Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Studenti se učili vařit v Jižní Koreji i Číně

Opava |

Studenti Střední školy hotelnictví a služeb se učili vařit asijská jídla. Pro inspiraci si zaletěli přímo do Jižní Koreje a Číny. Tyto gastronomické kurzy připravil po budoucí kuchaře i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve svých partnerských regionech.

Tomáš Grural a Erik Švidra z opavské střední školy hotelnictví a služeb se vydali na zkušenou do Jižní Koreje, aby se naučili vařit místní jídla i používat tradiční suroviny. O své cestě do města Ulsan promluvili na dni otevřených dveří a především předvedli, jak vypadá vaření korejských jídel v praxi.
„My všechno krájíme na plátky, oni dělají hranolky a hodně si na tom zakládají. Dalším aspektem jejich kuchyně je ostrost, vše je pálivé. Jí velmi zdravě. A používají hodně zeleniny,“popisuje Tomáš.
Před zraky přihlížejících připravili budoucí kuchaři marinované hovězí maso se zeleninou, ke kterému nechyběla samozřejmě tradiční nakládaná zelenina kim chi.
„Ať je pokrm pálivý nebo sladký, tak se k němu podává v maličké mističce kim chi. Je to zelí, případně ještě jiná zelenina, která se zalije šťávou z ryb a nechá se tři roky pod zemí kvasit," doplňuje Erik, druhý účastník gastronomického kurzu v Jižní Koreji.
O své dovednosti se podělil také Jan Špringer, který se vrátil zase z Číny. Připravil snažené krevety s mangovo limetkovým přelivem. Oblíbený předkrm nebo i hlavní jídlo.
Tento recept jej naučili kuchaři z grand hotelu v hlavním městě provincie Shanxi. Kromě vaření tady mohli stážisté také sledovat shon v kuchyni, kde se k obědu připravovaly denně stovky porcí.
„Určitě mne překvapilo nasazení místních zaměstnanců, kterých v podniku, kde jsme pracovali, bylo jich zhruba 1000,“ říká Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů, který svého studenta do Číny doprovázel.
Obě stáže připravil pro studenty gastronomických škol i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve spolupráci s partnerskými provinciemi obou států. Kromě vaření zbyl ale také čas na poznávání pamětihodností.

Nahlásit chybu


K tématu

Soutěž Podbeskydský ještěr ve Frýdku-Místku opět hledala nejlepší cukráře

Slavnostní dort do čtyř kilogramů na libovolné téma. To bylo úkolem tradiční soutěže Podbeskydský ještěr, kde mezi sebou pravidelně měří síly studenti oboru cukrář. Jejím cílem je motivovat studenty, aby u oboru zůstali i po škole a dál se mu věnovali naplno.

Šéfkuchaři představili speciality na Gastrodni, nechyběly vegetariánské pokrmy

17. června 2023 17:09 | Opava | Adéla Pluhaříková

Gastroden proběhl v Opavě už počtvrté. Šéfkuchaři a studenti opavské střední hotelové školy lidem během akce nabízeli nejrůznější speciality. Kromě degustačních nápojů nechyběla zvěřina, polévka s povidly nebo vegetariánské maso a také malá studentská barmanská show.

Cimbalistka z novojičínské Základní umělecké školy má světové zlato a účast v rekordu

Žákyně novojičínské základní umělecké školy, Johana Demlová, se 10 let věnuje hře na cimbál. Za sebou má úspěchy na celostátní i mezinárodní úrovni. Teď v květnu zazářila na soutěži v Číně a stala se součástí zápisu do Guinessovy knihy rekordů.


Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

14. června 2024 11:43 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

14. června 2024 12:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

14. června 2024 16:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Mezinárodní gymnastický trojboj v Bruntále otestoval novou podlahu zdejšího sálu

14. června 2024 7:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Novou kapitolu svých dějin nakousla bruntálská sportovní gymnastika TJ Praděd. V loňském roce se městu podařilo prosadit Zafinancovat novou pružnou podlahu, která splňuje podmínky pro mezinárodní závody. A právě ty si bruntálské gymnastky poprvé vyzkoušely.

Slezská muzejní noc nabídla netradiční prohlídky zdarma. Navštívily ji tisíce lidí

12. června 2024 16:11 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na Opavsku proběhla už tradiční Slezská muzejní noc. Lidé si tak zcela zdarma mohli až do pozdních večerních hodin prohlédnout muzea, která si proto tuto příležitost připravila i doprovodný program.

Opava bude patřit multižánrovému festivalu Slunovrat. Nabídne koncerty, přednášky i komentované prohlídky

12. června 2024 16:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už ve čtvrtek 20. června bude v Opavě zahájen multižánrový festival Slunovrat. Probíhat bude na náměstí Osvoboditelů, na Ptačím vrch a v sadech Svobody a také v historických budovách města.

Osobnosti Opavy si zahrály s REAL TOP Praha. Fotbalovým utkáním hráči přispěli na dobrou věc

12. června 2024 15:55 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkali osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání v rámci oslav 800 let města. Výtěžek utkání byl v plné výši věnován Paťulce Keis a sourozencům Adélce a Matymu Markovým, kteří jsou upoutáni na vozík.

Opava nechala vysadit nové stromy v Městských sadech

10. června 2024 9:29 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Opava nechala vysadit nové stromy v Městských sadech. Nahradily stromy napadené jmelím, které byly pokáceny v minulých letech. Poškozeny byly natolik, že ohrožovaly bezpečnost kolemjdoucích.

Opava si připomíná 150 let od narození Davida Weinsteina unikátní výstavou před Bredou

8. června 2024 11:38 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

David Weinstein by letos oslavil 150 let. Toto výročí připomíná výstava na náměstí před Bredou, jejíž dominantou jsou stará demontovaná okna obchodního domu Breda, který prochází celkovou rekonstrukcí.

Opava přispěje klubům na provoz a údržbu sportovišť. Z rozpočtu vyčlenila 2 miliony

8. června 2024 11:18 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava zavedla novinku pro sportovní kluby. Schválila pravidla na přidělování finančních prostředků pro sportovní infrastrukturu. Za peníze města si tak mohou pořídit zařízení na údržbu a provoz sportovišť.

Studenti se učili vařit v Jižní Koreji i Číně
Vydáno 5. února 2020 15:22, Opava, Katka Geryková
Studenti Střední školy hotelnictví a služeb se učili vařit asijská jídla. Pro inspiraci si zaletěli přímo do Jižní Koreje a Číny. Tyto gastronomické kurzy připravil po budoucí kuchaře i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve svých partnerských regionech.

Tomáš Grural a Erik Švidra z opavské střední školy hotelnictví a služeb se vydali na zkušenou do Jižní Koreje, aby se naučili vařit místní jídla i používat tradiční suroviny. O své cestě do města Ulsan promluvili na dni otevřených dveří a především předvedli, jak vypadá vaření korejských jídel v praxi.
„My všechno krájíme na plátky, oni dělají hranolky a hodně si na tom zakládají. Dalším aspektem jejich kuchyně je ostrost, vše je pálivé. Jí velmi zdravě. A používají hodně zeleniny,“popisuje Tomáš.
Před zraky přihlížejících připravili budoucí kuchaři marinované hovězí maso se zeleninou, ke kterému nechyběla samozřejmě tradiční nakládaná zelenina kim chi.
„Ať je pokrm pálivý nebo sladký, tak se k němu podává v maličké mističce kim chi. Je to zelí, případně ještě jiná zelenina, která se zalije šťávou z ryb a nechá se tři roky pod zemí kvasit," doplňuje Erik, druhý účastník gastronomického kurzu v Jižní Koreji.
O své dovednosti se podělil také Jan Špringer, který se vrátil zase z Číny. Připravil snažené krevety s mangovo limetkovým přelivem. Oblíbený předkrm nebo i hlavní jídlo.
Tento recept jej naučili kuchaři z grand hotelu v hlavním městě provincie Shanxi. Kromě vaření tady mohli stážisté také sledovat shon v kuchyni, kde se k obědu připravovaly denně stovky porcí.
„Určitě mne překvapilo nasazení místních zaměstnanců, kterých v podniku, kde jsme pracovali, bylo jich zhruba 1000,“ říká Jiří Vizauer, učitel odborných předmětů, který svého studenta do Číny doprovázel.
Obě stáže připravil pro studenty gastronomických škol i jejich učitele Moravskoslezský kraj ve spolupráci s partnerskými provinciemi obou států. Kromě vaření zbyl ale také čas na poznávání pamětihodností.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000019000/studenti-se-ucili-varit-vjizni-koreji-i-cine