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Tříkrálová sbírka skončila - Charita počítá peníze. V rámci ostravsko-opavské diecéze, která působí v Moravskoslezském kraji, je zatím sečteno asi 60 procent vybrané částky. To v tuto chvíli představuje necelých 10 milionů korun. Například v Novém Jičíně už znají přesný výsledek - lidé byli štědří a darovali rekordních více než 300 tisíc.

Návštěvnické centrum chystá jarmarky i Pivobraní

19. ledna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Návštěvnické centrum také v letošním roce naváže na sérii jarmarků, které se konaly na náměstí. Ten první bude už v únoru a tématicky připomene dobu Masopustu. Kromě toho zopakuje také průvodcovské programy Tajuplný Laudonův dům a připravuje 5. ročník Pivobraní.

Polovina lidí má ještě staré parkovací karty

19. ledna 2017 17:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Asi polovina majitelů parkovacích karet si ještě nevyměnila tu starou za novou letošní. Při tom loňské potvrzení už je neplatné. Výměnu karty provádí na počkání v informačním centru na náměstí. Městská policie upozorňuje, že staré povolenky bude tolerovat jen do konce ledna.

Centrum Nového Jičína je chráněno padesát let

19. ledna 2017 10:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Historické jádro Nového Jičína si připomíná významné výročí. Před 50 lety bylo vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Tento krok zabránil drastickým stavebním zásahům do historických objektů. Zajímavostí je, že Novojičínsko je jediným bývalým okresem v Moravskoslezském kraji, který má hned 3 takto chráněné památkové rezervace.

Aktuálně z Nového Jičína

16. ledna 2017 22:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Během mrazivých dnů budou moci lidé, kteří jsou napojeni na centrální zdroj vytápění, topit i v noci. Radnice dojednala s provozovatelem tepelného hospodářství změnu režimu. Pokud v lednu noční teplota klesne pod mínus deset stupňů, nebude energetická společnost v době od třiadvacáté hodiny do pěti hodin ráno topení vypínat. * Míra nezaměstnanosti na Novojičínsku na konci loňského roku mírně stoupala, a to na 4,4 procenta. Bez práce je tak aktuálně zhruba 4 800 lidí. Před rokem evidence vykazovala o 900 nezaměstnaných více. V nabídce úřadu práce Nový Jičín je 1800 pracovních míst. Poptávka zaměstnavatelů je stále stejná. Největší zájem je o obsluhu obráběcích strojů, nástrojaře, montážní dělníky, kuchaře, pracovníky ostrahy, číšníky-servírky a prodavače.

Noclehárna je v mrazech přeplněná

16. ledna 2017 17:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Noclehárna azylového domu praská v mrazivých dnech ve švech. Před časem tu přidali 10 lůžek, všech 21 postelí je teď obsazeno. Stejně tak je přeplněno denní nízkoprahové centrum. Charita, která je provozovatelem zařízení, nikoho nenechá venku.

Do kina loni zavítalo téměř 50 tisíc diváků

16. ledna 2017 16:54 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kino Květen má za sebou úspěšný rok. Zavítalo sem téměř 50 tisíc diváků, což je novodobý rekord. Největšími taháky byly české filmy a pohádky. Top žebříčku návštěvnosti kraloval Anděl Páně 2. Na oblibě ale stoupá také Bio senior.

Ptačí chřipka v MS kraji není, preventivní opatření ano

16. ledna 2017 13:48 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Severní Morava zatím nehlásí žádný případ nákazy ptačí chřipkou. Některá zařízení přesto přijala opatření proti šíření této nákazy. Například ostravská zoologická zahrada vyhlásila pro návštěvníky zákaz krmení všech zvířat. Naproti tomu stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích má všechny ptáky v klecích a nákazy se nebojí.

Nové cedule připomínají partnerská města

15. ledna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín má navázáno přátelství se šesti městy z 5 evropských zemí. Na zahraniční spolupráci teď upozorňují nové informační cedule. Město navíc chystá pro oživení partnerství nejen oficiální návštěvy, ale také akce v oblasti kultury a sportu.

Aktuálně z Nového Jičína

13. ledna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V nabídce společenských akcí na počátku roku nechybí ani letos Reprezentační ples města. Koná se v pátek 27. ledna v Kavárně a hotelu Praha. K tanci bude hrát skupina Kvatro. O zpestření večera se postarají zpěvačka Martina Konvičková a mistr České republiky v latinskoamerických tancích Marek Dědík s partnerkou Terezou Stařičnou. * Plesová sezóna se týká také dětí. Už v neděli 22. ledna proběhne v sále Střediska volného času Fokus Balonkový rej. Karneval začíná v 15 hodin. * Přesně 1. prosince loňského roku vystoupil ředitel městské policie Jiří Klein na vrchol nejvyšší sopky světa Ojos del Salado na pomezí Argentiny a Chile. Se svými zážitky z dobrodružné cesty do výšky 6 893 metrů nad mořem se teď podělí také s veřejností. O expedici je připravena beseda v Kině Květen, a to v úterý 7. února od 18 hodin. * Městská knihovna zve veřejnost na první letošní přednášku, a to na uvítání knihy regionální spisovatelky Jaroslavy Grobcové. Publikaci s názvem Probouzení Moravanů, ve které se autorka vrací do dávné historie Moravy a Slovanů, představí čtenářům v šest hodin v podvečer v úterý 17. ledna. * V Návštěvnickém centru je k vidění nová výstava fotografií. Tentokrát se jedná o snímky Antonína Vágnera, na kterých zachycuje Novojičínským blízké okolí. Výstava má název “Přes Kojetín na Svinec” a potrvá do 31. ledna.

Tři králové koledovali na radnici

13. ledna 2017 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Tři králové také letos zavítali se svou koledou do stovek domácností v Novém Jičíně a přilehlých obcích. Na cestě je provázel mráz, ale současně vřelé přijetí lidí. Jak se již stalo tradicí, nevynechali ani budovu radnice.

Noclehárna v NJ zvýšila počet postelí

13. ledna 2017 13:25 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Moravskoslezském kraji je odhadováno téměř 14 tisíc lidí bez domova, což je nejvíce ze všech krajů v republice. Některá azylová zařízení už na tuto situaci zareagovala navýšením kapacity. Například noclehárna Charity v Novém Jičíně před časem přidala 10 lůžek. Všech 21 postelí je teď obsazeno.

Potrubí na náměstí popraskalo mrazem

12. ledna 2017 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Mrazivé počasí posledních dnů úřadovalo také v Novém Jičíně. Vlivem nízkých teplot tu o víkendu popraskalo vodovodní potrubí na náměstí. Oprava trvala jedenáct hodin. V průběhu prací se totiž na litinových trubkách objevila další prasklina. Přerušení dodávek vody se týkalo asi dvaceti domácností.

Bunkr otevírá téma kouření marihuany

12. ledna 2017 12:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nízkoprahový Klub Bunkr přichází v Novém Jičíně s novou kampaní, která otevírá téma kouření marihuany. Podle statistik, které má zařízení k dispozici, přišlo už v tomto městě do styku s lehkou drogou každé desáté dítě ve věku 13 - 17 let. Preventivní akce si klade za cíl zejména pravdivé informace o zdravotních rizicích užívání.

Marihuanu si dopřeje každý desátý “náctiletý”

10. ledna 2017 13:34 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Podle statistik nízkoprahového centra Bunkr, které funguje v Novém Jičíně, Bohumíně a Třinci, přichází do styku s lehkou drogou každé desáté dítě ve věku 13 - 17 let. Toto zařízení nyní přichází s novou kampaní, která otevírá téma kouření marihuany. Klade si za cíl zejména pravdivé informace o zdravotních rizicích užívání.

Galerka otevře novou sezónu Cwrkotem

9. ledna 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V polovině měsíce ledna opět zasáhne do kulturního života Novojičínských hudební Klub Galerka. Po vánoční pauze se tu mohou posluchači vydat za různými hudebními žánry - čeká je blues, swing a také Banjo band Ivana Mládka. Pro začínající umělce připravuje Galerka 3. pokračování pořadu Open mic.

Aktuálně z Nového Jičína

9. ledna 2017 16:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pátkem 13. ledna končí termín pro podání přihlášek do konkurzního řízení na ředitele dvou školských zařízení. Nový Jičín hledá nové vedoucí pracovníky pro Základní školu Komenského 66 a Základní a mateřskou školu Jubilejní. Podrobné informace jsou zveřejněny na webu města. * Technické služby sbírají od 3. ledna odložené vánoční stromky. Připomínají občanům, aby dřeviny nevhazovali do odpadních nádob, ale nechávali je volně ležet vedle na zemi. * V letošním roce jsou opět pro občany města k dispozici tašky na tříděný odpad. Sady lze do vyčerpání zásob vyzvednout v budově městského úřadu na Masarykově náměstí – informace získáte ve vestibulu a na odboru životního prostředí. * Soubor lidových písní a tanců Javorník pořádá Valašský bál, a to 18. února v prostorách Střediska volného času Fokus. K tanci budou hrát Cimbálová muzika Dominika Orsága z Rožnova pod Radhoštěm a místní Javorník. * Fotbalisté Nového Jičína mají nového trenéra. Od zimního přípravného období, které začíná 16. ledna, povede mužstvo Pavel Hajný. První domácí přípravný zápas je na programu v sobotu 21. ledna od 10:15 hodin. Novojičínští změří síly s Holešovem. * A na závěr tu máme ještě pozvánky pro příznivce dalších sportovních klubů. Nejbližší domácí zápas hokejistů má termín 14. ledna, kdy od 17 hodin přivítají na ledové ploše Šumperk. Také basketbalisté zvou své fanoušky, a to v neděli 15. ledna v 16 hodin, důležité body se budou snažit získat v utkání se Snakes Ostrava.

Kvůli mrazu bylo část centra NJ bez vody

9. ledna 2017 13:24 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Mrazivé počasí úřadovalo také v Novém Jičíně. Vlivem nízkých teplot tu o víkendu popraskalo vodovodní potrubí na náměstí. Oprava trvala jedenáct hodin. V průběhu prací se totiž na litinových trubkách objevila další prasklina. Přerušení dodávek vody se týkalo asi dvaceti domácností.

První dítě Nového Jičína roku 2017 je Šimon

8. ledna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Prvním občánkem Nového Jičína roku 2017, který přišel na svět v místní nemocnici, je chlapec. Jmenuje se Šimon a narodil se 2. ledna odpoledne. Současně nemocnice zveřejnila statistiky za loňský rok - to zde pomohli na svět magickému počtu 666 dětí.

Šestileté dítě běhalo o půlnoci venku

8. ledna 2017 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novým Jičínem pobíhala o půlnoci malá holčička. Všiml si jí pojíždějící řidič a informoval městskou policii. Strážníkům dívenka uvedla, že hledá svou maminku. Venku v mrazu byla asi půl hodiny, naštěstí byla teple oblečená a nic se jí nestalo.

Požár v Kopřivnici zastavil vlaky, oheň zachvátil několik budov

7. ledna 2017 20:42 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

AKTUALIZOVÁNO: Komplikovaný zásah a k tomu silný mráz -17 stupňů. V sobotu večer zachvátil v Kopřivnici požár průmyslovou halu bývalé lisovny na Štefánikové ulici. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu, na místě zasahoval velký počet jednotek.

Dospělí i děti běhali o kapra

7. ledna 2017 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na závěr vysílání se dnes ještě vrátíme k jedné z posledních sportovně-společenských událostí loňského roku. SVČ Fokus pořádalo na náměstí tradiční běh o kapra. Byl to jeho 5. ročník. “Letos si myslím, že byla velká účast, tak kolem 120 lidí. naplnili jsme všechny kategorie, takže se dnes rozdalo 16 kaprů. Kapři jsou připraveni v nádržích, nechceme je tady předávat přímo na místě, aby nás ochránci přírody nenapadali, proto mají zajištěn přítok vody a předávají se živí,” uvedl Pavel Sedlář, SVČ Fokus Nový Jičín. Vyhrát takového šupináče mohli závodníci různého věku - od nejmenších dětí, které běhaly v doprovodu rodičů, až po dospělé ročníky. Těm nejmladším stačilo zdolat necelou rovinku, starší kategorie už si centrum mohly obkroužit třeba i třikrát. Na vítěze čekaly také stupně vítězů a medaile. Ostatní měli dobrý pocit, že starý rok ukončí pohybem.

Výtěžek z prodeje pomohl postiženým dětem

6. ledna 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

A také v této reportáži se podíváme za lidmi, kteří umí udělat dobrý skutek. Ve speciální škole v Novém Jičíně učí více než 70 dětí s různým postižením z velké části regionu. Svoz dětí je nákladný a vítají zde každou korunu. Příjemným překvapením byl pro školu byl počin jednoho z prodejců z vánočního jarmarku. Rozhodl se část výtěžku věnovat právě na dopravu postižených dětí.