Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Opavský magazín 6. 12. 2011

6. prosince 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. V památníku Petra Bezruče na Ostrožné ulici probíhá až do 20. prosince akce Slezského muzea s názvem "Vánoce se slezskou tvorbou". Lze si tady například vyrobit svou vlastní baňku.
2. Letos 25.listopadu oslavila úctyhodné sté narozeniny paní Terezie Halásková, významná obyvatelka města Opavy.
3. Zvažuje se definitivní zrušení stipendií pro nadané vysokoškolské studenty; Kvůli zvýšení daně z 10 na 14% si od ledna připlatíme také za městskou hromadnou dopravu; Slezské divadlo si pro kulturně zaměřené rodiny přichystalo dárek v podobě speciálního předplatného
4. Už třetí týden probíhá na obou hlavních opavských náměstích vánoční jarmark, kde si po celý den máte možnost dát něco dobrého k snědku či pití, nakoupit nějaký vánoční dárek nebo se pobavit.
5. V kině Mír proběhl jubilejní patnáctý vánoční koncert uznávaného kapelníka Václava Hybše. Na jevišti jsme však kromě orchestru mohli vidět zajímavé osobnosti české hudby, například Yvonne Přenosilovou.

Opavský magazín 29. 11. 2011

29. listopadu 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Slezské gymnázium v Opavě ovládla kultura Latinské Ameriky. Žáci opavských základních škol se sem přijeli podívat, jak se v Latinské Americe žije, vyzkoušeli si tamní tanec a ochutnali i gastronomické speciality.
2. Vedení našeho města přišlo se zajímavým nápadem - vytvořit na městském hřbitově naučnou stezku mezi hrobkami. Pomocí mapky bychom získali přehled o architektonických skvostech a nechyběly by ani informace s životopisem jejich majitelů.
3. Vedení Opavy pořádá každou první středu v měsíci od patnácté hodiny takzvané Otevřené radnice; Také letos připravilo Městské informační centrum předvánoční výstupy na Hlásku; Opavští basketbalisté se připravují na zítřejší duel s USK Praha
4. Seniorcentrum v Opavě se bude rozšiřovat. Vyroste zbrusu nový penzion pro seniory s padesáti byty, bezbariérovým vstupem a evakuačním výtahem typu pečovatelské služby.
5. V Památníku Petra Bezruče je nově k vidění vánočně laděná výstava s názvem Trochu mouky, medu, koření... Můžeme na ní mimo jiné obdivovat bohatou sbírku historických perníkářských forem ze starých opavských dílen.

Opavský magazín 22. 11. 2011

22. listopadu 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Také Opava si letos už podvaadvacáté připomněla výročí Dne boje za svobodu a demokracii. Po vzpomínkovém aktu u památníku obětem totalitních režimů se rodiny s dětmi sešly na Horním náměstí, aby se připravily na večerní lampionový průvod.
2. Opavská charita pořádá Měsíc charity v Hradci nad Moravicí. Poučit se, nechat si poradit ale i pobavit se v těchto dnech tady můžou všichni, kdo mají volný čas.
3. Od 27. do 30. prosince bude uzavřena ohlašovna místa trvalého bydlistě v budově Hlásky; Přesně za týden proběhne v Minoritském klášteře Benefiční koncert pro děti; Do 9. prosince probíhá výběrové řízení na pronájem šesti bytů v majetku města
4. Fanoušci a fanynky slezského FC měli další jedinečnou příležitost setkat se se svými oblíbenými fotbalisty, a to na autogramiádě nového kalendáře. Ten je v prodeji teprve týden a už teď je o něj značný zájem.
5. O vánočních trzích v Opavě hovoří ředitelka neziskové organizace Kulturní Opava, paní Sotolářová.

Opavský magazín 15. 11. 2011

15. listopadu 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. V neděli se ve Slezském divadle v Opavě konala premiéra hry polského romanopisce a dramatika Witolda Gombrowicze: IVONA, KNĚŽNA BURGUNDSKÁ.
2. Díky malým čtenářům se mohou děti z azylového domu Armády spásy v Opavě těšit na nové dětské hřiště. Během jediného měsíce nashromáždili čtenáři v rámci projektu “Čtení pomáhá” sto tisíc korun, které poslouží právě na vznik hřiště.
3. Návrh rozpočtu pro rok 2012 je na světě, radnice chce ušetřit na provozu kanceláře primátora a na kultuře, posilovat bude oblast sociální, školství a sport; Slezanka už má nového nájemce; Dne 17. listopadu si Opava připomene již podvacáté druhé Den boje za svobodu a demokracii
4. Farmářské trhy v Opavě letos uzavřely pravé zabíjačkové hody. Ty se na Dolním náměstí konaly 11. a 12. listopadu a nabídly opravdové pochoutky.
5. V opavském Loutkovém divadle se už popáté konal studentský festival Na cestě, tentokrát s mottem Revolucí k dnešku.

Opavský magazín 8. 11. 2011

8. listopadu 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Prostředí kolem cyklostezky “Slezská magistrála” je zase o něco krásnější. V úseku mezi Vávrovicemi a Držkovicemi totiž o víkendu místní obyvatelé vysadili nové stromy.
2. Obyvatelé ulic Vrchní a Rolnické se potýkají s problémy s frekventovanou dopravou, auty nedodržujícími rychlost, praskajícími zdmi domů a v neposlední řadě obavami o své zdraví.
3. V Opavě na Ratibořské ulici bude doprava omezena až do konce listopadu; Úklid černých skládek už letos stál opavskou radnici 800 tisíc korun; Basketbalisté Opavy slaví první vítězství v sezoně
4. Kam zamířit po základní škole? Řada žáků z Opavy a okolí našla odpověď na tuto otázku na tradiční přehlídce středních škol Informa 2011.
5. ZUŠ Solná se snaží svým bývalým studentům a zároveň začínajícím umělcům poskytnout místo, kde by mohli vystavovat svá díla. V současné době tady můžeme obdivovat práci Matěje Franka, rovněž jednoho z bývalých žáků školy.

Opavský magazín 1. 11. 2011

1. listopadu 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Minulý týden proběhla v Galerii U Jakoba vernisáž výstavy s názvem Korčulanský karneval. Do víru atmosféry karnevalových rejů nás zavedla slovenská autorka, která se při své tvorbě inspirovala dlouholetým pobytem na ostrově Korčula.
2. Opavané dýchají rok od roku horší vzduch, minulý týden dýchali dokonce nejhorší vzduch z celé republiky. Vedení města se rozhodlo, že začne situaci řešit alespoň tím, že své obyvatele bude o stavu ovzduší více informovat.
3. Na zastávkách MHD přibyly dvě lavičky a po schválení správců inženýrských sítí bychom se měli dočkat dalších tří; Kvůli dušičkám je prodloužená návštěvní doba hřbitova; V několika ulicích bude od půlnoci 2.listopadu do nočních hodin 3.listopadu zcela uzavřen přívod vody
4. V Arboretu Nový Dvůr o víkendu už potřetí proběhla akce s názvem Vyřež/š si svou dýni, na které si všichni příchozí mohli ozdobit svou dýni a užít si dušičkovou atmosféru.
5. Rozhovor s paní Markétou Kouřilovou o výstavě Paměť Slezska, na které se představí písemná i obrazová díla, dokumenty i artefakty s povahou monumentů od dob pozdní gotiky a renesance až do první světové války.

Opavský magazín 25. 10. 2011

25. října 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Městský dům kultury Petra Bezruče hostil hned 3 významné události najednou - stošedesáté výročí založení Hospodářské komory v Opavě, dvacáté výročí obnovení její činnosti a udělení cen Merkurova křídla.
2. V konkatedrále Nanebevzetí Panny Marie proběhl už třetí letošní abonentní koncert. Tentokrát vystoupila mladá úspěšná Slovenka Bernadetta Šuňavská.
3. Zítra v 17:00 proběhne slavnostní otevření Domu umění; Den stromů bude v Opavě pokračovat i tento týden; Protihluková stěna u Stříbrného jezera je hotová
4. Děti ze Slezské nemocnice se radují z nových plyšáků. Malým pacientům je přinesli opavští fotbalisté, kteří hračky sesbírali od fanoušků během domácího utkání se Sokolovem.
5. Rozhovor s tiskovým mluvčím Slezské nemocnice v Opavě, který hovoří nejen o aktuální ekonomické situaci zařízení.

Opavský magazín 18. 10. 2011

18. října 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Do Opavy v rámci kampaně Českého olympijského výboru "Žijeme Londýnem" zavítal pravý londýnský double-decker.
2. Na Slezském gymnáziu se konala výstava pro studenty i širokou veřejnost na téma Velká vlastenecká válka.
3. Lidí bez práce v září ubylo, aktuálně míra nezaměstnanosti činí 9,5 procenta; Slezská nemocnice díky optimalizaci práce a různým dalším změnám hospodaří lépe než v předchozích obdobích; Opavští fotbalisté vyhráli v Mostu 4:1
4. Projekt otevřených zahrad, který zpřístupňuje hřiště při MŠ a ZŠ, funguje v Opavě už 5 let a má za sebou další úspěšný rok.
5. Nejen o chystaných premiérách Slezského divadla v Opavě promluvil jeho ředitel, pan Jindřich Pasker.

Opavský magazín 11. 10. 2011

11. října 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Vnitroblok na ulici Mařádkova změní svou tvář. Obyvatelé dvou panelových domů se 120 byty se dočkají nejen úpravy zeleně a komunikací, ale přibudou i nová parkovací místa, kterých je nedostatek. Děti se navíc mohou těšit na nové hřiště.
2. Stavba nové silnice mezi Opavou a Ostravou by měla pokračovat. Vláda totiž schválila navýšení Rozpočtu dopravní infrastruktury. Navíc se podařilo zajistit peníze na přípravu východní části obchvatu Opavy.
3. V Opavě už lze platit pokutu za dopravní přestupek kartou; Neděle bude v Opavě patřit stromům; Opavským basketbalistům se v letošní sezoně nedaří
4. Sobotní zápas 2. fotbalové ligy mezi Opavou a Sokolovem nebyl jen o fotbale. Představitelé Slezského FC totiž připravili speciální akci “S plyšákem na fotbal”. Hráči i diváci na zápas přinesli plyšové hračky, které poputují na dětské oddělení Slezské nemocnice.
5. V poslední době se často mluví o tom, že na sídliště v Kylešovicích se mají přistěhovat romské rodiny. K tématu hovoří 1. náměstkyně primátora Pavla Brady a ředitel pro vnější vztahy společnosti RPG Petr Handl.

Opavský magazín 4. 10. 2011

4. října 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Dárci krve v Opavě byli za svou dobrovolnou činnost odměněni zlatou medailí Dr. Jánského.
2. Opava se zapojila do sítě zdravých měst v ČR a v rámci toho vyhlásila veřejnou soutěž o logo, které bude zdravé město charakterizovat.
3. Termín otevření dětského hřiště v Městských sadech se opět posunuje; Z důvodu sporů mezi garanty a organizátory neproběhne příští rok v Opavě mezinárodní varhanní soutěž; Do neděle probíhá v Opavě Týden knihoven.
4. Na světě je nová publikace "Průvodce architekturou Opavy". Ani my jsme při křtu nemohli chybět...
5. Do studia za námi přišel pan Karel Kostera, aby nás pozval na Mezinárodní festival duchovní hudby, který se koná od 28.9. do 6.11 2011.

Opavský magazín 27. 9. 2011

27. září 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Více než rok trvala náročná rekonstrukce opavského Domu umění a kostela svatého Václava, která v těchto dnech finišuje. Otevření objektu široké veřejnosti se plánuje na 26. října.
2. V mateřské škole v Opavě-Komárově slavnostně otevřeli novou třídu. Aktuálně do ní nastoupilo 16 dětí a celkově se kapacita školky navýšila na 65 míst.
3. Oprava chodníku před opavským Východním nádražím finišuje; Ve čtvrtek bude v Obecním domě ukončen letošní 54. ročník Bezručovy Opavy; Fotbalisté Opavy se radují z dalšího druholigového vítězství
4. Areál bývalého pivovaru na Nákladní ulici se už za 14 měsíců dočká nové tváře. Vyroste tady společenské centrum, které nabídne nejen nákupní možnosti, ale také zábavu a sportovní vyžití.
5. Opava se už poněkolikáté zapojila do Evropského týdne mobility na podporu zdravého životního stylu a aktivního pohybu obyvatel. Celý týden byl připraven zajímavý program, který vyvrcholil ve čtvrtek Dnem bez aut.

Opavský magazín 20. 9. 2011

20. září 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Na opavském Horním náměstí proběhl Den sociálních služeb. Představilo se na něm dvaadvacet poskytovatelů sociálních služeb, kteří nabízeli také výrobky z vlastních dílen. Součástí akce byl bohatý kulturní program.
2. První fáze rekonstrukce Historické výstavní budovy v centru Opavy finišuje. A co víc, chloubou budovy je znovu po více než patnácti letech impozantní sousoší Pegasů.
3. Také na Opavsku se v rizikových místech u silnic objeví pachové ohradníky; Světově uznávaný klavírista a opavský rodák Lukáš Vondráček se po čase opět představil svému domovskému publiku; V Opavě se o víkendu znovu sešli inline bruslaři
4. Ústav lázeňství, gastronomie a turismu Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě se po tříletém provizoriu dočkal nových prostor a vlastních provozů pro výuku studentů se špičkovým vybavením.
5. Opava hostila sportovní olympiádu partnerských měst. Závodů v atletice a plavání i turnaje v malé kopané se kromě opavských žáků zúčastnily také děti z Ratiboře, Liptovského Mikuláše, Katowic a Zywiece.

Opavský magazín 13. 9. 2011

13. září 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

Opavský magazín vysílaný 13. září 2011

Opavský magazín 6. 9. 2011

6. září 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Úvodní školní den je pro většinu prvňáčků neopakovatelným zážitekem, pro děti ze ZŠ Mařádkova byl však ještě zvlášť výjimečný. Do nové životní etapy jim totiž přišel popřát primátor Opavy.
2. Senioři z Domova Bílá Opava už poosmé zažili zábavné odpoledne plné her, dobrého jídla a přátel kolem sebe. Přímo na zahradě domova se totiž konala Řeckořímská olympiáda.
3. V Rolnické ulici bude zanedlouho stát 220 metrů dlouhá a 4 metry vysoká protihluková zeď; Patnáct osob s mentálním a kombinovaným postižením z centra Marianum by brzy mělo dostat nový domov; V sobotu se bude konat další veřejná noční vyjížďka inline bruslařů městem
4. Fotbalisté Opavy po pěti kolech vévodí tabulce druhé ligy. Drží si stoprocentní domácí úspěšnost a v sobotu v Městských sadech porazili rezervu pražské Sparty.
5. V úvodu tohoto týdne odstartovala Bezručova Opava. O náplni tohoto tradičního multižánrového festivalu pohovořil její dramaturg Petr Rotrekl.

Opavský magazín 30. 8. 2011

30. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Zastupitelé Opavy v zájmu posílení bezpečnosti silničního provozu přijali nabídku na bezplatné zapůjčení dvou zařízení, které měří rychlost ve vymezených úsecích v Komárově a Malých Hošticích.
2. Opavské městské sady budou mít už brzy novou tvář. Vedení města je chce omladit a prosvětlit.
3. V první desítce celorepublikové soutěže Panelák 2010 se umístil opavský panelový dům v Liptovské ulici; Opavský magistrát už poněkolikáté reklamuje chodník u východního nádraží; Vodárenská věž na nádraží Opava-východ má nového majitele
4. V mateřské škole 17. listopadu v Kylešovicích začala rekonstrukce staré školní jídelny.
5. Rozhovor s paní Monikou Štěpánkovou, referentkou kanceláře primátora Opavy, o Dnech evropského dědictví.

Opavský magazín 23. 8. 2011

23. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Revitalizace v pořadí už čtvrtého vnitrobloku Kateřinek právě finišuje. Obyvatelé se mohou těšit na nové chodníky, nová parkovací místa, obnovenou zeleň a nové herní prvky.
2. Po nové silnici mezi Ostravou a Opavou jsme měli jezdit už v roce 2013, ale nestane se tak, neboť chybějí peníze. Tento tah přitom patří mezi nejnebezpečnější v kraji.
3. Opava vyhlásila soutěž v rámci tradičních Dnů Evropského dědictví; V sobotu večer Opava patřila in-line bruslařům; V Městském informačním centru je v prodeji nové CD s obecně závaznými vyhláškami a nařízeními Statutárního města Opavy
4. Fotbalisté SFC zažívají pohádkový vstup do druholigové sezony. Po třech kolech mají na svém kontě devět bodů a Opava se díky tomu vyhřívá na prvním místě tabulky.
5. Jaroslav Kolínek, současný trenér opavského B týmu a ikona SFC Opava, hovoří nejen o aktuálních výsledcích SFC Opava ve 2. lize.

Opavský magazín 16. 8. 2011

16. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. V městských sadech v srdci města vyrůstají hned dvě dětská hřiště. Opavské děti se mohou od září těšit na spoustu nových houpaček, prolézaček a jiných herních prvků.
2. Dům umění prochází od loňského jara rozsáhlou rekonstrukcí. Návštěvníci se dočkají například nové recepce či šatny, které v budově předtím chyběly.
3. Slezská nemocnice ve svých prostorách připravuje muzeum ošetřovatelství; Na Dolní náměstí už pojedenácté zavítal legendární Pony Express; Od příštího pondělí jsou v prodeji vstupenky do Slezského divadla
4. Opavané už třetím rokem využívají služeb mateřského centra Neškola. Letos o prázdninách centrum nově pořádá každou středu výlety pro děti v okolí Opavy.
5. Rozhovor s vedoucí opavského mateřského centra Neškola, paní Svatavou Bláhovou.

Opavský magazín 9. 8. 2011

9. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Slezská nemocnice v Opavě se dočká úsporných opatření za účelem odbourání mínusového rozpočtu; kvalitu ani rozsah péče to však neohrozí, ba naopak.
2. Zdaleka ne všichni vědí, že Opava je v třídění odpadu na špici v rámci celé České republiky.
3. Tyčkařská exhibice; Opravy v Kateřinkách; Opava sponzoruje ostravskou zoo
4. V rámci Opavského kulturního léta vystoupilo na Horním náměstí divadelní uskupení Komici s.r.o.
5. V sobotu se SFC Opava, nováček 2. ligy, utkal s družstvem z Ústí nad Labem, které naopak sestoupilo z 1. ligy.

Opavský magazín 2. 8. 2011

2. srpna 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Bicykly se velmi často stávájí terčem zlodějů. Vedení města Opavy proto nechalo na některých místech instalovat bezpečnostní stojany na kola.
2. Mistrovství světa juniorů ve sjezdu na divoké vodě, které se minulý týden konalo na řece Moravici, přilákalo stovky diváků.
3. Masarykova střední škola a Vyšší odborná škola dostala grant na monitoring životního prostředí; Na opavské Hlásce zavlaje natrvalo vlajka Evropské unie; Radní odsouhlasili vyhlášení výběrového řízení na pronájem obchodního centra Slezanka
4. Čtyřicetiletý Martin Ramsauer z Opavy vybojoval na Světových letních hrách v Aténách druhé místo v plavání volným stylem. Jeho úspěch ocenilo i vedení Magistrátu.
5. Beseda s Robertem Kneblem, technickým ředitelem MS juniorů ve sjezdu na divoké vodě, které se konalo minulý týden na řece Moravici.

Opavský magazín 26. 7. 2011

26. července 2011 0:00 | Opava | AUTO IMPORT

1. Mnozí z vás mají jistě ještě v paměti poslední tragickou nehodu na železničním přejezdu v Opavě Jaktaři, kde zahynuli dva lidé. Podobných případů v letošním roce přibývá a tak chce vedení města zajistit pro některé přejezdy lepší zabezpečení. V nejbližší době proto chtějí radní jednat se Správou železničních dopravních cest.
2. Asi víte, že v současné době probíhá za přispění Evropské unie budování cyklostezky mezi Velkými Hošticemi a Krnovem, která samozřejmě prochází i Opavou. V posledních týdnech práci zpomalil nález slovanského pohřebiště a pravěkých objektů. Archeologové okamžitě začali provádět průzkum a vzácné nálezy opatrně vyhrabávají.
3. Dnes tedy v úterý bylo slavnostně zahájeno MS ve sjezdu na divoké vodě. První závod pak odstartuje ve středu ve tři hodiny odpoledne v Hradci nad Moravicí. *** Hygienici nezjistili při kontrolách dětských táborů na Opavsku žádné vážnější nedostatky. *** Dětská hřiště v městských sadech budou dokončena až v září, tedy o měsíc později než bylo naplánováno. Firma, která projekt realizuje, se dostala do finančních problémů. Celkové náklady jsou asi 7 milionů korun.
4. Mnozí Opavané jistě uvítají nový kruhový objezd, který by měl zamezit zácpám, které vznikaly na Vančurově ulici. V době dopravní špičky je velmi obtížné vjet na Krnovsku ulici, což by kruhová křižovatka měla vyřešit. Bude u ní vybudována i benzínová čerpací stanice.
5. V minulém vydání Opavského magazínu jsme vám ukazovali dětský tábor pro milovníky koní v hřebčíně Albertovec. Teď vám představíme další příměstský tábor s pestrým programem, který také pořádá středisko volného času.