Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Knihova ve Frýdku-Místku je opět přístupná čtenářům. Pro děti připravila detektivní soutěž

Frýdek-Místek |

Konec nouzového stavu přinesl rozvolnění i pro knihovny. Lidé si tak už nemusejí přebírat knihy u výdejního okénka, ale mohou si je přijít osobně vybrat přímo do knihovny. Zároveň hledají v knihovně možnost, jak pořádat akce pro veřejnost. Pro děti spustili nově detektivní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Ještě minulý týden mohly knihovny fungovat jen na výdejní okénko. S koncem nouzového stavu se ale postupně vrací vše do normálu, i když stále s jistými omezeními.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Čtenáři si mohou půjčovat knihy přímo tady v knihovně, mohou si je sami vybírat. To je v podstatě jediné rozvolnění, další služby jsou ještě trochu omezené. Zatím neposkytujeme služby prezenční, to znamená lidé si nemohou sem přijít číst, ale mohou si půjčit tu knihu, časopis sebou a neposkytujeme služby veřejného internetu."

Maximálně šest čtenářů, to je například povolený počet na pohyb v jednom oddělení pobočky v Místku.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "Prosíme čtenáře, aby dodržovali protiepidemická opatření, zejména pravidlo 3R. A návštěvníci by se měli v půjčovnách zdržovat jen po nezbytně nutnou dobu. Na naše čtenáře se velice těšíme."

V knihovně také velmi ocenili, že si lidé postupem času zvykli právě na objednávání knih online a o tuto službu tak čtenáře rozhodně nechtějí připravit.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Určitě si zvykli, což nás docela těší, protože všechno zlé je asi pro něco dobré. Lidé se naučili pracovat s naším online katalogem a naučili se objednávat si knihy tak, aby je měli poté jen připravené k vyzvednutí. My tuto službu neukončíme."

Aktuální nařízení zatím nedovolují pořádat pro veřejnost velké vnitřní akce. Knihovna proto dál hledá způsoby, jak oživit svůj provoz.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Jsme například dělali online cestovatelskou přednášku, tam nás překvapila účast, opravdu v místnosti bylo 100 lidí, takže to je velká účast, přednáška byla velmi kvalitní, pěkná."

Pro dospělé se tak chystají další přednášky, ale pro děti si připravili v dětském oddělení detektivní venkovní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Soutěž začala už v pondělí, ale vzhledem k počasí předpokládáme, že se to rozjede až příští týden a trvá až do konce května, takže je to dlouhé rozmezí, kdy se mohou rodiče s dětmi vydat do toho daného místa, teď jsem to málem prozradila a mohou tam společně pátrat."

Aby děti zjistily, kde se bude hra odehrávat, musejí si stáhnout z webu knihovny první šifru, po jejím rozluštění se pak mohou vydat na místo pátrání.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Na internetu si dále stáhnou archiv zločinců a také mapu, kterou se budou řídit a budou následovat vlastně jednotlivá stanoviště, kde budou plnit své úkoly a po vypátrání se samozřejmě, pokud tedy zjistí pachatele, tak se dostaví k nám do dětského oddělení místecké pobočky, kde budeme samozřejmě vydávat odměny."

Stejně tak až do konce května probíhá výtvarná soutěž na téma Stránka z kuchařky. Děti tak mohou své výtvory nosit dál do knihovny.

Nahlásit chybu


K tématu

Senioři začali studovat na Virtuální univerzitě třetího věku ve Frýdku-Místku

16. října 2023 17:06 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Knihovna Frýdek-Místek spustila historicky první ročník Virtuální univerzity třetího věku. O první přednášky formou virtuální projekce je mezi seniory velký zájem. Ti se po absolvování budou moci účastnit i promocí přímo na univerzitě v Praze.

Knihovna Frýdek-Místek připravila pro děti ve Faunaparku program Cesta do cirkusu

31. srpna 2023 15:56 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Městská knihovna Frýdek-Místek připravila ve Faunaparku dopoledne plné cirkusových her pro děti. Nejen, že tím symbolicky ukončuje prázdniny, ale zároveň se takto knihovnice pravidelně hravou formou seznamují s nejmenšími budoucími návštěvníky knihovny.

Městská knihovna Frýdek-Místek se zapojila do soutěže Stavba MSK 2022

20. července 2023 14:02 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Městská knihovna Frýdek-Místek se po generální rekonstrukci těší velké oblibě čtenářů i dalších návštěvníků. Loni dokonce získala celostátní titul Městská knihovna roku. Letos se proto zapojila do hlasování v anketě Stavba Moravskoslezského kraje.


Obce se utkaly v Beskydských hrách bez hranic, pohár obhájila Lhotka

Smíšené týmy dětí a dospělých se v sobotu v Metylovicích utkaly o putovní pohár Beskydských her bez hranic. Zástupci několika obcí z okolí Frýdlantu nad Ostravicí soutěžili například v biatlonu nebo včelím sběru.

Charitativní utkání osobností Opavy s REAL TOP Praha vyneslo 400 tisíc korun pro tři postižené děti

14. června 2024 11:43 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Na fotbalovém stadionu v Opavě se proti sobě utkaly osobnosti Opavy s týmem Real Top Praha. Charitativní utkání proběhlo v rámci oslav 800 let města. Výtěžek z něj byl v plné výši věnován třem zdravotně postiženým dětem.

90letý senior na elektrokoloběžce v Ostravě přehlédl tramvaj, následný střet nepřežil

Včera 9:49 | Ostrava-Poruba | Lukáš Zavadil

V Ostravě-Porubě, poblíž křižovatky ulic Martinovická a Třebovická, se během pátečního odpoledne stala tragická dopravní nehoda. Místem projížděl na elektrokoloběžce 90letý muž. Podle policejních informací při odbočování vlevo zřejmě přehlédl souběžně jedoucí tramvaj a srazil se s ní.

Pohádkovou stezkou v lesoparku Dubina se prošly desítky karvinských dětí

Lesopark Dubina se stal poprvé v historii místem, na kterém mohly děti potkat své oblíbené pohádkové hrdiny, a to v rámci Pohádkové stezky.

Zaměstnanci Liberty Ostrava mohou žádat stát o výplatu mzdy a kraj o bezúročnou půjčku

14. června 2024 12:05 | Celý MS kraj | Jiří Cileček | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezský kraj nabízí pomocnou ruku zaměstnancům Liberty. Zřídil bezplatnou informační linku a připravil rychlé bezúročné půjčky. Firma na sebe podala insolvenci a přestala vyplácet mzdy.

Zastupitelé schválili programové dotace na příští rok, spolky, kluby a organizace podpoří 31 miliony

14. června 2024 12:51 | Nový Jičín | Petra Dorazilová | Novojičínský expres

Jedním z nosných témat červnové schůze zastupitelů bylo schválení programových dotací na rok 2025. Jejich prostřednictvím město podporuje například sportovní kluby, kulturní, sociální a volnočasové organizace.

Město oslavuje své výročí kontrastními výstavami, jedna putuje, druhá je na radnici

14. června 2024 16:54 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Týden oslav výročí založení Studénky zahájily dvě výstavy. Ta první s názvem “Tři obce - jedno město” obsahuje fotografie, které připomínají zdejší historii. Ta druhá prezentuje budoucnost města očima dětí.

Porubští předškoláci prochází screeningem školní zralosti. Jde o unikátní službu v rámci ČR i Evropy

13. června 2024 19:41 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Městský obvod Ostrava-Poruba už 4. rokem organizuje pro své mateřské a základní školy screening školní zralosti. Je v tom unikání v rámci ČR i Evropy. Nikdo jiný tuto službu školám, rodičům a dětem neposkytuje.

Lidé v Moravské Ostravě a Přívozu mohou hlasovat pro další lokalitu k proměně v participaci

Obyvatelé centrálního ostravského obvodu mohou vybírat další místo k proměně. Z hlasování v participativním rozpočtu Náš obvod vyjde ze čtyř lokalit jedna, která projde příští rok revitalizací.

Ministr Petr Hladík navštívil pohornickou krajinu

13. června 2024 16:41 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Ministr životního prostředí Petr Hladík navštívil Moravskoslezský kraj. Jeho cesta vedla i na Karvinsko, konkrétně k bývalému dolu Gabriela, kde díky dotaci z Fondu pro spravedlivou transformaci vznikne návštěvnické, kulturní a technologické centrum.

Výtvarný obor ZUŠ Frýdek-Místek pořádá v Galerii F-M výstavu Tkanina vjemů

Výtvarný obor Základní umělecké školy Frýdek-Místek připravil výstavu s názvem Tkanina vjemů. V prostorách bývalé záložny mohou návštěvníci vidět obrazy, keramiku i látky, které mají připomenout historii a slávu textilu ve městě.

Studenti Střední školy v Jablunkově předvedli své roboty na výstavě

13. června 2024 13:30 | Jablunkov | Libor Běčák | Beskydský expres

Také v podhůří Beskyd žijí mladí lidé, kteří se v budoucnu chtějí věnovat práci s roboty. Studenti Střední školy v Jablunkově nedávno prezentovali své úspěchy na výstavě Invent arena v Třinci.

Frýdek-Místek koupí Český dům. Chce tam vybudovat centrum pro děti a mládež

Frýdek-Místek koupí Český dům. Nebytí nemovitosti s okolními pozemky za cenu téměř 20 milionů korun schválili po náročném jednání zastupitelé. Město chce v objektu vybudovat centrum pro děti s mládež a přestěhovat tam aktivity Střediska volného času Klíč.

Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou náročné 9. zasedání. Trvalo 7,5 hodiny

Zastupitelé Frýdku-Místku mají za sebou další náročné zasedání. Probírala se na něm celá řada důležitých bodů. Od schválení výsledku hospodaření, přes dotace až po návrh na koupi Českého domu.

Oblastní kolo Wolframu opět pořádala i partyzánská obec Čeladná

12. června 2024 12:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Sportovní areál u Základní školy Čeladná byl dějištěm oblastního kola 7. ročníku branně vědomostní soutěže Wolfram. O postup do krajského kola tu soupeřilo 13 družstev, dvě domácí a další ze škol přilehlého regionu.

Frýdek-Místek se připravuje na 20. ročník festivalu Sweetsen fest

Největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. To je Sweetsen fest, který letos slaví 20 let od svého založení. I letos opět nabídne více než 100 programových bodů na sedmi scénách.

Knihova ve Frýdku-Místku je opět přístupná čtenářům. Pro děti připravila detektivní soutěž
Vydáno 15. dubna 2021 16:41, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Konec nouzového stavu přinesl rozvolnění i pro knihovny. Lidé si tak už nemusejí přebírat knihy u výdejního okénka, ale mohou si je přijít osobně vybrat přímo do knihovny. Zároveň hledají v knihovně možnost, jak pořádat akce pro veřejnost. Pro děti spustili nově detektivní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Ještě minulý týden mohly knihovny fungovat jen na výdejní okénko. S koncem nouzového stavu se ale postupně vrací vše do normálu, i když stále s jistými omezeními.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Čtenáři si mohou půjčovat knihy přímo tady v knihovně, mohou si je sami vybírat. To je v podstatě jediné rozvolnění, další služby jsou ještě trochu omezené. Zatím neposkytujeme služby prezenční, to znamená lidé si nemohou sem přijít číst, ale mohou si půjčit tu knihu, časopis sebou a neposkytujeme služby veřejného internetu."

Maximálně šest čtenářů, to je například povolený počet na pohyb v jednom oddělení pobočky v Místku.

Tomáš Benedikt Zbranek, ředitel Městské knihovny Frýdek-Místek: "Prosíme čtenáře, aby dodržovali protiepidemická opatření, zejména pravidlo 3R. A návštěvníci by se měli v půjčovnách zdržovat jen po nezbytně nutnou dobu. Na naše čtenáře se velice těšíme."

V knihovně také velmi ocenili, že si lidé postupem času zvykli právě na objednávání knih online a o tuto službu tak čtenáře rozhodně nechtějí připravit.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Určitě si zvykli, což nás docela těší, protože všechno zlé je asi pro něco dobré. Lidé se naučili pracovat s naším online katalogem a naučili se objednávat si knihy tak, aby je měli poté jen připravené k vyzvednutí. My tuto službu neukončíme."

Aktuální nařízení zatím nedovolují pořádat pro veřejnost velké vnitřní akce. Knihovna proto dál hledá způsoby, jak oživit svůj provoz.

Irena Liberdová, vedoucí pobočky Místek: "Jsme například dělali online cestovatelskou přednášku, tam nás překvapila účast, opravdu v místnosti bylo 100 lidí, takže to je velká účast, přednáška byla velmi kvalitní, pěkná."

Pro dospělé se tak chystají další přednášky, ale pro děti si připravili v dětském oddělení detektivní venkovní soutěž Hledá se medvěd Hugo.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Soutěž začala už v pondělí, ale vzhledem k počasí předpokládáme, že se to rozjede až příští týden a trvá až do konce května, takže je to dlouhé rozmezí, kdy se mohou rodiče s dětmi vydat do toho daného místa, teď jsem to málem prozradila a mohou tam společně pátrat."

Aby děti zjistily, kde se bude hra odehrávat, musejí si stáhnout z webu knihovny první šifru, po jejím rozluštění se pak mohou vydat na místo pátrání.

Zuzana Skotnicová, knihovnice: "Na internetu si dále stáhnou archiv zločinců a také mapu, kterou se budou řídit a budou následovat vlastně jednotlivá stanoviště, kde budou plnit své úkoly a po vypátrání se samozřejmě, pokud tedy zjistí pachatele, tak se dostaví k nám do dětského oddělení místecké pobočky, kde budeme samozřejmě vydávat odměny."

Stejně tak až do konce května probíhá výtvarná soutěž na téma Stránka z kuchařky. Děti tak mohou své výtvory nosit dál do knihovny.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000025028/knihova-ve-frydku-mistku-je-opet-pristupna-ctenarum-pro-deti-pripravila-detektivni-soutez