Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava dofinancuje vzdělávání i v roce 2023, připraveno už je 45 milionů korun

Ostrava-město |

Ostrava schválila finanční podporu rozvoje kvality školství, programů vzdělávání a talentmanagementu pro rok 2023. Do progresu vzdělávání na území města investuje Ostrava v rámci schválených dotačních titulů každoročně téměř 45 milionů korun.

Ostrava podporuje školství dlouhodobě. Prostřednictvím dotačních programů Ostrava napomáhá vzdělávacím aktivitám, jež zvyšují kvalitu školství, už 18 let. Pro žadatele o finanční prostředky pro rok 2023 je připraven tradiční seminář dne 7. září 2022, kde budou zájemci seznámeni s detailními informacemi.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora: "Ostrava je leadrem v celé řadě aktivit a programů, jež významným způsobem rozvíjejí možnosti vzdělávání. Intenzivně se věnujeme podpoře talentovaných dětí, napomáháme rozvoji škol a zajištění ideálních podmínek pro vzdělávání žáků. Peníze investované do kvalitního vzdělávání nejmladší generace mají nezastupitelný význam. A je to zase otázka kvalitního školství, která často rozhoduje na pomyslných vahách při volbě místa k životu mnoha mladých rodin."

V září 2022 budou moci zájemci žádat o podporu v rámci dvou programů. První je zaměřen zejména na finanční podporu vzdělanosti dětí na území statutárního města. Celkový objem financí pro tento program je předpokládán v částce 7,6 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Peníze jsou určeny k financování celoročních i jednorázových vzdělávacích aktivit, významných akcí celoměstského charakteru, mezinárodní spolupráce pro děti škol mateřských až středních. Dotaci lze žádat též na vzdělávací aktivity zaměřené na doučování žáků základních škol a vzdělávací aktivity knihoven, zajišťované základními školami a příspěvkovými organizacemi města."

V rámci druhého programu lze žádat finance k podpoře talentmanagementu a rozvoje zejména přírodovědné, funkční, technické gramotnosti, kreativity dětí i další vzdělávání pedagogů. Finance bude možné využít k práci s nadanými dětmi, rozvoj talentovaných dětí, stejně jako ke vzniku nových a rozvoji stávajících studijní programů, zajištění rozličných soutěží i středoškolských odborných činností, dalšího vzdělávání pedagogů. Celková částka programu určená pro oblast vzdělávání a talentmanagementu je 37,203 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Více informací ke zmíněným dotačním titulům vyhlašovaným statutárním městem Ostrava naleznou zájemci na webu města Ostravy ke vzdělávání talentova.cz a dozví se je také na semináři, který bude zahájen v 10 hodin dne 7. září 2022 v zasedací místnosti č. 306 Magistrátu města Ostravy. Sběr elektronických žádostí se bude konat v termínu od 19. do 30. září 2022. Inspiraci pro své projekty a práci s talentovanými dětmi a žáky mohou načerpat také na mezinárodní konferenci pořádané městem 15.září s názvem „Talent City 2022.“"

Pátým rokem je podporována preventivní akce Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava s názvem „Den zdraví.“ V roli školitelů jsou studenti a vyučující, budovy školy se promění v nemocniční zařízení plné improvizovaných ambulancí. Základní myšlenkou je především prevence úrazů, popálenin, stejně jako poskytnutí první pomoci či ošetření zraněného.

Jana Foltýnová, ředitelka školy: "Projekt byl zahájen v roce 2016 a téměř okamžitě se setkal s obrovským ohlasem, kapacita akce je obsazena již rok dopředu. Zájem zúčastněných mateřských a základních škol je mimořádný a každoročně převyšuje kapacitu. Příprava Dne zdraví je několikaměsíční prací celé školy."

Pro nadané děti mateřských škol je již od roku 2017 připravena série projektů „Talentík“ Mateřské školy Ostrava, Varenská 2. Do jednoho z projektů s názvem „Numeráčci“ se každoročně zapojuje na 14 mateřských škol a 450 dětí soutěží v matematicko-logických úkolech. Nadané děti mohou svůj talent rozvíjet také v rámci Klubu Talentík, pedagogové mateřské školy spolupracují nejen s rodinami těchto dětí, ale také s odborníky, aby nadání dítěte rozvíjeli ideálním způsobem.

Stanislava Korcová, ředitelka školy: "Vyhledávání nadaných dětí již v předškolním věku je velmi důležité pro jejich budoucí směřování, aby jejich potenciál byl včas objeven a dále rozvíjen. Práce s těmito dětmi se vždy odrazí ve vzdělávání celé školy a posunuje dál všechny – děti, jejich rodiny i učitele."

A v centru pozornosti jsou rovněž programy podporující čtenářskou gramotnost dětí.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "V Základní škole Ostrava-Hrabová na Paskovské ulici se konala aktivita „Čtení a psaní nás baví – rozvíjíme čtenářské dovednosti na 1. stupni.“ Děti měly možnost zúčastnit se hodin tvůrčího psaní, vyzkoušet si vlastní tvorbu textů a publikovat je ve školním časopise. Ve čtenářských dílnách se seznámily s knihami v anglickém jazyce. Žáci též absolvovali čtenářská odpoledne se spisovateli v rámci pásma „S Večerníčkem za pohádkou.“"

Pozoruhodné jsou však aktivity Mateřské školy Lechowiczova, které cílí k předčtenářské gramotnosti dětí. V rámci projektu „Ve školce je mnoho knih, objevíme, co je v nich?“ pedagogové vedou děti k lásce ke knihám. Třídy zhotovily i společné knihy. Děti se přirozeným způsobem seznamují s grafickými znaky, pravidlem čtení zleva doprava atd.

Nahlásit chybu


K tématu

Ostrava v rámci ozdravných pobytů zvyšuje příspěvek na jedno dítě

20. září 2023 15:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Speciální městský fond, který přispívá ostravským dětem základních a mateřských škol na pobyty na čerstvém vzduchu během topné sezóny, existuje v Ostravě již od roku 2010. Za jeho fungování byl zájem o takzvané ozdravné pobyty kontinuálně velmi vysoký. Aktuálně dochází k navýšení příspěvku na jedno dítě a pobyt z 6 na 7,5 tisíce korun, což si vyžádalo změnu Statutu Fondu, kterou schválili zastupitelé.

Evropské peníze podpoří volnočasové aktivity v Moravskoslezském kraji

18. června 2023 19:12 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Jedním z důležitých výstupů třídenní návštěvy Monitorovacího výboru Operačního programu Spravedlivá transformace bylo schválení dalších dvou výzev pro čerpání prostředků z Fondu pro spravedlivou transformaci. Za evropské peníze se tak ve 28 obcích na Karvinsku, Frenštátsku a Frýdecko- místecku budou budovat různá veřejná rekreační místa. Díky druhé výzvě pak přibydou na území celého regionu další řemeslné dílny.

Ostrava dá obvodům přes 6 milionů na zelené projekty, podpoří například výsadbu

3. listopadu 2023 12:08 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava podpoří z Fondu životního prostředí takzvané zelené projekty v městských obvodech. Získat budou moci peníze například na zřízení trvalkových záhonů nebo třeba kvetoucích kaskád. Radní města schválili na jednotlivé projekty podporu v celkové výši 6,3 milionu korun. Dotace mají přispět ke zkrášlení veřejného prostoru či zlepšit mikroklima v dané lokalitě.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Ostrava dofinancuje vzdělávání i v roce 2023, připraveno už je 45 milionů korun
Vydáno 30. července 2022 14:27, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava schválila finanční podporu rozvoje kvality školství, programů vzdělávání a talentmanagementu pro rok 2023. Do progresu vzdělávání na území města investuje Ostrava v rámci schválených dotačních titulů každoročně téměř 45 milionů korun.

ilustrační snímek; zdroj foto: freepik.com

Ostrava podporuje školství dlouhodobě. Prostřednictvím dotačních programů Ostrava napomáhá vzdělávacím aktivitám, jež zvyšují kvalitu školství, už 18 let. Pro žadatele o finanční prostředky pro rok 2023 je připraven tradiční seminář dne 7. září 2022, kde budou zájemci seznámeni s detailními informacemi.

Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora: "Ostrava je leadrem v celé řadě aktivit a programů, jež významným způsobem rozvíjejí možnosti vzdělávání. Intenzivně se věnujeme podpoře talentovaných dětí, napomáháme rozvoji škol a zajištění ideálních podmínek pro vzdělávání žáků. Peníze investované do kvalitního vzdělávání nejmladší generace mají nezastupitelný význam. A je to zase otázka kvalitního školství, která často rozhoduje na pomyslných vahách při volbě místa k životu mnoha mladých rodin."

V září 2022 budou moci zájemci žádat o podporu v rámci dvou programů. První je zaměřen zejména na finanční podporu vzdělanosti dětí na území statutárního města. Celkový objem financí pro tento program je předpokládán v částce 7,6 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Peníze jsou určeny k financování celoročních i jednorázových vzdělávacích aktivit, významných akcí celoměstského charakteru, mezinárodní spolupráce pro děti škol mateřských až středních. Dotaci lze žádat též na vzdělávací aktivity zaměřené na doučování žáků základních škol a vzdělávací aktivity knihoven, zajišťované základními školami a příspěvkovými organizacemi města."

V rámci druhého programu lze žádat finance k podpoře talentmanagementu a rozvoje zejména přírodovědné, funkční, technické gramotnosti, kreativity dětí i další vzdělávání pedagogů. Finance bude možné využít k práci s nadanými dětmi, rozvoj talentovaných dětí, stejně jako ke vzniku nových a rozvoji stávajících studijní programů, zajištění rozličných soutěží i středoškolských odborných činností, dalšího vzdělávání pedagogů. Celková částka programu určená pro oblast vzdělávání a talentmanagementu je 37,203 milionů korun.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "Více informací ke zmíněným dotačním titulům vyhlašovaným statutárním městem Ostrava naleznou zájemci na webu města Ostravy ke vzdělávání talentova.cz a dozví se je také na semináři, který bude zahájen v 10 hodin dne 7. září 2022 v zasedací místnosti č. 306 Magistrátu města Ostravy. Sběr elektronických žádostí se bude konat v termínu od 19. do 30. září 2022. Inspiraci pro své projekty a práci s talentovanými dětmi a žáky mohou načerpat také na mezinárodní konferenci pořádané městem 15.září s názvem „Talent City 2022.“"

Pátým rokem je podporována preventivní akce Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Ostrava s názvem „Den zdraví.“ V roli školitelů jsou studenti a vyučující, budovy školy se promění v nemocniční zařízení plné improvizovaných ambulancí. Základní myšlenkou je především prevence úrazů, popálenin, stejně jako poskytnutí první pomoci či ošetření zraněného.

Jana Foltýnová, ředitelka školy: "Projekt byl zahájen v roce 2016 a téměř okamžitě se setkal s obrovským ohlasem, kapacita akce je obsazena již rok dopředu. Zájem zúčastněných mateřských a základních škol je mimořádný a každoročně převyšuje kapacitu. Příprava Dne zdraví je několikaměsíční prací celé školy."

Pro nadané děti mateřských škol je již od roku 2017 připravena série projektů „Talentík“ Mateřské školy Ostrava, Varenská 2. Do jednoho z projektů s názvem „Numeráčci“ se každoročně zapojuje na 14 mateřských škol a 450 dětí soutěží v matematicko-logických úkolech. Nadané děti mohou svůj talent rozvíjet také v rámci Klubu Talentík, pedagogové mateřské školy spolupracují nejen s rodinami těchto dětí, ale také s odborníky, aby nadání dítěte rozvíjeli ideálním způsobem.

Stanislava Korcová, ředitelka školy: "Vyhledávání nadaných dětí již v předškolním věku je velmi důležité pro jejich budoucí směřování, aby jejich potenciál byl včas objeven a dále rozvíjen. Práce s těmito dětmi se vždy odrazí ve vzdělávání celé školy a posunuje dál všechny – děti, jejich rodiny i učitele."

A v centru pozornosti jsou rovněž programy podporující čtenářskou gramotnost dětí.

Gabriela Holčáková, mluvčí Ostravy: "V Základní škole Ostrava-Hrabová na Paskovské ulici se konala aktivita „Čtení a psaní nás baví – rozvíjíme čtenářské dovednosti na 1. stupni.“ Děti měly možnost zúčastnit se hodin tvůrčího psaní, vyzkoušet si vlastní tvorbu textů a publikovat je ve školním časopise. Ve čtenářských dílnách se seznámily s knihami v anglickém jazyce. Žáci též absolvovali čtenářská odpoledne se spisovateli v rámci pásma „S Večerníčkem za pohádkou.“"

Pozoruhodné jsou však aktivity Mateřské školy Lechowiczova, které cílí k předčtenářské gramotnosti dětí. V rámci projektu „Ve školce je mnoho knih, objevíme, co je v nich?“ pedagogové vedou děti k lásce ke knihám. Třídy zhotovily i společné knihy. Děti se přirozeným způsobem seznamují s grafickými znaky, pravidlem čtení zleva doprava atd.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000032660/ostrava-dofinancuje-vzdelavani-i-vroce-2023-pripraveno-uz-je-45-milionu-korun