Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Školská zařízení jsou opět bez dětí. Distanční výuka není tak účinná

Ostrava-Poruba |

Školy a školky opět zejí prázdnotou. Uzavřely je nová opatření, která zavedla vláda v souvislosti s pandemií koronaviru. A to i přesto, že ještě před dvěma týdny ministr zdravotnictví Roman Prymula ujišťoval, že uzavření prvního stupně základních škol nehrozí.

Školní lavice opět osiřely. Všechna vzdělávací zařízení uzavřel prudký nárůst epidemie koronaviru a zrušeny jsou i veškeré volnočasové aktivity. Žáci se tak zase učí z domova, což komplikuje život nejen rodičům a prvňáčkům, ale také ředitelům škol.

Renáta Fialová, ředitelka ZŠ Komenského: ”Situace je momentálně pro všechny ředitele v naší republice těžká. Všichni narychlo organizujeme distanční výuku, organizujeme způsob výdeje obědů, protože žáci mají nárok na dotovanou stravu i když jsou školy zavřené.”

Distanční výuky se školy nebojí. Mají k ní vše, co potřebují, horší je to s dětmi.

Renáta Fialová, ředitelka ZŠ Komenského: “Všichni vyučující byli proškoleni. Budeme používat jednotnou platformu google classroom a google meet. Co vím, tak jiné základní školy to mají podobně. Nebojíme se toho, ale musíme konstatovat, že mnozí žáci s tím problém mají. Nejsou schopni provozovat tu disciplínu a po loňských zkušenostech víme, že se toho nenaučili zdaleka tolik, kolik měli a mohli.”

Fungovat mohou jen krizová školská zařízení pro děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému. Například v Ostravě-Porubě jsou pro tento účel otevřeny jedna mateřská a jedna základní škola.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme je soustředili vedle sebe, aby byly dobře dostupné. Jedná se o MŠ a ZŠ Ukrajinská.. Všechny ostatní školy přecházejí na distanční výuku. Všechny děti přecházejí na distanční výuku, takže tady se vlastně jedná o děti záchranářů.”

Veškerá školská zařízení zůstanou zavřená minimálně do 2. listopadu. Záležet bude na tom, jak se bude situace s covidem vyvíjet.

Až se školy otevřou opět otevřou, ale někteří učitelé i přesto zůstanou doma v karanténě, radnice má za ně náhradu.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se snažili, porubská radnice ve spolupráci s ostravskou univerzitou, aby se porubské školy nemusely zavírat, aby se učilo do poslední chvíle. Díky tomu se nám podařilo získat několik dobrovolníků, dohromady asi 10 z různých fakult ostravské univerzity.”

Studenti u si práci učitele vyzkoušeli před uzavřením škol a nemohou si ji vynachválit.

Karolína Morská, studentka Ostravské univerzity: “Jsem moc vděčná za tuto zkušenost. Jelikož se teď ZŠ uzavřely, takže tu praxi, ty možnosti teď nemáme , takže aspoň takhle si to můžu vyzkoušet. Je to nenahraditelné. Děti poslouchají, teďka sklaply. Jo, jsou hodní, snaží se a berou mě.”
Renáta Fialová, ředitelka ZŠ Komenského: "Já jsem moc ráda za tu příležitost, kterou nám městský obvod nabídl. Využívat studenty k suplování za kantory, kteří jsou nemocní, nebo v karanténě. Je to pro nás velmi dobrá příležitost, jak si i vyhlédnout do budoucna nějaké šikovné nové pedagogy."

Školy tak doufají, že spolupráce se studenty bude pokračovat i v dalším kalendářním roce.

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.

Covidový dotační podvod na Karvinsku, muž neoprávněně dostal 19 milionů

12. května 2023 9:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Zhruba 19 milionů korun - to je suma, kvůli které krajští kriminalisté trestně stíhají 49letého muže z Karvinska. Podle informací policie jde o dotační podvod související s dotacemi a kompenzacemi v období covidových opatření.


Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Studenti VŠB představili návrhy zvelebení veřejných prostranství v Rychvaldě

Spolupráce Vysoké školy báňské s městem Rychvald přinesla první hmatatelné výsledky. Studenti před zástupci města a veřejnosti představili své návrhy, jak upravit některá veřejná prostranství.

Studénka zkouší u Národní sportovní agentury uspět se dvěma projekty

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu - rozhodlo o tom dubnové zastupitelstvo. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, o tu se pokouší už počtvrté, druhá stavby nové multifunkční haly.

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku

Rada Moravskoslezského kraje vyjela na jednání do Frýdku-Místku. S vedením města probírala například představy plánech rekonstrukce průtahu, investiční plány kraje ve městě a další budoucí spolupráci.

Město žádá dotace na investice do sportovišť, na rekonstrukci šaten a stavbu haly

Studénka podává dvě žádosti o dotaci na Národní sportovní agenturu. Jedna se týká rekonstrukce šaten zimního stadionu, druhá stavby nové multifunkční haly.

Většina věřitelů hutí Liberty souhlasí s restrukturalizačním plánem

Včera 8:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost LIBERTY Ostrava zmítající se v existenčních problémech, ve čtvrtek informovala o tom, že potřebná většina oprávněných věřitelů firmy oficiálně schválila její restrukturalizační plán.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

Školská zařízení jsou opět bez dětí. Distanční výuka není tak účinná
Vydáno 15. října 2020 15:49, Ostrava-Poruba, Yvona Fajtová
Školy a školky opět zejí prázdnotou. Uzavřely je nová opatření, která zavedla vláda v souvislosti s pandemií koronaviru. A to i přesto, že ještě před dvěma týdny ministr zdravotnictví Roman Prymula ujišťoval, že uzavření prvního stupně základních škol nehrozí.

Školní lavice opět osiřely. Všechna vzdělávací zařízení uzavřel prudký nárůst epidemie koronaviru a zrušeny jsou i veškeré volnočasové aktivity. Žáci se tak zase učí z domova, což komplikuje život nejen rodičům a prvňáčkům, ale také ředitelům škol.

Renáta Fialová, ředitelka ZŠ Komenského: ”Situace je momentálně pro všechny ředitele v naší republice těžká. Všichni narychlo organizujeme distanční výuku, organizujeme způsob výdeje obědů, protože žáci mají nárok na dotovanou stravu i když jsou školy zavřené.”

Distanční výuky se školy nebojí. Mají k ní vše, co potřebují, horší je to s dětmi.

Renáta Fialová, ředitelka ZŠ Komenského: “Všichni vyučující byli proškoleni. Budeme používat jednotnou platformu google classroom a google meet. Co vím, tak jiné základní školy to mají podobně. Nebojíme se toho, ale musíme konstatovat, že mnozí žáci s tím problém mají. Nejsou schopni provozovat tu disciplínu a po loňských zkušenostech víme, že se toho nenaučili zdaleka tolik, kolik měli a mohli.”

Fungovat mohou jen krizová školská zařízení pro děti zaměstnanců integrovaného záchranného systému. Například v Ostravě-Porubě jsou pro tento účel otevřeny jedna mateřská a jedna základní škola.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme je soustředili vedle sebe, aby byly dobře dostupné. Jedná se o MŠ a ZŠ Ukrajinská.. Všechny ostatní školy přecházejí na distanční výuku. Všechny děti přecházejí na distanční výuku, takže tady se vlastně jedná o děti záchranářů.”

Veškerá školská zařízení zůstanou zavřená minimálně do 2. listopadu. Záležet bude na tom, jak se bude situace s covidem vyvíjet.

Až se školy otevřou opět otevřou, ale někteří učitelé i přesto zůstanou doma v karanténě, radnice má za ně náhradu.

Martin Tomášek, místostarosta MOb Ostrava-Poruba: “My jsme se snažili, porubská radnice ve spolupráci s ostravskou univerzitou, aby se porubské školy nemusely zavírat, aby se učilo do poslední chvíle. Díky tomu se nám podařilo získat několik dobrovolníků, dohromady asi 10 z různých fakult ostravské univerzity.”

Studenti u si práci učitele vyzkoušeli před uzavřením škol a nemohou si ji vynachválit.

Karolína Morská, studentka Ostravské univerzity: “Jsem moc vděčná za tuto zkušenost. Jelikož se teď ZŠ uzavřely, takže tu praxi, ty možnosti teď nemáme , takže aspoň takhle si to můžu vyzkoušet. Je to nenahraditelné. Děti poslouchají, teďka sklaply. Jo, jsou hodní, snaží se a berou mě.”
Renáta Fialová, ředitelka ZŠ Komenského: "Já jsem moc ráda za tu příležitost, kterou nám městský obvod nabídl. Využívat studenty k suplování za kantory, kteří jsou nemocní, nebo v karanténě. Je to pro nás velmi dobrá příležitost, jak si i vyhlédnout do budoucna nějaké šikovné nové pedagogy."

Školy tak doufají, že spolupráce se studenty bude pokračovat i v dalším kalendářním roce.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-poruba/11000022371/skolska-zarizeni-jsou-opet-bez-deti-distancni-vyuka-neni-tak-ucinna