Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Podívejte se, jak vypadala Ostrava před 90 lety, mapa Adolfa Perouta má kulaté výročí

Ostrava-město |

Psal se rok 1932, když se na pultech knihkupectví objevil první podrobný orientační plán tzv. Velké Ostravy. Podle archivářů obyvatelé velkoměsta, které vzniklo v roce 1924 spojením Moravské Ostravy s Přívozem, Mariánskými Horami, Novou Vsí, Vítkovicemi, Zábřehem a Hrabůvkou, měli s orientací do té doby značný problém.

Jozef Šerka, Archiv města Ostravy: "Každá ze sloučených obcí měla své vlastní uliční názvosloví, které bylo ponecháno v platnosti. Ve Velké Ostravě tak např. existovalo vedle sebe několik ulic Bezručových, Smetanových, Palackého, Havlíčkových, ale i Nemocničních, Hřbitovních, Továrních atp. Je pochopitelné, že tehdejší poštovní doručovatelé měli v takové situaci co dělat; ovšem i prostý občan mohl při hledání kýžené adresy skončit v úplně jiné městské čtvrti. Teprve v letech 1931–1932 proběhlo rozsáhlé přejmenování ulic, které tyto duplicity odstranilo, a nový orientační plán se stal pomůckou doslova nezbytnou." 

Adolf Perout, iniciátor a vydavatel plánu (*01. 01. 1887 Šebrov-Kateřinice, okr. Blansko – †31. 03. 1959 Ostrava)
Majitel vyhlášeného knihkupectví, antikvariátu a obchodu s hudebninami na Zámecké ulici v Moravské Ostravě, které zde provozoval již od roku 1912. Právě po něm se plán dodnes neoficiálně označuje jako „Peroutův.“ 

Jozef Šerka, Archiv města Ostravy: "Naopak samotný autor a kreslič mapy, byť byl ve své době vysoce hodnocen jako zdatný kartograf a matematik, je dnes osobou prakticky neznámou; Ing. Leopold Kohut (*10. 11. 1886 Slezská Ostrava – † 21. 10. 1952 tamtéž), pracoval od roku 1924 jako městský úředník ve službách Regulačního sboru ostravského, organizace, mající za úkol urbanisticky sjednotit budoucí zástavbu jak na území Velké Ostravy, tak i osmi dalších sousedních slezských obcí, které dnes rovněž patří k Ostravě. Jako zajímavost lze uvést, že se podílel patrně jak na přípravě podkladů k přejmenování ulic ve 30. letech 20. století, ale později i na dalším velkém přejmenování, které následovalo po roce 1945. Plán, oficiálně nazvaný „Moravská Ostrava. Přehledný plán města i spojených obcí a nejbližšího okolí“ byl vyhotoven v měřítku 1:10 000 o rozměrech 64x93 cm a primárně pokrýval území sedmi výše zmíněných sloučených obcí. Autor v něm však zachytil i okrajové části Hrušova, Muglinova, Slezské Ostravy, Kunčiček a Kunčic. Práce v regulačním sboru byla nejen zárukou skvělé znalosti ostravského terénu, ale vděčíme jí i za určitou zvláštnost. Ing. Kohut do plánu totiž zakreslil nejen stávající situaci, ale i návrh budoucí zástavby na území města, která měla ostravské obce, dosud oddělené rozlehlými nezastavěnými pozemky, integrovat v jeden celek. Kromě toho plán obsahoval obrovské množství dalších podrobností; mimo jiné barevně rozlišoval využití všech volných i zastavěných ploch, popisoval detailně veřejné budovy i veškeré průmyslové objekty. Zachytil síť důlních vleček, báňských drah i místní tramvajové dopravy (včetně rozlišení zastávek na stálé a na znamení). A – což bylo primárním účelem – přinášel samozřejmě nové názvy ulic."

Plán je v současnosti uložen v několika původních exemplářích v Archivu města Ostravy. Dostupný je však zájemcům i elektronicky v digitální badatelně.

Nahlásit chybu


K tématu

Slezskoostravská radnice je už 66 let kulturní památkou, původní radnice ale stála jinde

16. ledna 2024 18:30 | Ostrava-Slezská Ostrava | Michal Slonina

Na konci minulého roku byla v Ostravě věnována velká pozornost budově Nové radnice, která je nově národní kulturní památkou. Pozornost si ale zaslouží i radnice Slezské Ostravy, která je další ostravskou významnou historickou stavbou. Pod památkovou ochranou je už 66 let.

Archiv města Ostravy byl založen před sto lety

31. srpna 2023 15:26 | Ostrava-město | Tomáš Trávník

V září letošního roku uplyne 100 let od vzniku Archivu města Ostravy. Za tu dobu tato instituce - jako jakási paměť města, nashromáždila kilometry archiválií. Najdete zde nejstarší dokumenty ze 14.století, kroniky městských obvodů i poslední výtisky regionálních novin.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Podívejte se, jak vypadala Ostrava před 90 lety, mapa Adolfa Perouta má kulaté výročí
Vydáno 7. srpna 2022 19:49, Ostrava-město, Lukáš Zavadil
Psal se rok 1932, když se na pultech knihkupectví objevil první podrobný orientační plán tzv. Velké Ostravy. Podle archivářů obyvatelé velkoměsta, které vzniklo v roce 1924 spojením Moravské Ostravy s Přívozem, Mariánskými Horami, Novou Vsí, Vítkovicemi, Zábřehem a Hrabůvkou, měli s orientací do té doby značný problém.

foto: Archiv města Ostravy

Jozef Šerka, Archiv města Ostravy: "Každá ze sloučených obcí měla své vlastní uliční názvosloví, které bylo ponecháno v platnosti. Ve Velké Ostravě tak např. existovalo vedle sebe několik ulic Bezručových, Smetanových, Palackého, Havlíčkových, ale i Nemocničních, Hřbitovních, Továrních atp. Je pochopitelné, že tehdejší poštovní doručovatelé měli v takové situaci co dělat; ovšem i prostý občan mohl při hledání kýžené adresy skončit v úplně jiné městské čtvrti. Teprve v letech 1931–1932 proběhlo rozsáhlé přejmenování ulic, které tyto duplicity odstranilo, a nový orientační plán se stal pomůckou doslova nezbytnou." 

Adolf Perout, iniciátor a vydavatel plánu (*01. 01. 1887 Šebrov-Kateřinice, okr. Blansko – †31. 03. 1959 Ostrava)
Majitel vyhlášeného knihkupectví, antikvariátu a obchodu s hudebninami na Zámecké ulici v Moravské Ostravě, které zde provozoval již od roku 1912. Právě po něm se plán dodnes neoficiálně označuje jako „Peroutův.“ 

Jozef Šerka, Archiv města Ostravy: "Naopak samotný autor a kreslič mapy, byť byl ve své době vysoce hodnocen jako zdatný kartograf a matematik, je dnes osobou prakticky neznámou; Ing. Leopold Kohut (*10. 11. 1886 Slezská Ostrava – † 21. 10. 1952 tamtéž), pracoval od roku 1924 jako městský úředník ve službách Regulačního sboru ostravského, organizace, mající za úkol urbanisticky sjednotit budoucí zástavbu jak na území Velké Ostravy, tak i osmi dalších sousedních slezských obcí, které dnes rovněž patří k Ostravě. Jako zajímavost lze uvést, že se podílel patrně jak na přípravě podkladů k přejmenování ulic ve 30. letech 20. století, ale později i na dalším velkém přejmenování, které následovalo po roce 1945. Plán, oficiálně nazvaný „Moravská Ostrava. Přehledný plán města i spojených obcí a nejbližšího okolí“ byl vyhotoven v měřítku 1:10 000 o rozměrech 64x93 cm a primárně pokrýval území sedmi výše zmíněných sloučených obcí. Autor v něm však zachytil i okrajové části Hrušova, Muglinova, Slezské Ostravy, Kunčiček a Kunčic. Práce v regulačním sboru byla nejen zárukou skvělé znalosti ostravského terénu, ale vděčíme jí i za určitou zvláštnost. Ing. Kohut do plánu totiž zakreslil nejen stávající situaci, ale i návrh budoucí zástavby na území města, která měla ostravské obce, dosud oddělené rozlehlými nezastavěnými pozemky, integrovat v jeden celek. Kromě toho plán obsahoval obrovské množství dalších podrobností; mimo jiné barevně rozlišoval využití všech volných i zastavěných ploch, popisoval detailně veřejné budovy i veškeré průmyslové objekty. Zachytil síť důlních vleček, báňských drah i místní tramvajové dopravy (včetně rozlišení zastávek na stálé a na znamení). A – což bylo primárním účelem – přinášel samozřejmě nové názvy ulic."

Plán je v současnosti uložen v několika původních exemplářích v Archivu města Ostravy. Dostupný je však zájemcům i elektronicky v digitální badatelně.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000032733/podivejte-se-jak-vypadala-ostrava-pred-90-lety-mapa-adolfa-perouta-ma-kulate-vyroci