Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Snový svět harmonie na Staré poště

9. května 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Snový svět harmonie - to je název výstavy obrazů malířky Olgy Volfové, které jsou v těchto dnech k vidění v galerii na Staré poště. Česká autorka zde představuje několik cyklů své tvorby, včetně toho posledního, který byl inspirován jejím mateřstvím.

Zdravotně postižení senioři z NJ nesedí doma

9. května 2016 12:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Organizace zdravotně postižených v Novém Jičíně má téměř 270 členů. Přestože se většinou jedná o lidi v důchodovém věku, které navíc trápí zdravotní potíže, nechtějí sedět doma. Jen v loňském roce připravili šedesát akcí a stejnou dávku aktivity si naplánovali i na rok 2016.

Aktuálně z Nového Jičína

9. května 2016 10:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Další novojičínský jarmark, tentokrát květinový, se koná ve čtvrtek 12.5. na Masarykově náměstí. Nabídne hrnkové i řezané květiny, sazenice, osiva, skalničky a keře. Kromě toho zde budou k dostání bylinky, mléčné a masné speciality, pečivo a rukodělné výrobky. * Projekt Zdravé město Nový Jičín pořádá v sobotu 14. května od 10 hodin 2. ročník piknikového happeningu s názvem Férová snídaně. Do Smetanových sadů jsou zváni všichni, kdo chtějí podpořit produkty, při jejichž výrobě nebyla porušen lidská práva či zneužita práce dětí. Ochutnat tu budou moci kakao od pěstitelů z Ghany a kávu z Guatemaly. Nový Jičín se tak přidává k více než stovce českých měst, ve kterých se férová snídaně koná. * V rámci Jazz klubu vystoupí v Galerce americká umělkyně Janice Harrington, proslulá zpěváčka jazzu, blues a gospelu, producentka a herečka. Spolupacovala s řadou slavným hudebních hvězd, napsala dva muzikály a měla v USA svou vlastní TV show. Koncert začíná v pátek 13. května ve 20 hodin. * Novojičínský divadelní soubor Divadlo Bez portfeje uvede v pondělí 16. května v Beskydském divadle hru Láska sex a žárlivost. Začátek představení je v 19. hodin. * Křesťanská akademie Nový Jičín pořádá přednášku profesora Martina C. Putny. Hovořit bude na téma Křesťanství v dnešní společnosti. Akce se koná v modlitebně evangelické církve v Janáčkových sadech 18. května v 18 hodin. Na stejném místě proběhne o pár dní dříve, 15. května, koncert folk-rockové skupiny Oboroh. * Na závěr ještě jedna sportovní pozvánka. Příznivci basketbalu mohou podpořit novojičínský tým v baráži o první ligu. Domácí utkání se konají v sobotu 14. května od 17 hodin, kdy hostí tým VŠB Ostrava, a v neděli, kdy je už od 11 hodin čeká zápas proti UP Olomouc. Dvě dosud odehraná utkání na palubovce soupeřů Novojičínští prohráli, naposledy v sobotu podlehli v Olomouci 54:60.

Výstava přiblíží Ostravu i beskydské údolí

9. května 2016 9:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Příběh beskydského údolí Nytrová a zákoutí Ostravy - to jsou dvě kolekce fotografií Stanislava Drozda, které jsou k vidění v Návštěvnickém centru. Na svých snímcích zachytil autor místa, která důvěrně zná, a snaží se ukázat krásu jejich detailů.

Nový Jičín si připomněl konec války

8. května 2016 12:48 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Položením kytic u pomníku obětem válek si zástupci města a členové obce legionářské a svazu bojovníků za svobodu připomněli konec 2. světové války. Nový Jičín byl osvobozen před 71 lety 6. května. Město mělo štěstí, nedošlo zde k žádným bojovým akcím ani k bombardování.

Po pádu z okna se v NJ vážně zranilo dítě

6. května 2016 13:08 | Nový Jičín | Jan Plášil

V Novém Jičíně se po pádu z okna vážně zranilo malé dítě. Chlapec ve věku jednoho a půl roku zůstal na chodníku ležet v bezvědomí. Záchranářům se podařilo obnovit srdeční činnost, ale jeho stav je vážný. S podezřením na poranění mozku byl chlapec letecky transportován do ostravské Fakultní nemocnice.

Taneční scéna vyprodala v divadle dva večery

6. května 2016 10:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ve dvou vyprodaných večerech se v Beskydském divadle představilo 220 děti z tanečních oborů základní umělecké školy. Tradiční dubnová Taneční scéna je přehlídkou toho, co se během roku naučily. Současně je také poctou samotnému uměleckému pohybu, protože se koná v termínu Mezinárodního dne tance.

Kulturní léto odstartuje už koncem dubna

6. května 2016 9:21 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské kulturní léto 2016 už má jasně daný program. Veřejnosti nabídne více než 40 akcí. První startují už v jarních termínech, na konci května to bude například Veletrh Novojičínska. Kulturní projekt vyvrcholí v září Městskou slavností. Hlavní hudební hvězdou bude David Koller.

Aktuálně z Nového Jičína

6. května 2016 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dospělí i děti si mohli nechat zdarma vyšetřit svá znaménka na kůži. Odborní lékaři ve spolupráci s jednou z pojišťoven prováděli dva dny tyto prohlídky přímo na Masarykově náměstí v Novém Jičíně.Cílem této akce bylo upozornit na nebezpečí zvyšujícího se výskytu zhoubného melanomu a na nutnost prevence. Odborníci také lidem doporučovali, jak pokožku správně chránit před sluncem a jak rozpoznat první příznaky změny znamének při samovyšetření. * Zavzpomínat na dobu branné výchovy mohou rodiny s dětmi na retro zábavném odpoledni Malý osvoboditel. Akci pořádá SVČ Fokus v neděli 8. května od 14 hodin na Skalkách. Účastníky čeká plnění úkolů, zdolávání překážek a za odměnu zisk odznaku zdatnosti. * Taneční pár Petra Pístecká a Luboš Nevrla, který soutěží v latinskoamerických tancích v seniorské kategorii, má za sebou účast na evropský šampionátu v Barceloně, kde bodoval na skvělém 5. místě. Další úspěchy si tato dvojice přivezla ze soutěže ve Slovinsku, to bylo 2. místo, a v Maďarsku skončila 3. Naposledy dal o sobě pár Pístecká - Nevrla vědět minulou sobotu, kdy získal 1. místo na Taneční lize v ČR. Aktuálně je ve světovém žebříčku seniorské kategorie na 14.místě.

Mladí tanečníci z NJ patří k nejlepším v kraji

5. května 2016 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Taneční obor novojičínské Základní umělecké školy patří mezi nejúspěšnější v Moravskoslezském kraji, ne-li v České republice. Na soutěžních přehlídkách sklízí úspěchy výkony dětí, a také nápadité choreografie učitelů. Všech 220 žáků oboru se teď představilo na Taneční scéně v Beskydském divadle.

Dětská hřiště dostávají nový písek

5. května 2016 12:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Technické služby začaly s jarním úklidem města. Součástí je také kontrola stavu dětských hřišť. V Novém Jičíně je téměř padesát větších ploch, které jsou vyhrazené dětem. V polovině z nich dojde i na výměnu písku.

Karel IV. očima dětí ZŠ Komenského 68

3. května 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl z bitev zlomenin a vyražených zubů.

Prioritou novojičínských TS jsou dětská hřiště

3. května 2016 12:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dát do pořádku dětská hřiště a pravidelně dohlížet na jejich stav - to je jedna z priorit novojičínských Technických služeb. Ve městě je téměř padesát větších ploch, které jsou vyhrazené dětem. Dohlížet teď na ně bude speciálně vyčleněný pracovník.

Knihovna má nové tituly v cizích jazycích

3. května 2016 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská knihovna může uspokojit i čtenáře, kteří mají zájem o zahraniční literaturu v cizích jazycích. V loňském roce se zúčastnila grantového projektu Cizojazyčná literatura, který byl určen vybraným veřejným profesionálním knihovnám. Za finanční podpory státu vyhlásila tento program Moravská zemská knihovna v Brně. Do knihovního fondu tak přibylo 135 titulů v angličtině, němčině, italštině, francouzštině, španělštině a ruštině v celkové hodnotě 30 000 Kč. Knihovna se tak snažila vyplnit mezeru v této literatuře a splnit poptávku čtenářů. Všechny knihy je možno dohledat v on-line katalogu městské knihovny nebo přímo na odděleních. Z nové nabídky cizojazyčné literatury si vybere jak milovník beletrie tak i ten, který s jazykem teprve začíná.

Opilá matka z Nového Jičína opustila své dítě

2. května 2016 15:24 | Nový Jičín | Tomáš Kořistka

Asi málokdo pochopí případ, který v těchto dnech řeší sociální pracovníci z Nového Jičína. Úplně opilé ženě tam spadlo dítě z tříkolky těsně před jedoucí auto. Naštěstí se dítěti nic nestalo. Šokující je ale to, co následovalo. Matka totiž odmítla počkat do příjezdu policie a utekla. Dítě tam nechala.

Karel IV. očima dětí ZŠ Komenského 68

2. května 2016 12:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl z bitev zlomenin a vyražených zubů.

Školáci z Nového Jičína objevovali tajemství Karla IV.

2. května 2016 10:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

700 let od narození Karla IV. si letos připomíná celá republika. K tomuto tématu se připojila také jedna z novojičínských základních škol. Připravila projektový den věnovaný panovníkovi. Děti se o něm dozvěděly zajímavosti, které v učebnicích nevyčtou. Třeba kolik měl zlomenin a vyražených zubů.

Zastupitelstvo schvalovalo dotace sportu

2. května 2016 9:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé projednávali na mimořádné schůzi dofinancování sportovních oddílů. Situaci komplikují nižší příjmy z loterií a dle opozice hlavně změna v systému udělování dotací. Nakonec se dohodli na kompromisním řešení a sportovcům schválili padesát procent.

Aktuálně z dění v Novém Jičíně

1. května 2016 10:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Více než 430 kontrol majitelů psů ve městě a jeho místních částech provedli od počátku roku 2015 strážníci městské policie. Zjistili třináct majitelů, kteří své psy nepřihlásili, a oznámili to finančnímu odboru radnice. Kromě toho v letošním odchytili 36 zatoulaných psů. Informace o těchto zvířatech okamžitě zveřejňují na webových stránkách a facebookových profilech. * Výstava ve vestibulu radnice Nejmohutnější památné stromy ČR je prodloužena do 9. května. Návštěvníci se díky fotografiím Pavla Hössla a kresbám Jaroslava Turka mohou seznámit také s památnými stromy Novojičínska. * Soubor lidových písní a tanců Javorník zve všechny své příznivce v sobotu 7. května na slavnostní koncert s názvem Setkání generací. Akce se uskuteční v sále SVČ Fokus a představí se zde také dětské soubory Rozmarýnek a Javorníček.

Zastupitelé v NJ rozdělovali peníze sportovcům

29. dubna 2016 11:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Zastupitelé v Novém Jičíně projednávali na mimořádné schůzi dofinancování sportovních oddílů. Situaci dle opozice komplikuje hlavně změna v systému udělování dotací. Nakonec se dohodli na kompromisním řešení a sportovcům schválili padesát procent.

Na veletrhu v Polsku ocenila porota stánek NJ

28. dubna 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hlavní cenu za nejatraktivnější výstavní stánek si přivezlo město Nový Jičín z mezinárodního veletrhu v polském Zabrze. Novojičínská expozice zaujala porotu v konkurenci stovky vystavovatelů. Líbila se hravost prezentace a chutnala i regionální pochoutka - jablečné a tvarohové záviny.

Nový Jičín připravuje pro studenty letní brigádu

28. dubna 2016 11:40 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská radnice opět připravila pro studenty ekologicko výchovnou akci Zelené město. Ta umožní mládeži zapojit se do úklidu veřejných prostranství a vydělat si peníze. Radnice očekává velký zájem brigádníků a tak o tom, koho na letní práce přijme, rozhodne losováním.

Rodáci s Fokusem otevřeli studánky

27. dubna 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nedaleko Nového Jičína prochází stezka, která protíná 12 studánek. Zkontrolovat po zimě jejich stav a symbolicky je otevřít se teď vydala asi stovka turistů a milovníků přírody. Myšlenka studánkové trasy se zrodila v hlavách lidí z klubu rodáků a daří se jim k projektu připojit i mladší generace.

Nový Jičín získal na veletrhu v Polsku hlavní cenu

27. dubna 2016 12:44 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hlavní cenu za nejatraktivnější výstavní stánek si přivezlo město Nový Jičín z mezinárodního veletrhu v polském Zabrze (Zabře). Novojičínská expozice zaujala porotu v konkurenci stovky vystavovatelů. Líbila se hravost prezentace a chutnala i regionální pochoutka - jablečné a tvarohové záviny.