Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Úřednice v nouzi může použít tísňové tlačítko

24. července 2017 11:12 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Úředníci novojičínské radnice se zhruba v desítkách případů ročně stávají terčem útoků nespokojených klientů. Pro případ hrozby fyzického napadení mohou použít tísňové tlačítko a přivolat pomoc strážníků. Jedna taková událost se nedávno stala na odboru sociálních věcí.

Ředitelem Fokusu bude od září Michal Podžorný

22. července 2017 17:18 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radní jmenovali nového ředitele Střediska volného času Fokus. Na základě výběrového řízení se jím stal Michal Podžorný z Kopřivnice. Funkce by se měl ujmout 1. září. Město vypsalo konkurz po té, co bývalý ředitel Martin Jakůbek, který je vyšetřován policí, rezignoval na svou funkci.

Náměstí i v létě ožilo Prázdninovým jarmarkem

22. července 2017 17:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínské jarmarky pokračují také o prázdninách, další se na Masarykově náměstí konal v červenci. Místním lidem a také turistům nabídl produkty regionálních výrobců. Ochutnat tu mohli meduňkový sirup, květinovou cukrovou vatu a vyzkoušet třeba kvalitu dřevěných hraček.

Policisté si “posvítili” na řidiče, přizvali i nováčky

22. července 2017 9:50 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vyšší počet dopravních hlídek nasadili policisté během prázdnin na Novojičínsku. Kontrolu zaměřili na rychlost a návykové látky. Řidiče také upozorňovali na bezpečné chování na komunikaci a riziko únavy při cestách na dovolenou.

Na Skalkách vzniká meditační spirála

21. července 2017 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V rekreační oblasti Nového Jičína, v příměstském lese Skalky, poblíž Kamenného divadla, bude nová atraktivita pro návštěvníky. Už několik měsíců zde vzniká meditační spirálovitě vedená stezka s 12 odpočívadly, která jsou zaměřena na znamení zvěrokruhu, vztah ke stromům a rostlinám. Relaxační pojetí místa doplní také naučná funkce, a to díky jmenovkám u rostlin a dalším informačním cedulím. Celkově vyjde tento projekt na téměř 3 miliony korun, zhruba polovinu pokryje dotace ze Státního zemědělského intervenčního fondu.

Výstavy na Baště připomínají téma odsunu

21. července 2017 14:46 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Téma poválečného odsunu německého obyvatelstva z Nového Jičína a okolí připomínají dvě výstavy v prostorách klubu rodáků na Baště. Jedna vznikla ze zdrojů místního muzea a archivu. Druhá je výpovědí pamětníků a potomků odsunutých Němců žijících zejména v Ludwigsburgu.

Zbyněk Kubičík z NJ píská hokejovou extraligu

21. července 2017 9:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičíňák Zbyněk Kubičík si splnil svůj sen. Stal se hlavním rozhodčím extraligy hokeje. Svůj křest ohněm zažil během letošního play-off. Teď piluje zejména fyzičku na novou sezónu. I ta je kromě znalosti pravidel a psychické odolnosti pro výkon role sudího velmi důležitá.

Za půl roku se v nemocnici narodilo 370 dětí

20. července 2017 19:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Nemocnici Nový Jičín se v prvním pololetí narodilo 370 dětí. Mezi nimi bylo 188 chlapců, 182 děvčátek, a z toho hned pět párů dvojčat. Meziročně přitom stoupla porodnost v nemocnici o celou dvacítku dětí. Nejplodnějším měsícem byl v této porodnici prozatím červen, kdy se narodilo 68 dětí. Nejméně to bylo v březnu, na svět tu pomohli 53 novorozeňatům. Většina rodičů ve zdejší porodnici volí pro své potomky tradiční jména. Nejčastěji to byli Jakub, Martin, Eliška a Natálie. Zdravotníci ovšem pomohli na svět také dětem s daleko exotičtějšími jmény, objevil se například Willi, Tommy, Lev, nebo také Ronja a Šejla.

Muzeum píše svou historii už 130 let

20. července 2017 14:43 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Muzeum Novojičínska si připomíná 130 let své existence. Od počátečního Německého muzejního spolku dnes představuje instituci se 12 pobočkami. Veřejnosti umožňuje nejen nahlédnout do mnoha zákoutí historie, ale je také významným pořadatelem kulturních a společenských akcí.

V ulicích města budou uklízet další nezaměstnaní

19. července 2017 14:42 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V průběhu července by se měli v ulicích Nového Jičína opět objevit pracovníci tzv. veřejné služby. Od úřadu práce mají technické služby přislíbených až 80 lidí, kteří budou zametat chodníky, udržovat zeleň a sbírat odpadky. V prvních dnech o tuto možnost přivýdělku projevil zájem jeden nezaměstnaný.

Úřednici v NJ ohrožoval kvůli čtyřem stovkám

19. července 2017 11:23 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Použít tísňové tlačítko a přivolat si na pomoc strážníky musela pracovnice sociálního odboru novojičínské radnice. Úřednici tu začal ohrožovat nespokojený klient, kterému odmítla vyplatiti 400 korun, a rozbíjel zařízení kanceláře. Takovéto případy, bohužel, nejsou ojedinělé.

Novojičínské léto 2017 v podání dechové hudby

18. července 2017 22:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Známé i méně známe písničky a filmové melodie. Tak vypadal večer na Novojičínském náměstí v podání Dechového orchestru Štramberk

Aktuálně z Nového Jičína

18. července 2017 17:16 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V čistírně odpadních vod v Novém Jičíně začala výstavba dešťové zdrže a rekonstrukce hrubého čištění. Investiční akce ve výši 18 milionů korun bude hotova do konce roku. Čistírna pak bude schopna i při intenzivních srážkách zachytit a shromažďovat odpadní vody, které budou vyčištěny a teprve potom vypuštěny do Jičínky. * Klub rodáků a přátel města pořádá 20. července besedu s názvem Dvousté výročí narození žilinského rodáka Karla von Schwarze, významného evropského stavitele železnic. Přednáška začíná na Baště v 17 hodin. V pondělí 24. července pak proběhne taktéž v 17 hodin odhalení Schwarzovy pamětní desky na jeho rodném domě na žilinské ulici U Vody. * Městská knihovna bude z důvodu čerpání dovolené dva týdny uzavřena, a to od 24. července do 4. srpna. Poté její provoz opět poběží dle prázdninové otevírací doby, která je zveřejněna na jejím webu. * V rámci kulturního léta se v pátek 21. července koná na Masarykově náměstí koncert Nely Řehořové a skupiny Nebe. Začátek je ve 20 hodin. V neděli 23. pak v zahradě Nového Slunce zahraje od 16 hodin Městská dechová hudba Nový Jičín.

Vzácné Koligovy obrazy putují z NJ do Vídně

18. července 2017 11:17 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Muzeum Novojičínska zapůjčí své obrazy slavného malíře Antona Koliga do Rakouska. Vídeňské Leopoldovo muzeum připravuje tomuto novojičínskému rodákovi velkou poctu, a to ucelenou prezentaci jeho díla poprvé po více než 50 letech.

Potyčka před barem skončila těžkým zraněním

18. července 2017 10:36 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V posledních dnech řeší policisté na Novojičínsku osm případů trestného činu výtržnictví. Jeden z těch važnějších se odehrál přímo v Novém Jičíně, před barem na ulici K nemocnici, kde po potyčce mezi skupinkou mužů zůstal jeden ležet zraněný na zemi a další tři z místa utekli. Nicméně dva z nich zadrželi strážníci městské policie, které kontaktoval svědek incidentu. “Šel za nimi, aby neutekli, a přivolal na místo hlídku. Hlídka tyto muže dostihla, omezila na osobní svobodě a celou událost předala Policii ČR,” uvedla Ilona Majorošová, tisková mluvčí MP Nový Jičín. K napadení došlo před tímto barem v blízkosti centra Nového Jičína, útočníky byli tři muži, pravděpodobně cizinci Dva podezřelé tedy strážníci zadrželi na ulici Boženy Benešové, jednomu se podařilo uniknout. Muž, který zůstal ležet před barem, utrpěl poranění hlavy, které je vážné. “Zraněný muž měl velké štěstí, protože, když ležel na zemi, projížděla kolem sanitka, která zastavila a muže ihned ošetřila,” sdělila dále mluvčí novojičínských strážníků. Strážníci jsou za pomoc svědka, který jim zavolal, pachatele sledoval a navedl je na jejich stopu, rádi, nicméně nabádají lidi, aby byli v podobných případech opatrní. “Pokud se někdo stane svědkem takového napadaní, není dobré, aby pachatele na místě nějak zdržoval, ale určitě je lepší být někde opodál, aby se nestal jeho dalším terčem,” upozornila Ilona Majorošová, tisková mluvčí MP Nový Jičín Tiskový mluvčí policie ČR nám potvrdil, že případ je v šetření kriminalistů a v tuto chvíli nemůže poskytnout žádné další informace.

Stavba dálnice začala, budují se objížďky

17. července 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Silnice I/48 mezi Rybím a Rychalticemi se promění v dálnici D/48. Práce na tomto úseku začaly počátkem prázdnin a stavět se bude tři a půl roku. Řidiči musí, zejména od příštího roku, počítat s provozem v jednom pruhu a s uzavírkami. V tuto chvíli zahájili stavebníci budování objízdných tras.

Město vydalo průvodce partnerskými městy

17. července 2017 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Radnice vydala brožuru s názvem Nový Jičín a jeho partnerská města. Na několika stranách je prostřednictvím fotografií představeno všech 6 měst, se kterými má uzavřenu smlouvu o partnerství. Útlá knížka přináší i základní informace z jejich historie a současnosti. Kromě toho v ní zájemci o cestu do těchto města najdou kontakty na některá ubytovací a stravovací zařízení, přehled zajímavostí nebo také nejznámější kulturní a sportovní akce. Tiskovina je v českém jazyce a zahrnuje i anglický překlad. Průvodce partnerskými městy vyšel v nákladu 2 000 kusů a je k dispozici zdarma v návštěvnickém centru. Nyní se připravuje také elektronická verze, která bude na webových stránkách informačního centra a města.

NJ výtvarníci čerpali zkušenosti v Německu

17. července 2017 9:09 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Výtvarníci novojičínské základní umělecké školy se zúčastnili workshopu v německém Ludwigsburgu. Týdenní pobyt pro ně byl novou zkušeností v oblasti práce s moderními výtvarnými technikami. Takováto příležitost mezinárodní konfrontace se jim naskytla vůbec poprvé.

Letní kino opět promítá v zahradě Nového Slunce

16. července 2017 15:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Přestože je areál bývalého letního kina v Novém Jičíně už čtyři roky uzavřen, ani letos nepřijdou filmoví nadšenci o promítání pod širým nebem. Na sedm dní se otevře venkovní biograf opět v zahradě Nového Slunce. Na své si přijdou milovníci pohádek, romantiky i sci-fi.

Slavnost připomene Laudona a otevře Sklípek

15. července 2017 20:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Hlavním symbolem letošní 24té městské slavnosti bude postava generála Laudona a jeho 300. výročí narození. Vojevůdce ožije například v bitvě na Bochetě a také v netradičním prostoru bývalého Radničního sklípku. Ten se veřejnosti otevře po více jak deseti letech.

Ve městě se poběží první půlmaraton

15. července 2017 10:28 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

V Novém Jičíně se poběží první půlmaraton. Trasa povede z náměstí po cyklostezce Koleje a zpět. Vytrvalostní závod se bude konat v září, už teď ale byla zahájena registrace. Počet běžců je totiž omezen na 350 účastníků.

Novojičínský Fokus má nového ředitele

14. července 2017 8:47 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínští radní jmenovali nového ředitele Střediska volného času Fokus. Na základě výběrového řízení se jím stal Michal Podžorný z Kopřivnice. Funkce by se měl ujmout 1. září. Město vypsalo konkurz po té, co bývalý ředitel Martin Jakůbek, který je vyšetřován policí, rezignoval na svou funkci.

Dopravní policie obklopila Nový Jičín

13. července 2017 8:19 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Vyšší počet dopravních hlídek nasadili policisté v úvodu prázdnin na Novojičínsku. Kontrolu zaměřili na rychlost a návykové látky. Řidiče také upozorňovali na bezpečné chování na komunikaci a riziko únavy při cestách na dovolenou.

Aktuálně z Nového Jičína

13. července 2017 8:15 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Ulice Palackého bude v sobotu 15. července neprůjezdná. V délce asi 300 metrů směrem od kruhového objezdu s ulicí Bohuslava Martinů k centru města tu proběhne pokládka nového asfaltu. Stavební práce budou probíhat od 7 do 21 hodin. Hlavní objízdná trasa povede po ulici K Nemocnici. * Místní akční skupina Lašsko vyhlašuje mikrogranty na podporu projektů, které zviditelňují kulturní a tradiční život v obcích, lokální produkty, ochranu přírody a rozvoj území. Projekty musí být realizovány od července do konce tohoto roku. Více informací najde na na webu MAS Lašsko. * Na Masarykově náměstí vystoupí v pátek 14. července Dechový orchestr Štramberk. Posluchači se mohou těšit na filmové melodie a známé populární skladby. Začátek koncertu je ve 20 hodin. * Muzeum Novojičínska, respektive jeho příborská pobočka, získala cenu Pěti rudých růží, kterou uděluje Česká národopisná společnost za významný přínos pro rozvoj etnografie. Pracovníci muzea si ji zasloužili za realizaci výstavy Kopřiva. Je to již druhé ocenění, které tato expozice získala.

Silnice mezi NJ a Rychalticemi se mění v dálnici

12. července 2017 13:01 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Silnice I/48 mezi Rybím na Novojičínsku a Rychalticemi na Frýdecko-Místecku se promění v dálnici D/48. Práce na tomto úseku již začaly a stavět se bude tři a půl roku. Řidiči musí, zejména od příštího roku, počítat s provozem v jednom pruhu a s uzavírkami. V tuto chvíli zahájili stavebníci budování objízdných tras.