Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Ostravě-Porubě myslí na včely a motýly. Zvyšují počet květinových luk i záhonů

Ostrava-Poruba |

V Porubě každým rokem zvyšují počet květinových luk. A to hned ze dvou důvodů. Ten hlavní je, že louky zadržují vodu v krajině. Další je ten, že to má velmi pozitivní vliv na hmyz. Do měst se tak vrací motýli, včely a čmeláci, kterým dřív chyběla potrava.

Poruba je čím dál pestřejší. Alespoň co se týče druhů rostlin, které tady každoročně vysadí. Jde zejména o různé cibuloviny a luční květiny. Navíc se v obvodu snaží o diferenciální seč. Vznikají tak malé ostrůvky trávy, které se nesekají tak často.

Miroslav Otisk, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My se snažíme každým rokem navyšovat ten počet jednak luk a jednak vlastně výsadeb cibulovin. Tradičně už Hlavní třídou začínáme. V tomto roce jsme udělali výsadbu takových speciálních tulipánů, dále pak ty hlavní trasy 17. listopadu, B. Nikodéma, tam je opravdu několik desítek tisíc narcisů a taky Jilemnického náměstí, tam je již tradičně květinová louka.”

Zcela nová luční louka, která dostala název medová, momentálně vzniká na konci frekventované Hlavní třídy. Jde o prostor o velikosti asi 2 a půl tisíce metrů čtverečních, který se musel předem připravit.

Renáta Hoviacká, správkyně zeleně, MOb Ostrava-Poruba: “Příprava spočívala v likvidaci stávajícího travního drnu, který jsme prováděli chemicky. Ta příprava začala někdy v říjnu, v listopadu se udělaly první dva postřiky, vlastně na jaro se udělaly další dva postřiky a potom, až vlastně tráva úplně vymizela, tak se provedla jakoby taková nízká podmítka, kdy se rozdrtil drn a dosypal se zahradnický substrát.”

Toho se spotřebovalo na 30 kubíků a poté tady vyseli barevné letničky, které budou postupně vykvétat.

Renáta Hoviacká, správkyně zeleně, MOb Ostrava-Poruba: “My to používáme spíše jako přípravu záhonů pro potom jakoby stálé výsadby a výsevy. Tyhle záhony si jakoby vyčistíme, vysejeme tam letničky a v podstatě ten záhon se tím kořenem prokypří a zbavíme ho plevele. V příštím roce už se nebudou vysévat letničky, ale nějaká luční směs, která bude trvalá. Která už se v podstatě nebude likvidovat, nebude se ničit a bude se asi jenom 2x ročně kosit.”

Do té doby se veškeré záhony musí neustále zbavovat plevele.

Anketa: pracovnice technických služeb: “To se pleje furt dokola. Prostě začneme od Leninky a až dolů a zase nahoru a pak se jde zase někde jinde. To se dělá furt. Když to roste, tak se to musí vyplít."

V Porubě nevysazují předpěstované letničky, ale vysévají semínka. Ušetří tak třetinu ceny. Celý záhon je potom přírodní, tedy vzdušný, volný a dynamický.

Nahlásit chybu


K tématu

Táborové děti připravily program pro návštěvníky Včelího království v Chlebovicích

27. července 2023 16:25 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Ukázka medobraní i výroba svíček z včelího vosku. Ale hlavně zábavný soutěžní a poznávací program. To si připravili malí táborníci pro návštěvníky Včelařského naučného areálu Chlebovice. Z malých včelařů se stali průvodci areálem, kteří zpestřili den dětem i dospělým.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

V životických sadech se bude konat Májový den, úroda jablek je kvůli počasí nejistá

22. dubna 2024 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V roce 2018 sklidili v životických sadech v Havířově rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu. V areálu se bude také poprvé konat Májový den.


Hasiči stále odklízejí následky bouřek. Povolal je krizový štáb v Českém Těšíně

Dnes 11:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Bouřky, které přišly na začátku víkendu napáchaly poměrně velké škody. Hasiči je odstraňovali celou sobotu. V Českém Těšíně je krizový štáb povolal na pomoc i v neděli.

Budoucí zdravotní sestry školily v první pomoci osmáky

První pomoc by měl umět poskytnout každý. To je myšlenka, kterou se žákům základních škol snaží vštípit jen o něco starší studentky zdravotnické školy. Vedou kurzy, které jsou založeny na praktických nácvicích, a přidávají i vlastní zkušenosti.

Frýdlantští skauti pořádali šifrovací soutěž, účastníky provedla přírodou i městem

Zajímavou a poměrně náročnou soutěž uspořádali skauti z Frýdlantu. Nazvali ji Nočník, protože končila až ve večerních hodinách. Kudy vede trasa, museli vyluštit z různě komplikovaných šifer.

Následky silné bouře opět zaměstnávají hasiče po celém regionu, nejčastěji zasahují u polámaných a vyvrácených stromů

Včera 7:44 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Od pátečního večera prošly přes Moravskoslezský kraj další série intenzivních bouřek. Silný vítr lámal a vyvracel stromy. Lidé na některých místech hlásili také větší kroupy. Hasiči mají i během soboty opět plno práce.

V Karviné-Starém Městě se opravuje místní komunikace

V těchto dnech probíhají práce na náměstí Ondry Foltýna v Karviné-Starém Městě. Je o opravu silnice, která si vyžádala i dopravní omezení.

Cyklistu na Bruntálsku našli u kola v bezvědomí, byl vážně zraněn

Dnes 8:16 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři zasahovali v sobotu večer u vážně zraněného cyklisty poblíž Jindřichova na Bruntálsku. Našli ho v bezvědomí a vážně zraněného u kola na cyklostezce. Do nemocnice ho přepravil vrtulník.

Skvělá atmosféra, koncerty, besedy, dobré jídlo. Opavu ovládl tradiční multižánrový festival Slunovrat

Včera 20:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Tisíce lidí se v Opavě každým rokem baví na letním multižánrovém festivalu Slunovrat. Nabízí nejen kvalitní hudbu, ale i kulturu a gastronomii. Na své si tak v historickém centru města přijdou jak dospělí, tak i děti.

Sanatorium v Jablunkově slaví 100 let, nemocných s tuberkulózou už je jen minimum

Jediné plicní sanatorium zaměřené na léčbu tuberkulózy v Beskydech letos slaví 100 let svého působení. V Jablunkově si výročí připomněli zdravotníci, zástupci města i kraje, který zařízení provozuje.

Vedení Karviné ocenilo před koncem školního roku nejlepší žáky základních škol

21. června 2024 17:00 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Před koncem školního roku se zástupci vedení Karviné sešli s nejlepšími žáky základních škol, aby jim k jejich vynikajícím výsledkům pogratulovali. Letos ocenění proběhlo v kině Centrum, nechyběla společná snídaně a prohlídka zázemí kina.

O prohlídky výjezdových stanic záchranářů byl velký zájem

21. června 2024 16:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Záchranáři v Moravskoslezském kraji pořádali Den otevřených dveří. Otevřelo se čtrnáct stanic v kraji. Dopoledne je hojně navštěvovali školáci a odpoledne veřejnost. Záchranáři představili techniku a předávali dobré rady v poskytování první pomoci a prevenci.

Moravská Ostrava a Přívoz postupně revitalizuje i Husův sad

Centrální ostravský obvod revitalizuje také Husův sad. Aktuálně tam byly vysazeny nové trvalkové záhony a chystá se také realizace nového hřiště.

Zdravotnická škola se na Den zdraví proměnila v nemocnici

21. června 2024 15:14 | Ostrava-město | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Den zdraví na SZŠ a VOŠZ v Ostravě má dlouhou tradici a je primárně určen pro žáky ostravských mateřských škol a prvního stupně základních škol.

Heřmanickou haldu uhasí nepropustný sarkofág, hotov by měl být asi za 10 let

21. června 2024 15:13 | Ostrava-město | Libor Běčák

Společnost DIAMO společně s ministry Zbyňkem Stanjurou a Jozefem Síkelou představili plán, jak zajistit hořící Heřmanickou haldu. Lidi bydlící v okolí ochrání před zplodinami a prachem obrovský sarkofág.

Ostravští strážníci realizovali na školách přes 800 preventivních programů

21. června 2024 14:32 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Prevence je důležitou součástí práce ostravských strážníků. Cílí na nejzranitelnější skupiny, mezi které patří děti a dospívající mládež. Právě z tohoto důvodu ostravští strážníci-preventisté realizovali v průběhu celého školního roku v mateřských, základních i středních školách řadu besed i preventivních projektů.

Další ročník Festivalu v ulicích je skoro tady, letos představí více než 220 umělců

21. června 2024 8:00 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Oblíbený ostravský Festival v ulicích se blíží. 21. a 22. června už po třetí zaplní porubskou Hlavní třídu a její okolí a představí se na něm více než 220 umělců z 20 zemí světa.

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka byl zahájen, probíhá po celém Moravskoslezském kraji

21. června 2024 7:50 | Ostrava-město | Michal Slonina | Kulturní okénko

Letošní ročník Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka probíhá ve slavnostní atmosféře. Na tento rok totiž připadl nejen Rok české hudby ale i výročí samotného Leoše Janáčka, který se narodil před 170 lety. V rámci festivalu tak opět vystoupí nejen špičkoví hudebníci, chybět nebude ani balet a bohatý doprovodný program.

V Ostravě-Porubě myslí na včely a motýly. Zvyšují počet květinových luk i záhonů
Vydáno 20. května 2021 17:16, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
V Porubě každým rokem zvyšují počet květinových luk. A to hned ze dvou důvodů. Ten hlavní je, že louky zadržují vodu v krajině. Další je ten, že to má velmi pozitivní vliv na hmyz. Do měst se tak vrací motýli, včely a čmeláci, kterým dřív chyběla potrava.

Poruba je čím dál pestřejší. Alespoň co se týče druhů rostlin, které tady každoročně vysadí. Jde zejména o různé cibuloviny a luční květiny. Navíc se v obvodu snaží o diferenciální seč. Vznikají tak malé ostrůvky trávy, které se nesekají tak často.

Miroslav Otisk, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My se snažíme každým rokem navyšovat ten počet jednak luk a jednak vlastně výsadeb cibulovin. Tradičně už Hlavní třídou začínáme. V tomto roce jsme udělali výsadbu takových speciálních tulipánů, dále pak ty hlavní trasy 17. listopadu, B. Nikodéma, tam je opravdu několik desítek tisíc narcisů a taky Jilemnického náměstí, tam je již tradičně květinová louka.”

Zcela nová luční louka, která dostala název medová, momentálně vzniká na konci frekventované Hlavní třídy. Jde o prostor o velikosti asi 2 a půl tisíce metrů čtverečních, který se musel předem připravit.

Renáta Hoviacká, správkyně zeleně, MOb Ostrava-Poruba: “Příprava spočívala v likvidaci stávajícího travního drnu, který jsme prováděli chemicky. Ta příprava začala někdy v říjnu, v listopadu se udělaly první dva postřiky, vlastně na jaro se udělaly další dva postřiky a potom, až vlastně tráva úplně vymizela, tak se provedla jakoby taková nízká podmítka, kdy se rozdrtil drn a dosypal se zahradnický substrát.”

Toho se spotřebovalo na 30 kubíků a poté tady vyseli barevné letničky, které budou postupně vykvétat.

Renáta Hoviacká, správkyně zeleně, MOb Ostrava-Poruba: “My to používáme spíše jako přípravu záhonů pro potom jakoby stálé výsadby a výsevy. Tyhle záhony si jakoby vyčistíme, vysejeme tam letničky a v podstatě ten záhon se tím kořenem prokypří a zbavíme ho plevele. V příštím roce už se nebudou vysévat letničky, ale nějaká luční směs, která bude trvalá. Která už se v podstatě nebude likvidovat, nebude se ničit a bude se asi jenom 2x ročně kosit.”

Do té doby se veškeré záhony musí neustále zbavovat plevele.

Anketa: pracovnice technických služeb: “To se pleje furt dokola. Prostě začneme od Leninky a až dolů a zase nahoru a pak se jde zase někde jinde. To se dělá furt. Když to roste, tak se to musí vyplít."

V Porubě nevysazují předpěstované letničky, ale vysévají semínka. Ušetří tak třetinu ceny. Celý záhon je potom přírodní, tedy vzdušný, volný a dynamický.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000025636/v-ostrave-porube-mysli-na-vcely-a-motyly-zvysuji-pocet-kvetinovych-luk-i-zahonu