Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na opravu věže kostela ve Skalici se vybralo ve sbírce Daruj F-M 513 tisíc korun

Frýdek-Místek |

Ve Skalici u Frýdku-Místku se dokončuje oprava věže kostela svatého Martina. Lidé na ni ve sbírce Daruj F-M přispěli přes 313 tisíc korun. Dalších 200 tisíc pak dodalo město. Po dokončení oprav plánuje farnost uložit do věže poselství pro další generace, i fotografii symbolického šeku.

Přímo před opravovanou věží kostela svatého Martina ve Skalici u Frýdku-Místku se sešli zástupci města se zdejším farářem, aby mu předali šek na více než 513 tisíc korun. Peníze jsou ze sbírky Daruj F-M.

Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Jsme překvapený, částkou, která se vybrala. Takže všem dárcům děkuji."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "Podařilo se nám opět dokončit další projekt z programu Daruj F-M. Dle mého názoru byl velmi úspěšný. Podařilo se vybrat přes 300 tisíc korun na kostel svatého Martina ve Skalici. Myslíme si, že projekty tohoto typu by určitě mohly pokračovat. Jejich příjem stále funguje, takže čekáme na další podněty a další projekty do programu Daruj F-M a budeme určitě v něm pokračovat."

Sbírka trvala přes půl roku. Město má pravidlo, že vybranou částku zdvojnásobí, nejvíce však ale přispěje 200 tisíc korun.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Projekt Daruj F-M, který město realizuje už delší dobu je zajímavý v tom, že ukazuje, jaký je skutečný zájem občanů o jednotlivé památky, o dominanty města. A jsem rád, že kostel ve Skalici je právě tím místem, kde i pana faráře příjemně překvapila ta částka, kterou se podařilo vybrat."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Myslíme si, že peníze byly využity na správný účel. Skaličané jsou zajisté rádi a těšíme se, že bude kostel zase opraven."
Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Udělali jsme komplet novou věž. Od začátku, to znamená krovy, krytinu a omítky. Makovice bude zlatá a kříž bude opraven a zabezpečen. Jako hromosvod a tak dále."

Právě makovice se sundala z věže před měsícem a odhalila sto let staré dokumenty o předchozí rekonstrukci kostela s dalšími nejstaršími zápisy ze 40. let 18. století.

Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Budeme tam dávat originály zpátky. My jsme to připravili, zvětšili pro veřejnost, aby se na to mohla podívat. Něco o tom přečíst, takže jsou připravené dokumenty a zpátky originály se vrátí na to místo, kam patří."

Kromě původních dokumentů se přidají do makovice i ty z dnešní doby.

Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Máme tam nějaké dopisy, které připravujeme. Pár fotek z oprav a také fotka z předání šeku."

Oprava věže kostela, který příští rok oslaví 400 let, vyjde na více než 1 milion korun. Sbírka Daruj F-M aktuálně vybírá peníze na pořízení automobilů pro mobilní hospicovou službu Charity Frýdek-Místek a na záchranu stodoly ve Faunaparku.

Nahlásit chybu


K tématu

Sbírka Daruj F-M vybírá na herní prvky pro děti z Azylového domu Sára

Frýdek-Místek spustil další sbírku v rámci programu Daruj F≈M. Obyvatelé v ní mohou podpořit děti z Azylového domu Sára. Město vybrané peníze zdvojnásobí, maximálně však do výše třiceti tisíc korun.

Sbírka Daruj F-M se zpozdila kvůli doplnění povolení, nyní se opět připravuje

7. září 2023 14:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Lidé budou moci opět přispívat do sbírky Daruj F-M. Má se rozšířit o projekt speciální dráhy pro jízdy na horských kolech. Rozjezd se ale zpozdil, kvůli doplnění patřičných povolení.

Sbírka Daruj F-M vybírá na vzduchotechniku a nábytek v Lidovém domě

Frýdek-Místek rozšířil veřejnou sbírku Daruj F-M o další účel. Tentokrát mohou občané přispět na úpravy a vybavení Lidového domu v Místku. Vybírá se na vzduchotechniku a nový nábytek. Sbírka potrvá do konce roku 2024. Současně v programu běží ještě další dvě předchozí sbírky.


Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

14. června 2024 11:43 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

14. června 2024 12:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

14. června 2024 16:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Mezinárodní gymnastický trojboj v Bruntále otestoval novou podlahu zdejšího sálu

14. června 2024 7:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Výtvarný obor ZUŠ Frýdek-Místek pořádá v Galerii F-M výstavu Tkanina vjemů

Výtvarný obor Základní umělecké školy Frýdek-Místek připravil výstavu s názvem Tkanina vjemů. V prostorách bývalé záložny mohou návštěvníci vidět obrazy, keramiku i látky, které mají připomenout historii a slávu textilu ve městě.

Studenti Střední školy v Jablunkově předvedli své roboty na výstavě

13. června 2024 13:30 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Také v podhůří Beskyd žijí mladí lidé, kteří se v budoucnu chtějí věnovat práci s roboty. Studenti Střední školy v Jablunkově nedávno prezentovali své úspěchy na výstavě Invent arena v Třinci.

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou náročné 9. zasedání. Trvalo 7,5 hodiny

Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou další náročné zasedání. Probírala se na něm celá řada důležitých bodů. Od schválení výsledku hospodaření, přes dotace až po návrh na koupi Českého domu.

Oblastní kolo Wolframu opět pořádala i partyzánská obec Čeladná

12. června 2024 12:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Sportovní areál u Základní školy Čeladná byl dějištěm oblastního kola 7. ročníku branně vědomostní soutěže Wolfram. O postup do krajského kola tu soupeřilo 13 družstev, dvě domácí a další ze škol přilehlého regionu.

Frýdek-Místek se připravuje na 20. ročník festivalu Sweetsen fest

Největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. To je Sweetsen fest, který letos slaví 20 let od svého založení. I letos opět nabídne více než 100 programových bodů na sedmi scénách.

Na opravu věže kostela ve Skalici se vybralo ve sbírce Daruj F-M 513 tisíc korun
Vydáno 11. října 2021 12:42, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Ve Skalici u Frýdku-Místku se dokončuje oprava věže kostela svatého Martina. Lidé na ni ve sbírce Daruj F-M přispěli přes 313 tisíc korun. Dalších 200 tisíc pak dodalo město. Po dokončení oprav plánuje farnost uložit do věže poselství pro další generace, i fotografii symbolického šeku.

Přímo před opravovanou věží kostela svatého Martina ve Skalici u Frýdku-Místku se sešli zástupci města se zdejším farářem, aby mu předali šek na více než 513 tisíc korun. Peníze jsou ze sbírky Daruj F-M.

Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Jsme překvapený, částkou, která se vybrala. Takže všem dárcům děkuji."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku/ANO/: "Podařilo se nám opět dokončit další projekt z programu Daruj F-M. Dle mého názoru byl velmi úspěšný. Podařilo se vybrat přes 300 tisíc korun na kostel svatého Martina ve Skalici. Myslíme si, že projekty tohoto typu by určitě mohly pokračovat. Jejich příjem stále funguje, takže čekáme na další podněty a další projekty do programu Daruj F-M a budeme určitě v něm pokračovat."

Sbírka trvala přes půl roku. Město má pravidlo, že vybranou částku zdvojnásobí, nejvíce však ale přispěje 200 tisíc korun.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku: "Projekt Daruj F-M, který město realizuje už delší dobu je zajímavý v tom, že ukazuje, jaký je skutečný zájem občanů o jednotlivé památky, o dominanty města. A jsem rád, že kostel ve Skalici je právě tím místem, kde i pana faráře příjemně překvapila ta částka, kterou se podařilo vybrat."
Jakub Míček, náměstek primátora Frýdku-Místku: "Myslíme si, že peníze byly využity na správný účel. Skaličané jsou zajisté rádi a těšíme se, že bude kostel zase opraven."
Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Udělali jsme komplet novou věž. Od začátku, to znamená krovy, krytinu a omítky. Makovice bude zlatá a kříž bude opraven a zabezpečen. Jako hromosvod a tak dále."

Právě makovice se sundala z věže před měsícem a odhalila sto let staré dokumenty o předchozí rekonstrukci kostela s dalšími nejstaršími zápisy ze 40. let 18. století.

Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Budeme tam dávat originály zpátky. My jsme to připravili, zvětšili pro veřejnost, aby se na to mohla podívat. Něco o tom přečíst, takže jsou připravené dokumenty a zpátky originály se vrátí na to místo, kam patří."

Kromě původních dokumentů se přidají do makovice i ty z dnešní doby.

Paweł Grodek, duchovní správce farnosti Skalice: "Máme tam nějaké dopisy, které připravujeme. Pár fotek z oprav a také fotka z předání šeku."

Oprava věže kostela, který příští rok oslaví 400 let, vyjde na více než 1 milion korun. Sbírka Daruj F-M aktuálně vybírá peníze na pořízení automobilů pro mobilní hospicovou službu Charity Frýdek-Místek a na záchranu stodoly ve Faunaparku.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000027910/na-opravu-veze-kostela-ve-skalici-se-vybralo-ve-sbirce-daruj-f-m-513-tisic-korun