Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

”Betlém, to je tíha života,” míní evangelický farář

24. prosince 2017 10:37 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Velký křesťanský svátek narození Ježíše Krista si v těchto dnech připomínají věřící z mnoha církví. Jednou z nich je také Českobratrská církev evangelická, druhá největší v České republice. O pár vět k zamyšlení jsme požádali jejího novojičínského kazatele Pavla Prejdu.

Ředitel městské policie je “Laskavec 2017”

24. prosince 2017 10:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ředitel městské policie Jiří Klein je “Laskavec”. Tento titul mu udělila Nadace Karla Janečka. V rámci tohoto projektu vyhledává na základě nominací veřejnosti dobrosrdečné lidi, kteří nezištně konají laskavé skutky. “Já považuji za normální, že lidé jsou k sobě laskaví a milí. Nicméně to, co jsem pochopil na místě, tak se jim líbí, že se snažím do státní správy vkládat principy svobodných firem a otevřenosti, komunikace a že se snažím městkou policii více přibližovat k občanům,” Jiří Klein, ředitel Městské policie Nový Jičín Městskou policii řídí Jiří Klein čtvrtým rokem. Dokázal ale také například uvařit guláš pro bezdomovce nebo uspořádat charitativní akci pro svého kolegu. “Já věřím tomu, že to pro mně neznamená být laskavý, já jsem laskavý odjakživa, takže nic nového to pro mne nebude. Naopak já si dávám za cíl, že chci nakazit další lidi, aby byli laskaví a aby dělali nějaké věci pro ostatní nezištně, nejen pro peníze, ale třeba pro ten správný pocit,” Jiří Klein je mimo jiné velkým propagátorem běžeckého sportu. Je iniciátorem aktivity “Rozběháme Nový Jičín” a organizoval 1. novojičínský půlmaraton.

Aktuálně z Nového Jičína

23. prosince 2017 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výše poplatků za psy na rok 2018 zůstává v Novém Jičíně stejná jako v předchozích letech. Za psa chovaného v rodinném domě to opět bude 300 korun, v bytovém domě je sazba 1 000 korun. Senioři mají zvýhodněné částky, zaplatí maximálně 200 korun.. * Vánoce v Novém Jičín si nelze představit bez pohyblivého Betléma ve Španělské kapli. Letos bude poprvé otevřen na Štědrý den po dětské mši, okolo 16té hodiny. Časy, ve kterých bude možné betlém shlédnout v další dny, jsou uvedeny na webu novojičínské farnosti. * (foto v e-mailu) Vánoční atmosféru se svým pacientům snaží vytvořit také v nemocnici. Ty, kteří nebudou moci trávit v kruhu rodiny Štědrý den, čeká i tradiční večeře s rybou a salátem. Celkově letos zůstane na svátky v nemocnici Nový Jičín a v detašovaném pracovišti ve Vítkově zhruba 190 lidí. * (plakát v e-mailu) V galerii Návštěvnického centra je i během posledního měsíce roku připravena výstava fotografií. Jedná se o velkoformátové snímky divoké zvěře, které pořídil Robert Hlavica. Zpřístupněna bude do 29. prosince. * (fota poslali - úschovna) Předvánoční atmosféru si užívali také školáci. Například v chodbách Základní školy Jubilejní zněly koledy v podání žáků a učitelů a v rámci vánočního jarmarku, který symbolizoval spojitost rodiny a školy, se konala soutěž o nejvypečenější vánočku. * (plakát v poště) Městský dechový orchestr zve na vánoční koncert, který se koná od 18 hodin v pátek 29. prosince v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Jako host zahraje na varhany klavírista Tomáš Vrána. * Na Masarykově náměstí proběhne tradiční novoroční ohňostroj v neděli 1. ledna. Začátek světelné podívané je v 18 hodin.

Bazén je v provozu i s relaxcentrem

22. prosince 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce sportovního komplexu s bazénem probíhá po etapách už několik let. Hlavní atrakcí poslední fáze, která skončila před pár dny, je nová relaxační zóna s velkou vířivkou. Celkem už investice do sportoviště přesáhly 100 milionů korun.

Tradice svátků v muzeu

22. prosince 2017 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Muzeum Novojičínska připravuje každoročně edukační program zaměřený na vánoční tradice našich předků. Také v průběhu prosince zavítalo do Žerotínského zámku více než tisíc dětí, aby se na lidové zvyklosti podívaly. “Takže se snažíme neustále oživovat zvykly našich prarodičů povídáním o tom a samozřejmě i praktickými ukázkami, ať už se jedná o zdobení baněk, výrobu betlémů nebo ochutnávku perníčků,” uvedla Eva Sulovská, pracovnice Muzea Novojičínska. Vánoční dekorace, které si děti na místě samy domalovávaly, byly tentokrát z keramiky. Pro muzejní tvoření je připravili zrakově postižení z Tyflocentra Olomouc. “Je to ruční výroba, takže každá baňka je trošku originál a děti si ji dozdobí podle fantazie,” doplnila Eva Sulovská. Speciální ukázka s výkladem byla zaměřena na dřívější podobu štědrovečerní večeře. Příchozí si mohli udělat obrázek o tom, jak v tento den stolovali obyčejní lidé ještě v době zhruba do první republiky. Na svátečním stole se objevovaly zejména plodiny, které si hospodář přál, aby se mu v příštím roce hojně urodily. “Byly to veškeré obiloviny, luštěniny, mák a ořech. Třeba právě ty luštěniny proto, že když se namáčely, tak jich nabylo a hospodáři chtěli, aby se tak stalo i s jejich majetkem, aby všeho bylo více,” popsala stůl Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska. Podobně tomu bylo i u máku, kterého je mnoho zrnek, a objevoval se proto v makových závinech. “Pochopitelně kaše nesměly chybět, buď pohanková ale nejvíce krupičná, a to z těch důvodů, aby se v příštím roce urodilo hodně obilí,” potkla Anna Hrčková. Štědrovečerní tabule pak nepostrádala ani důležité ovoce, ať už čerstvé nebo sušené, které souviselo s plodností, a med - pro zdraví.

Dárkem k výročí muzea je kniha o zámku

22. prosince 2017 13:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

U příležitosti 130. výročí založení muzea v Novém Jičíně vyšla v těchto dnech nová publikace. Věnována je Žerotínskému zámku, v jehož prostorách muzeum sídlí. Kniha vypráví o stavební historii objektu a také o osobnostech, které pobývaly v jeho zdech.

Živý Betlém v NJ připomíná podstatu Vánoc

22. prosince 2017 8:38 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Živé ztvárnění biblického příběhu narození Jezulátka patří už léta k vánoční atmosféře Nového Jičína. Přinést do nadcházejících svátků tuto podstatu Vánoc se snaží lidé z Občanského sdružení Bludička. V centru města šířili i Betlémské světlo.

Zastávku osvětluje lampa na solární energii

22. prosince 2017 8:20 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na území města je první lampa veřejného osvětlení napájená solární energií. Stojí u autobusové zastávky Nad Čerťákem. Umístit zde běžný světelný zdroje by bylo v tomto místě technicky a finančně náročné. U autobusové zastávky tak stojí dva stožáry, na jednom je zavěšeno svítidlo a na druhém solární panel. Intenzita světla se řídí pohybovým čidlem. V noci lampa svítí tlumeně. Při příchodu člověka na zastávku se rozzáří naplno. Pořízení solárního systému přišlo na 96 tisíc korun. Nový Jičín již několik let vyměňuje veřejné osvětlení za nové a úspornější. Většinou staré sodíkové výbojky nahrazuje LED zdroji. Nyní poprvé použil solární energii. V letošním roce investovalo město do obnovy veřejného osvětlení téměř 5 milionů korun.

STUDUJ U NÁS: Soutěž MS Office v Šenově u NJ

22. prosince 2017 8:12 | Nový Jičín | Tomáš Tikal

Mendelova střední škola v Šenově u Nového Jičína pravidelně pořádá soutěž pro žáky středních škol MS Office.

Zastaralá obřadní síň v NJ získá nový design

21. prosince 2017 15:59 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Obřadní síň novojičínské radnic čeká změna designu. Vybavení prostor je staré půl století a již neplní reprezentativní úlohu. O renovaci interiéru se ucházely tři architektonické ateliéry.

Po víkendu začíná Tříkrálová sbírka

21. prosince 2017 15:58 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Už po víkendu, s příchodem nového roku, vyrazí do ulic Tři králové. Největší dobrovolnickou sbírku u nás pořádá Charita. Výtěžek je určen na pomoc nemocným, seniorům a matkám s dětmi v tísni. Přípravy na koledování vrcholí také v Novém Jičíně.

Lidé budou navrhovat, co dát do NJ rozpočtu

21. prosince 2017 15:57 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lidé v Novém Jičíně se budou moci částečně podílet na hospodaření města. Zastupitelé schválili na rok 2018 i tzv. participativní rozpočet. Veřejnost bude rozhodovat o využití konkrétní částky.

Relaxační centrum NJ bazénu je v provozu

21. prosince 2017 12:32 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Rekonstrukce novojičínského sportovního komplexu s bazénem probíhá po etapách už několik let. Hlavní atrakcí poslední fáze, která skončila před pár dny, je nová relaxační zóna s velkou vířivkou. Celkem už investice do sportoviště přesáhly 100 milionů korun.

Muzeum NJ vydalo knihu o Žerotínském zámku

20. prosince 2017 11:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

U příležitosti 130. výročí založení muzea v Novém Jičíně vyšla v těchto dnech nová publikace. Věnována je Žerotínskému zámku, v jehož prostorách muzeum sídlí. Kniha vypráví o stavební historii objektu a také o osobnostech, které pobývaly v jeho zdech.

Lidé budou navrhovat, co dát do rozpočtu

19. prosince 2017 16:10 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Lidé v Novém Jičíně se budou moci částečně podílet na hospodaření města. Zastupitelé schválili na rok 2018 i tzv. participativní rozpočet. Veřejnost bude rozhodovat o využití konkrétní částky.

Město jedná s plynaři, kácení bude kompromisem

18. prosince 2017 16:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně proběhlo jednání mezi zástupci radnice a plynárenskou společností. Ta městu před časem oznámila masivním kácení stromů v ochranném pásmu sítí. Po několika schůzkách se teď podařilo dohodnout kompromis.

Nový Jičín podporuje opravy církevních památek

18. prosince 2017 11:14 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na území Nového Jičína se nachází téměř stovka kulturních památek. Město do jejich obnovy pravidelně investuje. Přispívá i na opravy církevních staveb a uměleckých děl. Příkladem je kostel sv. Mikuláše v místní části Žilině.

Vánoční koncert

17. prosince 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Základní umělecká škola Nový Jičín uspořádala tradiční Vánoční koncert v Beskydském divadle.

Tříkrálová sbírka hledá dobrovolníky

17. prosince 2017 18:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Charita Nový Jičín hledá dobrovolníky pro další ročník Tříkrálové sbírky. Ta proběhne po novém roce od 2. do 12. ledna.

Město opravuje památky, i ty církevní

16. prosince 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na území Nového Jičína se nachází téměř stovka kulturních památek. Město do jejich obnovy pravidelně investuje. Přispívá i na opravy církevních staveb a uměleckých děl. Příkladem je kostel sv. Mikuláše v místní části Žilině.

Zastupitelé hlasovali o grantech a odpadech

16. prosince 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Na své poslední schůzi letošního roku se sešli zastupitelé města. Kromě schvalování rozpočtu se věnovali například rozdělování grantů a hlasovali také o výši poplatku za odpady na příští rok

Aktuálně z Nového Jičína

16. prosince 2017 16:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Slavnostní otevření nového relaxačního centra v prostorách krytého dětského bazénu se uskuteční ve středu 20. prosince. Veřejnost bude mít v tento den od 8:30 do 21 hodin vstup zdarma. * Zdravé město Nový Jičín řeší využití bývalých zahrad ZŠ Dlouhá. Na veřejném projednání se účastníci přikláněli k vybudování komunitních zahrad. Lidé, kteří by měli zájem si zde zřídit vlastní záhon, se mohou hlásit do 22. prosince. Podrobnosti jsou uvedeny na webu města. * Středisko volného času Fokus pořádá soutěž O nejlepší vánoční cukroví. Své domácí pečivo mohou lidé přinášet do Fokusu 18. a 19. prosince, z každého druhu je potřeba 5 kousků. * Svůj Vánoční jarmark připravila speciální základní a mateřská škola. Všechny výrobky vytvářely děti se svými pedagogy. Jarmark byl také příležitostí k přátelskému setkání a posezení rodičů a zaměstnanců školy v důchodovém věku.

Spolupráci s Épinalem stvrdila nová smlouva

16. prosince 2017 16:08 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Deset let trvá partnerství Nového Jičína s Épinalem. Na počest tohoto výročí sem v září zavítala delegace z francouzského města, v parku pod gymnáziem byl vysazen strom přátelství a v Návštěvnickém centru se konala výstava. Zástupci Nového Jičína teď na oplátku vyjeli na čtyři dny do Francie. “Bylo vidět, že si Epinalští toho partnerství váží, že jsem se v tom vztahu dostali na nějakou vysokou úroveň,” uvedl Jaroslav Dvořák (ČSSD), starosta Nového Jičína. V Épinalu se na počátku prosince vždy konají velké slavnosti na oslavu Sv. Mikuláše a právě ty letošní byly věnovány partnerským městům a zejména Novému Jičínu. Ve Francii podepsali oba starostové listinu o spolupráci na dalších 10 let. “Ty, co jsou nastartované, tak to jsou aktivity školské, sportovní a kulturní, teď tam například vystupovala naše základní umělecká škola,” sdělil novojičínský starosta. Do budoucna by měla být spolupráce navázána ale také v dalších oblastech života města. “Mám na mysli výměnu podnikatelů, podnikatelských aktivit, hospodářské vztahy. Francouzi mají zájem o výměnu produktů se zdejšími podnikateli. Určitě jde také o prezentaci cestovního ruchu, protože každý zahraniční návštěvník znamená finance pro zdejší podnikatele. Takže jsem za tu spolupráci rád a velmi si jí vážím,” uzavřel Jaroslav Dvořák (ČSSD), starosta Nového Jičína.

Některé stromy v NJ zachrání kompromis

15. prosince 2017 12:04 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně proběhlo jednání mezi zástupci radnice a plynárenskou společností. Ta městu před časem oznámila masivním kácení stromů v ochranném pásmu sítí. Po několika schůzkách se teď podařilo dohodnout kompromis a dopad kácení zmírnit.

Zimní stadion patřil Velké ceně krasobruslení

14. prosince 2017 23:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínský oddíl krasobruslení funguje krátce, přesto se mu podařilo získat pořadatelství celorepublikové soutěže. Konala se zde Velké cena v krasobruslení. Barvy domácího klubu hájily v kategorii nejmladších žaček tři závodnice.