Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Aktuálně z Nového Jičína

1. července 2016 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín spouští nové webové stránky. Od 1. července se na adrese www.novyjicin.cz zobrazí informace z úřadu i města v novém technickém a grafickém zpracování. Na webu přibyla řada funkcí a rychlých odkazů a stránky lze také prohlížet v tabletech a chytrých telefonech. Původní stránky byly v provozu déle než deset let, nové se připravovaly několik měsíců. Nechybí sdílený kalendář akcí, ankety, fotogalerie a další doplňky. * Následující informace je důležitá pro občany, kteří v Novém Jičíně jezdí městskou hromadnou dopravou a držitele rezidentních a abonentních parkovacích karet. Informační středisko MHD se stěhuje. Ukončilo provoz na Sokolovské ulici a od pondělí 4. července bude otevřeno v přízemí Návštěvnického centra na náměstí. * Městská policie zahájila další vlnu forenzního značení kol a kompenzačních pomůcek, například invalidních vozíků. Syntetickou DNA nanášejí strážníci v úterý a ve čtvrtek, proces trvá asi 20 minut. Podstatou projektu podporovaného ministerstvem vnitra je to, že jízdní kolo je zaregistrováno nejen do databáze Městské policie Nový Jičín, ale i do celosvětové databáze výrobce forenzního značení. V letošním roce mohou strážníci označit asi 300 kol.

Město a hokejový klub jsou ve sporu

1. července 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radnice zveřejnila výsledek kontroly u hokejového klubu, který je provozovatelem zimního stadionu. Město tvrdí, že klub špatně hospodaří a za dva roky chybně vyúčtoval dotace, a to ve výši téměř 4 milionů korun. Hokejisté se brání a věří, že se jedná o nedorozumění. V krajním případě se chtějí obrátit na soud.

Děti v Žilině našly truhlu plnou zlata

1. července 2016 8:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ještě než se děti rozprchnou na prázdniny, připravil osadní výbor v Žilině rodinnou akci Hledání pokladů. Cesta, na jejímž konci byla truhla plná zlata, vedla přes celou řadu úkolů. Kromě jiného si kluci a holky na začátku léta připomněli také zásady zdravovědy.

Město ocenilo nejlepší žáky

30. června 2016 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Skvělé výsledky ve fyzice, chemii, ve znalosti jazyků nebo ve sportovní sféře - to jsou příklady oblastí, ve kterých se v uplynulých deseti měsících dařilo novojičínským školákům. Ti nejlepší z nich teď za svou dobrou práci převzali ocenění na radnici.

Lidé na Pivobraní vypili 100 hektolitrů piva

30. června 2016 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pivobraní na novojičínském náměstí trhalo rekordy, a to nejen teplotní. 4. ročník festivalu zlatavého moku přilákal 13 tisíc návštěvníků, kteří společně zkonzumovali přes 100 hl piva. Součástí akce byl doprovodný a kulturní program a nechyběly ani populární pivní soutěže.

Novojičínská radnice ocenila nejlepší žáky

30. června 2016 13:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Skvělé výsledky ve fyzice, chemii, ve znalosti jazyků nebo ve sportovní sféře - to jsou příklady oblastí, ve kterých se v uplynulých deseti měsících dařilo novojičínským školákům. Ti nejlepší z nich teď za svou dobrou práci převzali ocenění na radnici. Odměnou jim byl poukaz na zakoupení knihy.

Junioři IHC titul neobhájili

30. června 2016 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín hostil závěrečný turnaje extraligy juniorů v in-line hokeji. Po loňském zisku titulů zůstal letos domácí tým bez medaile. V semifinále podlehl pražskému celku těsně 3:4 a v zápase o bronz nestačil na Uherský Brod a skončil na bramborové pozici.

Nový Jičín je vlastníkem Hückelových vil

30. června 2016 12:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hückelovy vily v Novém Jičíně - kdysi architektonický skvost, dnes chátrající budovy - změnily svého vlastníka a tím zřejmě svůj osud. Jejich majitelem se stalo město. Novojičínská radnice teď připravuje dokumentaci pro záchovné práce. Náklady na celkovou obnovu jsou odhadovány na 200 milionů korun.

Dechovka má na hudební scéně své místo

30. června 2016 8:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Dnešní doba nabízí velké množství hudebních žánrů. Mezi nimi stále žije i jeden z těch nejstarších, a to je dechovka. Dokladem toho je také novojičínský Městský dechový orchestr. Jeho počátky se datují až k roku 1872 a hraje dodnes.

Frenštátští hasiči převzali opravenou stanici

29. června 2016 11:19 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hasiči ve Frenštátě pod Radhoštěm převzali po zhruba roční rekonstrukci opravenou zbrojnici. I když se jedná o dobrovolnou jednotku, má velký význam i díky své poloze. Z Nového Jičína, kde sídlí profesionální hasiči, je do těchto míst daleký dojezd. Proto má podporu také v MS kraji.

Aktuálně z Nového Jičína

27. června 2016 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Poslední den školního roku, ve čtvrtek 30. června, mohou všichni přivítat prázdniny na Masarykově náměstí. Od 15 hodin se děti i dospělí mohou bavit při vystoupeních kroužků SVČ Fokus, bubeníků z Tyršovky a také při drum show Vojtěcha Písařovice. Připraveny jsou workshopy např. v žonglování, pole dance, discgolfu a výtvarná dílna. Vítání prázdnin vyvrcholí koncerty skupin MIRAI. W.A.F. a finalisty Superstar Martina Haricha. * Charita Nový Jičín získala od společnosti z Novojičínska, která vyrábí prádelenskou techniku - dar - průmyslovou pračku pro potřeby azylového domu, jehož součástí je také charitní šatník a nebo nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova. * Lidé, kteří využívají vlakovou dopravu, se mohou vyjádřit k novým návrhům jízdních řádů na období 2016/2017, které budou platné od 11. prosince. Návrh je zveřejněn na webových stránkách Moravskoslezského kraje. Připomínky je možno uplatnit buď na odboru dopravy městského úřadu, nebo přímo na tom krajského úřadu, nejpozději do 10. července. * Poslední červen je také posledním dnem, do kdy musí lidé zaplatit za odpady na rok 2016. Částka je 552 koruny na osobu a rok. * Město Nový Jičín spouští nové webové stránky. Od 1. července se na adrese www.novyjicin.cz zobrazí informace z úřadu i města v novém technickém a grafickém zpracování. Na webu přibyla řada funkcí a rychlých odkazů a stránky lze také prohlížet v tabletech a chytrých telefonech. * Nový Jičín hostil závěrečný turnaje extraligy juniorů v in-line hokeji. Po loňském zisku titulů zůstal letos domácí tým bez medaile. V semifinále podlehl pražskému celku Roller Storm těsně 3:4 a v zápase o bronz nestačil na Uherský Brod a skončil na bramborové pozici. Podrobnou reportáž přineseme v dalším expresu.

Budova s Veithovými malbami prošla průzkumem

27. června 2016 21:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Je tomu více než rok, co se v Novém Jičíně podařilo objevit malby významného malíře Eduarda Veitha z roku 1880. Stále jsou ovšem skryty očím veřejnosti. Jsou zazděny v budově, kde dnes sídlí sociální odbor města. Radnice teď nechala vypracovat stavebně historický průzkum tohoto domu.

Novojičínští hasiči bronzoví na Slezské Hartě

27. června 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští hasiči obsadili bronzový stupínek na prestižní soutěž ve vodním záchranářství složek IZS. Konala se na vodní nádrži Slezská Harta na Bruntálsku. Konkurence v soutěži je rok od roku vyšší, letos se na start postavilo 22 družstev.

Vyhlídka na Svinci “ANO” nebo “NE”

27. června 2016 14:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vyhlídka na Svinci - ANO nebo NE. To je dilema, které v tuto chvíli řeší Nový Jičín. Přestože lidé bydlící v místní části Kojetín ji dříve sami požadovali, teď změnili názor. Nelíbí se jim zásah do krajiny a problémy s parkování v případě zvýšeného zájmu turistů.

Novojičínské Pivobraní trhalo rekordy

27. června 2016 13:45 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pivobraní na novojičínském náměstí trhalo rekordy, a to nejen teplotní. 4. ročník festivalu zlatavého moku přilákal 13 tisíc návštěvníků, kteří společně zkonzumovali přes 100 hl piva. Součástí akce byl doprovodný a kulturní program a nechyběly ani populární pivní soutěže.

Prevencí Policie ČR prošlo více než tisíc dětí

25. června 2016 10:39 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Seznámit děti novojičínských škol s vážnými riziky užívání drog a nebo jim vysvětlit, za co jsou už ve svém věku odpovědné a jaká mají práva a povinnosti - to byl cíl seminářů, který v průběhu celého školního roku pořádali policisté skupiny tisku a prevence Územního odboru Nový Jičín.

Staré vozy by mohly nahradit elektrobusy

25. června 2016 10:35 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín řeší téměř rok budoucnost městské hromadné dopravy. Stávající autobusy staré 10 let už dosluhují. Městu se nyní nabízí možnost pořídit 4 nové elektrobusy za 40 milionů korun, na které by mohlo získat dotaci až ve výši 90 procent.

O vyhlídce na Svinci v NJ rozhodne anketa

24. června 2016 12:19 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vyhlídka na Svinci - ANO nebo NE. To je dilema, které v tuto chvíli řeší Nový Jičín. Přestože lidé bydlící v místní části Kojetín, kde se kopec Svinec nachází, ji dříve sami požadovali, teď změnili názor. Nelíbí se jim zásah do krajiny a problémy s parkování v případě zvýšeného zájmu turistů.

Aktuálně z Nového Jičína

22. června 2016 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Město Nový Jičín již potřetí vyhlašuje anketu Dobrovolník roku, která je poděkováním všem, kteří nezištně pomáhají v sociální a zdravotnické oblasti. Nominace mohou podávat organizace i občané, a to písemně odboru sociálních věcí Městského úřadu Nový Jičín. Uzávěrka je 29. července. Slavnostní vyhlášení proběhne 7. září na Dni sociálních služeb. * Pozoruhodnou výstavu soch nevidomé autorky připravuje Muzeum Novojičínska. Hliněná a bronzová díla Marianny Machalové - Jánošíkové budou od 30. června k vidění v Rytířském sále. * Euroregion Silesia a Město Nový Jičín pořádali seminář pro potencionální žadatele o dotaci z Fondu mikroprojektů v tomto euroregionu. Informace si vyslechlo více než 30 účastníků - zástupců škol, obcí a spolků z Nového Jičína a okolí, kteří mají zájem o navázání spolupráce s polskými partnery. * Nový Jičín je právě tento víkend místem konání závěrečného turnaje extraligy juniorů v in-line hokeji, který se odehraje na ploše zimního stadionu. Příznivci tohoto sportu mohou přijít podpořit domácí tým ve čtvrtfinálovém souboji s Hradcem Králové, který začíná v sobotu 25. června v 11 hodin. V akci tak budou moci vidět také čerstvé mistry světa - juniorské reprezentanty z novojičínského mužstva Lukáše Kaukiče, Jan Bartko a Davida Jancizka. Zápasy o medailové pozice se odehrají v neděli od 12 hodin.

Nový Jičín chce pro MHD elektrobusy

22. června 2016 13:22 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín řeší téměř rok budoucnost městské hromadné dopravy. Stávající autobusy staré 10 let už dosluhují. Městu se nyní nabízí možnost pořídit 4 nové elektrobusy za 40 milionů korun. Získat by na ně mohlo dotaci až ve výši 90 procent.

In-line bruslaři kroužili ulicemi města

22. června 2016 10:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na hromadnou jízdu ulicemi Nového Jičína vyrazilo 300 in-line bruslařů. Vyjížďka se konala ve večerních hodinách za plného provozu. Pro zajištění bezpečnosti provázela bruslaře na trati městská policie a zdravotníci. Jejich zásah nebyl potřeba.

Další chodníky pokryje zámková dlažba

21. června 2016 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Nový Jičín začal s další etapou oprav chodníků. Asfaltové plochy a staré betonové dlaždice nahradí na několika ulicích zámková dlažba. Kromě toho začíná v těchto dnech i třetí část regenerace sídliště Bezručova-Riegrova.

Extrémní závod v NJ zlákal 400 účastníků

21. června 2016 11:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Extrémní překážkový závod Aktivity Race se poprvé konal v Novém Jičíně. Na start adrenalinové trasy se vydalo na 400 závodníků, mezi nimi také tým TV Polar. Zdolat museli 20 překážek, včetně plazení pod ostnatým drátem a brodění vodou a bahnem.

Jarmark ve znamení řemesel

20. června 2016 14:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Masarykovo náměstí patřilo dvoudennímu jarmarku, který se tentokrát nesl v duchu řemesel. Návštěvníci mohli při práci sledovat řezbáře a tvorbu keramických dekorací. Z mnoha stánků se centem města nesla vůně pekařských a uzenářských výrobků.

Pivobraní nabídne více než 100 druhů piv

20. června 2016 9:41 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Pivovarnictví mělo v minulosti Nového Jičína velkou tradici. Právo vařit pěnivý nápoj tu vlastnilo 45 domů. Dnes tuto slavnou éru připomíná festival s názvem Pivobraní. Jeho čtvrtý ročník se tuto sobotu koná na Masarykově náměstí.