Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Karviné zastavil po sedmi letech Protidrogový vlak

Karviná |  | Karvinský expres

Stovky školáků a dospělých navštívily v uplynulých dnech Protidrogový vlak. Ve vlakové soupravě simulující různá prostředí a situace na návštěvníky čekala devadesátiminutová prohlídka, která je měla přimět k zamyšlení a varovat před riziky legálních i nelegálních drog.

Na vlakovém nádraží zastavil po sedmi letech na dva dny protidrogový vlak, který měl zejména školáky ale i dospělé odradit od užívání návykových látek.

Jiří Tyl, provozní manažer vlaku: "Jsme Revolution train, který provozuje Nové Česko. Revolution train je mezinárodní projekt věnující se primární prevenci závislostím věnuje se dětem ve věku 12-17 let. Je to interaktivní zážitková metoda, která provede děti příběhem, který je ve vlaku ztvárněn ve čtyřech kinosálech. Ten film je natočen podle skutečných událostí, které se staly před více než 20 lety, v každém je interaktivní místnost, která na něj navazuje. Děti tam uvidí bar, autonehodu, vězení, drogové doupě atd. Ten příběh začíná alkoholem a tabákem a končí drogami. Trochu jinak končíme, pozitivně, motivujeme děti ke správným rozhodnutím.”

Ve vlaku probíhala i diskuze na téma závislostí. Děti také anonymně vyplňovaly dotazník a odpovídaly na otázky, třeba zda tento typ prevence je odradí od užívání drog.

Jiří Tyl, provozní manažer vlaku: "Máme drtivě pozitivní výsledky, je to pro nás velmi dobrá zpětná vazba, kdy děti nám odpovídají, že jednou drogu odmítnou, že si vzpomenout na tento program a odmítnou tu nabídku."
anketa: návštěvníci vlaku: "Hodně mi to dalo do života, je to inspirací pro Karvinou a myslím, že mi to pomůže." "Já si myslím, že to bylo hodně dobré, hodně lidí může být ovlivněno, pomůže to hodně lidem, aby nebyli závislí na drogách." "Myslím, že je to dobrý zážitek si tam zajít." "Bylo to dost poučné a bylo to dobré." "Mě to hodně poučilo, mám docela strach z těch drog a mám strach to dělat.” "Překvapilo mě to, bylo to skvělé, poučilo mě, já jsem už od mládí byl proti drogám.”

Ze statistik vyplývá, že s experimentováním návykových látek začínají děti už v nižším věku. Ve vlaku se dětem věnovali i karvinští strážníci, kteří v rámci prevence pravidelně s dětmi na téma drog a různých závislostí hovoří prostřednictvím besed nebo sportovních akcí ako je například Hokejbalem proti drogám.

Stanislav Koudelka, protidrogový koordinátor MP Karviná: "Myslím si, že v dnešní době je dobré ukazovat to dětem, látková závislost je velmi známá a rozšířená a nejsme ničím unikátním proti jiným městům v České republice."

Z jejich zkušenosti plyne, že závislostí, se kterými se děti potýkají, je v dnešní době mnohem více než jen s návykovými látkami.

Stanislav Koudelka, protidrogový koordinátor MP Karviná: "Děti jsou unavené. Já když dělám primární prevenci a v osm ráno přijdu do školy, tak většina z nich spí. U těch starších ročníků do dvou do tří rána jsou na internetu a to je obrovsky nebezpečné. Další věc je, že děti a mladí lidé sahají po energetických nápojích, další problém naší společnosti a měli by to zakázat.”

Vlak postupně zastavuje v různých městech, jako je Frýdek -Místek, Zlín a další.

Nahlásit chybu


K tématu

Protidrogový vlak navštívily v Karviné stovky lidí

14. května 2024 15:43 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Stovky školáků a dospělých navštívily v uplynulých dnech v Karviné Protidrogový vlak. Ve vlakové soupravě simulující různá prostředí čekala na návštěvníky devadesátiminutová prohlídka, která je měla varovat před riziky legálních i nelegálních drog.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Policisté učí děti na školách, jak nebezpečné mohou být drogy

Policie zavítala na základní školy ve Frýdku-Místku, aby poučila děti o nebezpečí kolem drog. Preventivní akce navazuje na program k Protidrogovému vlaku, který do města zavítal minulý rok. Děti se hravou formou pasují do role policejních vyšetřovatelů a odhalují rizika a nebezpečí spojená s užíváním návykových látek.


V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Prověřila je v poskytování první pomoci

Včera 14:03 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Městských sadech v Opavě si zasoutěžili mladí zdravotníci. Uskutečnilo se tam regionální kolo soutěže pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj, kterého se zúčastnilo na 70 žáků základních škol a víceletých gymnázií. Šlo o vítěze základních kol.

Pivobraní bylo o evropských vztazích i skotské legendě, v Novém Jičíně zahrál Nazareth

Konal se 10. ročník Pivobraní. Jubilejní festival byl dvoudenní a byl také oslavou mezinárodních vztahů města. Před tisícovkami lidí zahrála na Masarykově náměstí skotská kapela Nazareth.

Lůžkový blok FNO prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Budova má moderní kabát, novou vzduchotechniku i okna

Pavilon L, neboli Lůžkový blok Fakultní nemocnice Ostrava prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Díky ní má novou vzduchotechniku, zateplenou fasádu i střechu a kompletně vyměněná okna.

Za převrácením pracovního stroje na dálnici před Ostravou zřejmě mohla technická závada

Včera 20:07 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Automobilová sekačka používaná k údržbě zeleně podél silnic se převrátila a zatarasila dálnici ve středu dopoledne. Při jejím vyprošťování museli kolem poledne na chvíli zastavit i opačný směr.

Botanická zahrada v Orlové zve veřejnost na prohlídku

Ve městě Orlová je spousta zajímavých míst a jedním z nich je také botanická zahrada pana Otakara Potyky, který se tomuto koníčku věnuje již od dětství.

Stonavští zemědělci i včelaři opět mohou žádat o dotaci

Včera 18:42 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Chovatelé hospodářských zvířat a včelstev budou moci opět žádat o dotaci pro svůj chov. Stonavští zastupitelé na svém 12. zasedání schválili mimo jiné již zaběhnutý dotační program na období 2024-2025.

Hasiči na Stříbrném jezeře pořádali akci k bezpečnému koupání, loni tam v jednom týdnu zasahovali třikrát

Včera 6:29 | Opava | Libor Běčák

Opavští hasiči byli loni v létě v průběhu jednoho týdne voláni třikrát k tamnímu Stříbrnému jezeru k zásahu u tonoucích. Letos proto před prázdninami uspořádali preventivní akci pro školní mládež a veřejnost.

Mažoretky z ostravského klubu Krokodýl jsou mistryně ČR i sportovkyně roku

Vítězství v anketě města Ostravy Sportovec roku nebo absolutní výhra na mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu. Mažoretky z klubu Krokodýl letos slaví úspěch za úspěchem. Do zákulisí oddílu mohla nyní nahlédnout i široká veřejnost a to díky Dni otevřených dveří.

Ve Studénce likvidují škody po větrně smršti, vyvrátila nebo polámala na čtyřicet stromů

25. června 2024 12:40 | Studénka | Petra Dorazilová | Regionální zprávy POLAR

Ve Studénce likvidují škody po víkendové větrné smršti. Vítr lámal stromy mezi bytovými domy i na náměstí. Zdejší hasiči evidují za víkend čtyři desítky výjezdů.

Technické služby otevřely areál na Palackého, ukázaly techniku, která pomáhá udržovat město upravené

24. června 2024 13:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Technické služby města uspořádaly den otevřených dveří, veřejnosti zpřístupnily areál střediska zeleně. Ten byl v nedávné době revitalizován. Zájemci si tu mohli prohlédnout nové haly a také techniku, která pomáhá udržovat město upravené.

Budoucí prvňáčci se slavnostně rozloučili se školkou

Včera 18:44 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V sále Domu PZKO proběhlo slavnostní rozloučení s předškoláky. Ti se letos loučí se svou mateřinkou. Po prázdninách nastoupí do první třídy.

Stonavští evangelíci si připomněli důležitou událost sboru

Včera 18:41 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ve stonavském evangelickém kostele se v neděli 23. června konala slavnostní bohoslužba u příležitosti 86. výročí posvěcení základního kamene. Svým vystoupením ji obohatil místní smíšený pěvecký sbor Stonava.

W Stonawie odbył się festiwal pieśni „Trojok Śląski”

Zanim trzystu pięćdziesięciu chórzystów zaśpiewało piosenkę Przyjaźń o bracia, która jest hasłem Związku Śląskich Kół Śpiewaczych, chóry PZKO Lira Darków oraz Stonawa wzięły udział w oprawie muzycznej niedzielnej mszy w kościele pod wezwaniem Marii Magdaleny.

V Karviné se konal Běh se žlutou stužkou. Zapojilo se 18 odsouzených

V parčíku poblíž karvinské věznice se konal Běh se žlutou stužkou. Projekt Žlutá stužka je realizován v České republice už 9. rokem a má za cíl šířit osvětu o práci s vězněnými osobami a jejich obtížném začleňování do společnosti po výkonu trestu.

Nemocnice v Havířově uspořádala na náměstí preventivní akci Den rodiny

Havířovská nemocnice uspořádala třetí ročník Dne rodiny. Lidé na náměstí Republiky si mohli poslechnout přednášky například na téma urologie a rakoviny prostaty, vyzkoušet si první pomoc, či ochutnat zdravou stravu.

Myslivci vypustili na Karvinsku bažanty do přírody

25. června 2024 19:04 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Karvinští myslivci a myslivci z Honebního společenstva Petrovice vypustili před pár dny do volné přírody desítky bažantích slepic a několik kohoutů.

V Karviné zastavil po sedmi letech Protidrogový vlak
Vydáno 14. května 2024 16:43, Karviná, Monika Danková
Stovky školáků a dospělých navštívily v uplynulých dnech Protidrogový vlak. Ve vlakové soupravě simulující různá prostředí a situace na návštěvníky čekala devadesátiminutová prohlídka, která je měla přimět k zamyšlení a varovat před riziky legálních i nelegálních drog.

Na vlakovém nádraží zastavil po sedmi letech na dva dny protidrogový vlak, který měl zejména školáky ale i dospělé odradit od užívání návykových látek.

Jiří Tyl, provozní manažer vlaku: "Jsme Revolution train, který provozuje Nové Česko. Revolution train je mezinárodní projekt věnující se primární prevenci závislostím věnuje se dětem ve věku 12-17 let. Je to interaktivní zážitková metoda, která provede děti příběhem, který je ve vlaku ztvárněn ve čtyřech kinosálech. Ten film je natočen podle skutečných událostí, které se staly před více než 20 lety, v každém je interaktivní místnost, která na něj navazuje. Děti tam uvidí bar, autonehodu, vězení, drogové doupě atd. Ten příběh začíná alkoholem a tabákem a končí drogami. Trochu jinak končíme, pozitivně, motivujeme děti ke správným rozhodnutím.”

Ve vlaku probíhala i diskuze na téma závislostí. Děti také anonymně vyplňovaly dotazník a odpovídaly na otázky, třeba zda tento typ prevence je odradí od užívání drog.

Jiří Tyl, provozní manažer vlaku: "Máme drtivě pozitivní výsledky, je to pro nás velmi dobrá zpětná vazba, kdy děti nám odpovídají, že jednou drogu odmítnou, že si vzpomenout na tento program a odmítnou tu nabídku."
anketa: návštěvníci vlaku: "Hodně mi to dalo do života, je to inspirací pro Karvinou a myslím, že mi to pomůže." "Já si myslím, že to bylo hodně dobré, hodně lidí může být ovlivněno, pomůže to hodně lidem, aby nebyli závislí na drogách." "Myslím, že je to dobrý zážitek si tam zajít." "Bylo to dost poučné a bylo to dobré." "Mě to hodně poučilo, mám docela strach z těch drog a mám strach to dělat.” "Překvapilo mě to, bylo to skvělé, poučilo mě, já jsem už od mládí byl proti drogám.”

Ze statistik vyplývá, že s experimentováním návykových látek začínají děti už v nižším věku. Ve vlaku se dětem věnovali i karvinští strážníci, kteří v rámci prevence pravidelně s dětmi na téma drog a různých závislostí hovoří prostřednictvím besed nebo sportovních akcí ako je například Hokejbalem proti drogám.

Stanislav Koudelka, protidrogový koordinátor MP Karviná: "Myslím si, že v dnešní době je dobré ukazovat to dětem, látková závislost je velmi známá a rozšířená a nejsme ničím unikátním proti jiným městům v České republice."

Z jejich zkušenosti plyne, že závislostí, se kterými se děti potýkají, je v dnešní době mnohem více než jen s návykovými látkami.

Stanislav Koudelka, protidrogový koordinátor MP Karviná: "Děti jsou unavené. Já když dělám primární prevenci a v osm ráno přijdu do školy, tak většina z nich spí. U těch starších ročníků do dvou do tří rána jsou na internetu a to je obrovsky nebezpečné. Další věc je, že děti a mladí lidé sahají po energetických nápojích, další problém naší společnosti a měli by to zakázat.”

Vlak postupně zastavuje v různých městech, jako je Frýdek -Místek, Zlín a další.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000042980/clanek